Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ruwharige chowchow

Ruwharige chowchow

De ruwharige chowchow is een korte, compacte hond met een vierkante bouw. Zijn staart krult over zijn rug en de binnenkant van zijn mond en zijn tong zijn blauw/zwart van kleur. Er zijn twee soorten: een ruwe en een gladde, die allerlei verschillende kleuren kunnen hebben (zwart, rood, blauw, reebruin, crèmekleurig of wit). Volwassen mannetjes hebben een schofthoogte van 48-56 cm en wegen ongeveer 26-32 kg. Volwassen vrouwtjes zijn 46-51 cm en wegen 20-25 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Rustige hond
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Crèmekleurige Chow Chow hond

Persoonlijkheid

Chowchows zijn afstandelijke, onafhankelijke honden die koppig kunnen zijn. Ze kunnen zich hechten aan een persoon en kunnen bijten als ze denken dat hun baasje bedreigd wordt. Ze zien eruit als knuffelberen, maar dat zijn ze niet. De laatste jaren hebben fokkers hun temperament verbeterd. Waarschijnlijk zijn chows met een slecht temperament zo geworden omdat ze op jonge leeftijd niet goed genoeg gesocialiseerd en getraind zijn. Als ze op jonge leeftijd kennismaken met kinderen, katten en andere huisdieren, voorkom je problemen.

Zwarte Chow Chow hondenzitting

Oorsprong

De oorsprong van de chowchow is niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk komen ze uit Mongolië en Mantsjoerije, waar hun vlees werd gegeten als delicatesse en hun vacht werd gebruikt voor kleding. Daarna werden ze in China geïntroduceerd. Eeuwen geleden werden ze gebruikt om tempels te bewaken tegen kwade geesten. De chow werd ook door aristocraten gebruikt als jachthond, waakhond tegen indringers en slee- en wagentrekker. Er wordt aangenomen dat keeshonden afstammen van de chowchow.

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen van de chow zijn elleboogdysplasie en ooglidproblemen. Net als de meeste rassen kan ook de chowchow last krijgen van heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de heupscore te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Chowchows hebben niet veel beweging nodig, ongeveer een uur per dag, maar ze zijn wel graag buiten. Ze gaan graag hun eigen gang in de achtertuin. Als het warm is, hebben ze een beschut en koel plekje nodig om zich terug te trekken. Als ze te jong te veel bewegen, kunnen ze op latere leeftijd last krijgen van problemen met botten en gewrichten, dus de hoeveelheid beweging moet goed in de gaten gehouden worden.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

Beide soorten vachten zijn dicht en steil. De ruwe variant is stug, weelderig, niet extreem lang en de ondervacht is zacht en wollig. Het haar rond de nek en de achterkant van de dijen is dikker. Deze ruwharige vacht moet dagelijks worden verzorgd. De gladde variant is korter en moet twee of drie keer per week worden verzorgd.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.