Your Pet, Our Passion.
Hond die zich in gebied met bergen op achtergrond bevindt

Bepaal de body condition score van je hond

leestijd: 11 min

Natuurlijk hou je van je hond zoals hij is, zelfs als hij eigenlijk iets te dik is. Jij maakt je misschien geen zorgen over dat beetje extra gewicht, maar voor zijn gezondheid is een goed lichaamsgewicht wel van belang!

Het is een goed idee je hond regelmatig te wegen en zijn gewicht in de gaten te houden. Door de grote variatie tussen de rassen is het niet gemakkelijk te weten wat het ideale gewicht is voor jouw hond. Om je te helpen bij de beoordeling van de lichaamsconditie werd de body condition score ontwikkeld.

Wat is de body condition score voor honden?

De body condition score is een hulpmiddel om gemakkelijk zelf thuis, zonder weegschaal, na te gaan hoeveel vet jouw hond meedraagt. De methode kan problemen met overgewicht al aan het licht brengen voor de weegschaal een grote verandering laat zien. Het grote voordeel van de body condition score is dat ze toegepast kan worden op nagenoeg alle honden: groot of klein, kort- of langharig, veel of geen onderwol, het maakt allemaal niet uit! Met de body condition score kan je gemakkelijk zelf tussen dierenartsbezoeken in de lichaamsconditie van je hond controleren.

Waarom is de body condition score voor honden belangrijk?

Een hond hebben betekent dat je de lichaamsconditie van je hond in de gaten moet houden. Streef in alle fasen van het hondenleven naar de ideale body condition score van vier of vijf. Dit beperkt ook het risico van gezondheidsproblemen gekoppeld aan overgewicht, waaronder artritis, hartproblemen en zelfs diabetes, die niet alleen veel dierenartskosten met zich brengen, maar er ook voor zorgen dat je hond zich niet goed voelt en ongelukkig is. Redenen te over dus om voor een goede lichaamsconditie van je hond te zorgen!

Net zoals mensen verwerken individuele honden hun voeding allemaal op een iets andere manier, afhankelijk van hun leeftijd en activiteitenniveau. Als je hond meer calorieën opneemt dan hij nodig heeft, kunnen die overtollige calorieën opgeslagen worden als vet, wat in het ergste geval leidt tot zwaarlijvigheid.

"Wat jij kan doen om de gezondheid en het welzijn van je huisdier te verzekeren, is leren hoe je de body condition score voor je huisdier bepaalt en die beoordeling regelmatig uitvoeren en daaraan aangepaste voeding en lichaamsbeweging koppelen," aldus Zara Boland, dierenarts bij Purina®.

Enkele voorbeelden van problemen die honden kunnen ontwikkelen door overtollig gewicht zijn:

 • Artritis, beschadigde en pijnlijke gewrichten.

 • Diabetes type 2.

 • Hartziekte.

 • Verminderd uithoudings- en weerstandsvermogen.

 • Verhoogd risico bij narcose en operatie.

 • Verminderde leverfunctie door leververvetting.

Hoe bepaal je de body condition score van je hond?

De body condition score van je hond is heel eenvoudig te bepalen als je enkele eenvoudige stappen volgt. Er wordt een cijfer toegekend op een schaal van één tot negen, waarbij één staat voor ‘zeer mager’ en negen voor ‘zeer zwaarlijvig’.

Voor een hond wordt een body condition score tussen vier en vijf als ideaal beschouwd – niet te mager en niet te dik. Dat is de score waarnaar je moet streven voor jouw hond. Om na te gaan wat de huidige body condition score van jouw hond is, moet je naar drie dingen kijken.

1 Ribben:

Laat je hond ontspannen staan en betast zijn ribbenkast met je twee handen, een hand aan elke zijde (je hond zal waarschijnlijk denken dat hij fijn geknuffeld wordt). Ga na wat je voelt en vergelijk het met de grafiek.

2 Profiel:

Bekijk je staande hond van opzij, om te zien of buik vanaf de ribben oploopt. Dat zie je het best als je op gelijke hoogte bent met je hond.

3 Bovenaanzicht:

Kijk van bovenaf op je staande hond om na te gaan of hij een taille heeft.

Tool van Purina® om de body condition score te bepalen

Veel mensen weten niet zeker wat precies een gezond gewicht voor hun hond is. Hoe kan jij weten of jouw huisdier goed op gewicht is voor zijn ras en type? Volg de eenvoudige stappen hierna om de body condition score en ideale lichaamslijn van jouw hond te bepalen. Je kan het schema zelfs afdrukken en op je koelkast hangen, zodat je er steeds kan naar kijken. Handig!

Selecteer op de onderstaande schaal het beeld dat het best overeenstemt met jouw hond en wij zullen je vertellen of hij onder, boven of net op zijn ideale gewicht is.

