Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Katten die uit kommen eten

Welke voeding geef ik aan mijn oudere kat?

leestijd: 4 min

Voeding van een oudere kat

Wanneer katten ouder worden veranderen hun voedingsbehoeften. Katten vanaf acht jaar beginnen gewoonlijk hun inspanningen te sparen. Ze zijn minder actief, brengen meer tijd door binnen en ze hebben een trager metabolisme, zodat ze minder calorieën nodig hebben. Hoogwaardige, licht verteerbare eiwitten zijn belangrijker dan ooit om hun goede fysieke conditie te behouden.

De derde leeftijd van katten neemt ongeveer 40% van hun leven in beslag. Het is dus belangrijk dat ze een voeding krijgen die hen helpt in vorm te blijven. Een goede voeding voor oudere katten moeten eiwitten van uitstekende kwaliteit, weinig vetten en makkelijk verteerbare koolhydraten als energiebron bevatten.

Essentiële mineralen ondersteunen verouderende gewrichten, vitamines en eiwitten helpen infecties tegen te gaan waarvoor het lichaam gevoelig kan geworden zijn door de afname van het immuunsysteem.

 

Voeding voor "senior" katten

Het is aanbevolen om oudere katten een aangepaste voeding voor senioren te geven. Voeding voor senior katten bevat uitstekende eiwitten, een laag fosforgehalte (om belasting van de nieren te verminderen) en toegevoegde vitamine E (om de natuurlijke weerstand te versterken). Voeding voor senior katten bevat ook minder calorieën. Dit helpt het optimale gewicht te behouden wanneer hun activiteit afneemt. Zo kan uw kat ten volle blijven genieten van zijn maaltijden zonder het essentiële te moeten missen.

Katten verliezen met ouder worden wat van hun reuk- en smaakzin, en ook hun vermogen om goed te kauwen vermindert. Kleinere en zachtere stukjes helpen oudere katten beter te eten, vooral als hun mond gevoelig is of als ze enkele tanden hebben verloren. Een hoger vleesgehalte kan hun eetlust verhogen.

Zoals bij elke verandering van voeding mengt men eerst de nieuwe formule met de oude. Men verhoogt langzaam aan de verhouding gedurende een week tot tien dagen totdat uw kat alleen nog maar voeding voor senior katten eet.

 

Hoe hem voeden?

Een oudere kat moet vaak kleine hoeveelheden eten. Daarnaast geeft u af en toe iets kleins als u ziet dat hij geen zin heeft in zijn eten. Maar zorg ervoor dat u hem niet overvoedt. Oudere katten hebben snel gewichtsproblemen. Als uw kat soms niet wil eten, voeg dan eens de jus van een blikje sardines of warm water toe om het eten aantrekkelijker te maken. Als hij echter twee dagen niet eet, raadpleeg dan uw dierenarts.

Geef hem zijn voeding op kamertemperatuur zodat hij alles goed kan proeven en ruiken. Dit is vooral voor oudere katten belangrijk omdat hun reukzin afneemt. Als u hem blikvoeding geeft, duurt het soms twee uur voordat het warm wordt nadat het uit de ijskast werd gehaald.

Geef het eten altijd in een schoon eetbakje en laat geen blikvoeding drogen in de kom. Katten kunnen soms erg moeilijke eters zijn. Houd een verpakking van vochtig voedsel niet langer dan 24 uur open.

Als u uw kat droge voeding geeft, bewaar het dan op een droge en schone plaats.

Katten zijn gewoontedieren, dus het is het best om ze regelmatig te voeden op dezelfde plaats en op hetzelfde moment en op een plaats uit de buurt van waar u uw eigen maaltijden neemt.  Kies een rustige plek, weg van de drukte van het dagelijkse leven. Voed uw kat op een makkelijk te reinigen oppervlak zoals linoleum of een tapijtje. Plaats zijn kom ver van de kattenbak. Als u twee katten heeft, is het aanbevolen hun eetbakjes op een goede afstand van elkaar te zetten om confrontaties en vechten te vermijden.

Hoe?

Volg de aanwijzingen op de achterkant van de verpakking maar denk eraan dat ze enkel dienen ter informatie. Elke kat is een individueel geval. Het belangrijkste is dus ervoor te zorgen dat hij in goede vorm en gezondheid blijft.

Geef hem veel vers water in een grote metalen of keramieken kom.  Het drinken van water bevordert een goede werking van zijn oude nieren en vermindert het risico op kattenziektes aan de lage urinewegen.

Problèmes de poids

Oudere katten komen van nature gemakkelijk bij omdat ze minder actief worden. Obesitas is een veel voorkomende voedingsstoornis bij katten en vereist een zorgvuldige controle. Katten met overgewicht hebben meer kans om diabetes, hart- en ademhalingsproblemen, blaasstenen en artritis te ontwikkelen. 

Voeding voor senior katten met minder calorieën kan dit onder controle houden. Maar als uw kat blijft aankomen, probeer dan een van de "vetarme" formules die weinig vet bevatten maar toch alle nodige vitaminen en mineralen bevatten zodat hij een evenwichtige voeding krijgt ondanks het verminderde aantal calorieën.

Het gebeurt ook dat zeer oude katten vermageren en meer moeten eten om een normaal gewicht te behouden. Dit is het gevolg van een minder efficiënte spijsvertering waardoor minder voedingsstoffen uit het eten worden opgenomen. Raadpleeg in dit geval uw dierenarts voordat u zijn voeding verandert.