Your Pet, Our Passion.
De bruine pup is enthousiast over hondenvoer.

Alles over je drachtige hond en haar voedingsbehoeften

leestijd: 5 min

Complete voeding vanaf de dracht- tot de zoogperiode van puppy’s – voedingsbehoeften van moederhonden.

Drachtig hhond: voeding

Tijdens de dracht van je hond, waarin je wacht op de geboorte van de puppy's, is jouw eerste prioriteit de goede zorg voor je drachtige hond. Voeding vormt daarbij één van de belangrijkste pijlers voor haar welzijn. 

Bij het voeden van drachtige teefjes moet rekening worden gehouden met verschillende voedingsbehoeften. Deze worden bepaald door de fase van de dracht waarin ze verkeren. Tijdens de dracht moet de hoeveelheid voeding namelijk geleidelijk worden opgevoerd.

Witte hond die naar zijn eigenaar kijkt terwijl hij nat voedsel in de kom giet.

Hoelang is een hond drachtig en wat geef je haar best te eten?   

De drachtduur van een hond kan worden verdeeld in 3 fasen van elk 21 dagen. Tijdens de eerste fase moeten teefjes een normale hoeveelheid complete en uitgebalanceerde voeding voor volwassen honden krijgen.

Tijdens de tweede en derde fase van de dracht raden we je echter aan om de moederhond te voeden met puppyvoeding, omdat deze voeding rijker is aan belangrijke voedingsstoffen en meer energie biedt in vergelijking met een formule voor volwassen honden. Zo blijft het teefje sterk en worden deze voedingsstoffen ook via de placenta naar haar puppy's doorgegeven, voordat ze geboren worden. In deze fase moet ze 2-3 keer zoveel krijgen als vóór de dracht, in kleine hoeveelheden verspreid over de hele dag. 

Puppyvoeding voor een drachtige teef 

Laat je drachtige hond in fasen wennen aan de nieuwe voeding, zodat haar maag tijd krijgt om zich aan te passen. Meng de puppybrokken geleidelijk met haar gebruikelijke voedingsformule. Neem hiervoor ongeveer een week de tijd, tot de voeding volledig is verwisseld. 

Aangezien de moeder in de latere fasen van de dracht minder ruimte zal hebben voor voedsel, omdat de puppy's steeds groter worden, is het ook beter om haar vaker kleinere porties te geven. 

Vergeet de grootte en voorkeur van jouw hond niet bij de keuze van het puppyvoer.  Geef afgemeten porties om te voorkomen dat ze te veel eet en te zwaar wordt. Dit kan namelijk problemen veroorzaken tijdens de dracht en de bevalling. Zorg er altijd voor dat ze gemakkelijk toegang heeft tot een ruime hoeveelheid vers, schoon drinkwater. Zo krijgt ze voldoende vocht binnen, vooral als ze tijdens de dracht op droogvoer leeft. 

Gelukkige pluizige bruine hond die tussen hondenproducten staat.

Voeding tijdens de zoogperiode 

In deze periode is het heel belangrijk om de drachtige teef een complete formule te geven, zodat zij gedurende de hele zoogperiode zo gezond mogelijk blijft en na de dracht snel kan herstellen. 

Houd er rekening mee dat haar benodigde hoeveelheid voeding zal toenemen tot 3 of 4 keer haar normale voedingspatroon. Dit komt omdat de moeder gedurende de eerste 3 weken na de bevalling de pasgeboren puppy's zal voeden met moedermelk. 
  
Pasgeboren puppy's hebben veel voedzame melk van hun moeder nodig. Om de moederhond te helpen haar puppy's te voeden, kunnen we dezelfde puppyformule blijven geven die ze kreeg tijdens de dracht. De hogere calorie-inhoud en toegevoegde voedingsstoffen geven haar kracht en zorgen voor de productie van kwalitatief hoogwaardige melk.