Your Pet, Our Passion.
Gember kat eten uit kom

Wat eet een kat? Leer meer over het voeden van uw kat

leestijd: 12 min

De voeding van uw volwassen kat

Wanneer uw kat volwassen is op de leeftijd van 12 maanden is het tijd voor een regelmatige voedingsroutine. Voor een optimale lichamelijke conditie moet de voeding van uw kat het juiste evenwicht bevatten van de zes belangrijkste voedingselementen: eiwitten, vetten, mineralen, vitaminen, koolhydraten en water. Alle industriële kattenvoeding van goede kwaliteit moet uw huisdier dit basisevenwicht bieden.

Dankzij de vooruitgang op het gebied van voeding voor huisdieren is een ruim gamma van kattenvoeding in de handel verkrijgbaar. Elke soort is speciaal ontwikkeld om te beantwoorden aan de specifieke behoeften van elke kat. Als uw kat bijvoorbeeld meestal binnen is, kan een speciale formule voor binnenkatten goed zijn. Deze formule bevat veel onverteerbare vezels die de doorgang van haar in het spijsverteringsstelsel vergemakkelijken en gaat zo de vorming van haarballen tegen. Minder actieve katten hebben minder vetten nodig. Een "vetarme" formule kan dus helpen om een goed gewicht te behouden.

Katten kunnen een gevoeligheid ontwikkelen voor bepaalde groepen voedingsmiddelen. Dan kan uw dierenarts een alternatieve formule aanbevelen.

Als de omstandigheden waarin uw kat zich ontwikkelt niet erg veranderen, is er geen reden om zijn voeding te veranderen van de eerste dagen dat hij volwassen is tot aan het einde van zijn zevende levensjaar. Vanaf dan is het aanbevolen om hem speciale voeding voor seniorkatten te geven.

Welk voedsel aan uw kat geven?

U kunt uw kat vochtige of droge voeding geven, of een combinatie van de twee. Sommige katten eten 's ochtends liever vochtige voeding. Hun baasjes geven ze daarna brokken tijdens de dag. In tegenstelling tot veel honden kauwen katten graag op droge voeding. Zorg er dus voor dat ze mooi knapperig blijft.

Als u kiest voor droge voeding, dan zal uw kat langer kauwen en langzamer eten. Hij zal meer water drinken en zal regelmatig terugkeren om te eten in plaats van alles in een keer op te eten. Droge voeding kan de hele dag in de open lucht blijven staan zonder slecht te worden. U kunt de brokjes dus in de kom van uw kat laten en hij zal ervan komen eten wanneer hij er zin in heeft.

Als u hem echter vochtige voeding geeft, zal hij minder heen en weer gaan, maar eerder alles in een keer opeten en minder drinken. Geef hem zijn voeding op kamertemperatuur zodat hij alles goed kan proeven en ruiken. Een reeds geopend conservenblikje kan al na twee uur nadat u het uit de ijskast haalt warm worden. Zorg er in het algemeen voor dat het eten van uw kat niet te warm of te koud is. Houd een verpakking van vochtig voedsel niet langer dan 24 uur open.

Vers water en geen melk

Zorg ervoor dat uw kat altijd vers water kan drinken, maar geef hem geen koemelk. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is koemelk niet goed voor katten, omdat de meeste gespeende kittens hun vermogen om lactose te verteren verliezen. Geef hem alleen speciaal bereide melk voor katten. Melk is een voedingsmiddel en geen drank. Als u uw huisdier melk voor katten wilt geven, moet u de hoeveelheid vast voedsel dat u hem geeft verminderen.

 

 

Carnivoren

In tegenstelling tot honden, die zich perfect kunnen aanpassen aan een vegetarisch dieet, ontwikkelen katten die geen vlees of vis eten blindheid en andere verzwakkende ziekten waardoor ze uiteindelijk sterven. Katten zijn carnivoren. Dat wil zeggen dat ze vlees of vis moeten eten om te overleven!