PURINA® Body Condition Tool

Vorige Volgende

Onze tool om de body condition score van je hond te bepalen, werd ontwikkeld door experts inzake huisdierverzorging, om je te helpen na te gaan of je hond een gezonde conditie heeft. We willen niet te veel de nadruk leggen op alleen het gewicht, want dat kan misleidend zijn. Onze tool moedigt je aan om je hond echt te betasten, om te voelen hoe dik hij werkelijk is onder zijn mogelijk dikke vacht! Er wordt ook aangeraden je hond van alle kanten te bekijken, om een algemeen beeld te krijgen voor je beslist of hij al dan niet goed in vorm en op gewicht is. Wees geduldig en zachthandig. Je hond is het misschien niet gewoon om op deze manier betast te worden. Maak je geen zorgen, hij zal het snel gewoon zijn.

Hoe bepaal je de body condition score van je hond?

In de volgende gevallen is je hond te mager:

 • Zijn ribben, ruggenwervels, bekkenbeenderen en andere uitstekende botten zijn al vanaf afstand zichtbaar. Je ziet geen lichaamsvet en je hond heeft duidelijk spiermassa verloren. 

 • Zijn ribben, ruggenwervels en bekkenbeenderen zijn duidelijk zichtbaar. Je voelt geen vet. Een paar botten steken uit, maar het verlies aan spiermassa is slechts minimaal. 

 • Je hond heeft ondergewicht als zijn ribben gemakkelijk te voelen zijn en mogelijk ook zichtbaar zijn, zonder dat er een vetlaagje over zit. De uitsteeksels van de ruggenwervels zijn zichtbaar en de bekkenbeenderen beginnen uit te steken. Een taille is heel duidelijk aanwezig.

In de volgende gevallen is je hond goed in vorm:

 • Je kan zijn ribben goed voelen zonder dat er te veel vet op zit. De taille is goed zichtbaar zijn van bovenaf (zandlopermodel) en de buik (het onderste deel, net voor de achterpoten) loopt naar boven richting het bekken wanneer je van opzij kijkt.

In de volgende gevallen heeft je hond overgewicht:

 • Je kan de ribben voelen, maar ze zijn bedekt met een iets te dikke vetlaag. Van bovenaf is een taille te zien, maar ze is niet erg uitgesproken. De buik is nog opgetrokken. 

 • Je kan de ribben maar moeilijk voelen omdat er een dikke vetlaag in de weg zit. Er zijn duidelijk vetafzettingen aan de onderrug en de staartbasis. De taille is niet tot nauwelijks zichtbaar. De buik is niet of nauwelijks opgetrokken. 

 • De ribben zijn bedekt met heel dikke vetlaag en kunnen niet gevoeld worden, of alleen als je veel druk uitoefent. Er zijn veel vetafzettingen aan de onderrug en de staartbasis. Je hond heeft geen taille meer en de buik is niet opgetrokken. De buik kan zelfs duidelijk uitgezet zijn (dikke en licht doorhangende buik). 

 • Er zijn dikke vetafzettingen aan de borst, de onderrug en de staartbasis. Je hond heeft geen taille, geen opgetrokken buik, maar wel vetafzettingen op zijn hals en poten. De buik is duidelijk uitgezet (de buik hangt door). 

Is mijn puppy te zwaar?

Als je hond nog een puppy is, vind je het misschien net ongelofelijk schattig dat hij mollig is. Maar houd dat puppyvet toch maar in de gaten, want het kan ook een indicator zijn voor overgewicht als je hond eenmaal volwassen is. Normaliter wordt je puppy slanker naarmate hij opgroeit. Tegen dat je puppy een puber en later een volwassen hond is, is zijn lichaamsbouw helemaal veranderd. Dat is een van de redenen waarom baasjes het moeilijk vinden om in de eerste 12 tot 18 levensmaanden de dons van het vet te onderscheiden. Daarom biedt onze tool voor het bepalen van de body condition score uitkomst! Ga dus na hoe goed je de ribben voelt en of je hond een zichtbare taille en een opgetrokken buik heeft. Een klein buikje is bij puppy’s normaal, maar aarzel niet om het met je dierenarts te bespreken als je vindt dat het puppyvet toch wat hardnekkiger is dan je had verwacht. 

De body condition score interpreteren

De ideale lichaamsconditie van een hond is mogelijk slanker dan je denkt. Hondenbaasjes onderschatten vaak sterk het gewicht van hun hond. De juiste voeding, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de vereiste lichaamsbeweging verschillen van hond tot hond. Twee puppy's kunnen evenveel wegen, maar al naargelang hun lichaamsvorm, grootte en ras, kan de ene ondergewicht hebben en de andere overgewicht.

Nu je de body condition score van je hond kent, is het tijd om te beslissen of jij als verantwoordelijk hondenbaasje in actie moet komen. Als je hond te zwaar of te mager is, vraag dan advies aan je dierenarts om hem weer in vorm te krijgen.

Als je hond eenmaal op gewicht is, zal het leven hem zoveel meer te bieden hebben. Hij zal meer energie, vreugde en enthousiasme hebben om met jou te delen!

Nog meer nuttige informatie vind je in onze artikels betreffende het voeren van je hond en alles wat je moet weten voor het jaarlijkse bezoek aan de dierenarts. Of lees anders onze overige uitvoerige artikels over de gezondheid van de hond, om nog meer nuttige tips te ontdekken.