Extra's en dingen om te knabbelen

Een huisdier resten van een avondmaal of een stuk eten geven met de hand kan worden gezien als een gebaar van genegenheid. Toch ontbreken in eten voor mensen bepaalde essentiële voedingsstoffen die uw kat nodig heeft. U loopt dus het risico hem te overvoeden of zijn voedingsevenwicht te verstoren.

In het algemeen zijn de aanvullende voedingsmiddelen die op de markt worden aangeboden veel meer geschikt. Ze zijn zorgvuldig bereid om smaak te hebben en de maaltijden aan te vullen zonder het voedingsevenwicht te verstoren. Als u uw kat iets extra geeft, vergeet dan niet dat aantal calorieën van zijn hoofdmaaltijd af te trekken. Respecteer de aanwijzingen van de fabrikant.

Hoe?

Volg de aanwijzingen op de achterkant van de verpakking maar denk eraan dat ze enkel dienen ter informatie. Elke kat is een individueel geval. Het belangrijkste is er dus voor te zorgen dat hij in goede vorm en gezondheid blijft. Klik hier voor meer informatie over hoe u de fysieke conditie van uw kat in het oog houdt.

Wanneer en hoe uw kat voeden?

Als we katten zouden laten doen, zouden we hen 13 tot 16 kleine maaltijden per dag moeten geven, met elk een hoeveelheid calorieën als die voor een muis. Dit zou natuurlijk ongemakkelijk zijn voor de baasjes. Droge voeding kan meerdere uren in de open lucht blijven staan, maar blikvoeding mag nooit in het eetbakje van de kat uitdrogen. Katten zijn gewoontedieren, dus het is het beste om regelmatig te voeden op dezelfde plaats en op hetzelfde moment en op een plaats uit de buurt van waar u uw eigen maaltijden neemt.

Kies een rustige plek, weg van de drukte van het dagelijkse leven. Voed uw kat op een makkelijk te reinigen oppervlak zoals linoleum of een tapijtje. Plaats zijn kom ver van de kattenbak. Als u twee katten hebt, is het aanbevolen hun kommen op een goede afstand van elkaar te zetten om confrontaties en vechten te vermijden.

Geef hem vers water in een grote metalen of keramieken kom. Dit bevordert een goede nierfunctie en vermindert het risico op kattenziektes aan de lage urinewegen. Sommige katten laten liever hun waterkom staan voor een lekkende kraan, een plas in de tuin of zelfs het toilet! (Dit is een gewoonte die u hen snel moet afleren. Naast het risico op vallen kunnen chemische stoffen van reinigingsproducten giftig zijn voor katten.)  

Veranderen van dieet

Katten hebben een andere spijsvertering dan wij. Hun spijsvertering raakt gemakkelijk verstoord door een verandering van voeding, of het nu gaat om de overgang van blikvoeding naar brokken of om een verandering van voedingsmerk. Elke overgang moet geleidelijk gebeuren.

De hoeveelheid nieuw voedsel moet geleidelijk aan verhoogd worden gedurende 7 tot 10 dagen, zodat uw kat zich kan aanpassen. Maar maak u geen zorgen als uw kat in het begin last heeft van een verstoorde spijsvertering. Dit is heel normaal.

Katten met overgewicht

Katten met overgewicht hebben meer kans om diabetes, hart- en ademhalingsproblemen, blaasstenen en artritis te ontwikkelen.

Als het gewicht van uw kat verontrustend begint te worden, probeer dan een speciaal "vetarm" product. Vetarme kattenvoeding bevat weinig vetten en bevat alle nodige vitaminen en mineralen zodat u de calorieën kunt verminderen zonder de porties of de voedingsstoffen te moeten verminderen. Vetarme voeding zorgt er niet alleen voor dat katten met overgewicht hun normale gewicht terugkrijgen, ook minder actieve katten blijven ermee in goede fysieke conditie.