Your Pet, Our Passion.
chat regardant du lait

Wat drinken katten? Veelvoorkomende melkmythen ontkracht

leestijd: 5 min

Katten zouden eigenlijk maar één ding moeten drinken om gehydrateerd te blijven. En dat is water. Ontdek met onze gids waarom melk slecht is voor katten.

Mogen katten melk drinken? Het beeld van een kat die vrolijk melk oplikt is zo gewoon dat veel mensen er niet eens vraagtekens bij zetten. Maar het zal je misschien verbazen om te lezen dat het drinken van koemelk in feite schadelijk is voor de gezondheid. Hoe lekker ze het ook vinden.

Idealiter zouden katten alleen water te drinken moeten krijgen. Het is echt belangrijk dat je kat goed gehydrateerd blijft. Met name als er andere gezondheidsproblemen optreden, zoals een nierziekte. Sommige katten houden echt niet van de smaak van water. Maar er zijn een paar trucjes die je kunt proberen om ze over te halen om meer water te drinken. Lees verder voor onze tips.

Mogen katten melk drinken?

Is melk slecht voor katten? Ja. De meeste katten zijn lactose-intolerant en het consumeren van zuivelproducten kan leiden tot diarree en braken. Er zijn enkele speciaal ontworpen kattenmelkvarianten beschikbaar, die meer geschikt zijn en minder lactose bevatten. Deze mogen echter alleen met mate worden gevoerd. Kittens drinken alleen de eerste weken van hun leven moedermelk. Of, als dat niet lukt, speciaal ontwikkelde 'kittenmelk' Ze zullen volledig gespeend zijn als ze ongeveer 8 tot 9 weken oud zijn.

Kittens hebben een enzym in hun maag waardoor ze lactose in moedermelk kunnen afbreken. Volwassen katten hebben dit enzym niet en verliezen het vermogen om melksuikers te verteren. In plaats daarvan kan de lactose in melk maagklachten veroorzaken wanneer deze begint te gisten.

Waarom houden katten van melk?

Katten houden van de smaak van melk omdat het veel vet bevat. Ze zullen er vaak voor kiezen om het te drinken, zelfs als dat maagklachten tot gevolg heeft. Als je kat een hoogwaardige en evenwichtige voeding krijgt, hebben ze het extra vet van melk drinken niet nodig, hoe lekker ze het ook vinden.

Als je kat wat melk heeft gedronken, let dan op tekenen van braken of diarree en neem contact op met je dierenarts als je je zorgen maakt.

Wat drinken kittens?

Jonge kittens drinken de melk van hun moeder tot ze gespeend zijn. De moeder moet natuurlijk vrij toegang hebben tot vers water en de kittens zullen dit ook gaan drinken.

Als ze ongeveer 4 weken oud zijn, zullen ze beginnen met het ontdekken van vast voedsel en drinken ze meer water naast de melk van hun moeder.

Mogen katten melk drinken als ze wees zijn?

Als je een weeskatje met de hand grootbrengt, of als het beestje om welke reden dan ook geen moedermelk kan drinken, moet je speciale 'kittenmelk' geven. Gebruik geen normale melk van bijvoorbeeld een koe of geit, omdat deze niet de juiste balans aan voedingsstoffen bevat voor de ontwikkeling. De eerste melk die een moeder produceert, wordt biest genoemd. Deze bevat veel antistoffen en helpt bij het doorgeven van enige immuniteit aan haar kittens. Als een kitten geen biest van de moeder kan drinken, moet je advies inwinnen bij je dierenarts.

Wanneer moet je kittens water geven?

Kittens beginnen over het algemeen te spenen rond de leeftijd van drie tot vier weken. Het wordt tijd om ze wat vast voedsel te geven. Tegelijkertijd moet je ze vers en schoon drinkwater geven in een ondiepe kom.

Wat drinken katten?

Volwassen katten hoeven alleen maar water te drinken als onderdeel van een gezonde, evenwichtige voeding. Hoeveel ze drinken hangt af van verschillende factoren, zoals hun leeftijd, grootte, en of ze nat- of droogvoer eten. In onze gids vind je meer informatie over hoeveel je kat moet drinken.

Als je kat een onderliggend gezondheidsprobleem heeft, zoals een chronische nierziekte, is het bijzonder belangrijk dat hij/zij gehydrateerd blijft. Als je kat geen vers water wil drinken, kun je proberen om wat kipfilet of witte vis te koken en je kat het kookvocht te geven om hem/haar te verleiden. Het kookvocht mag geen zout of olie bevatten. Je kunt ook aan je dierenarts vragen of orale rehydratievloeistoffen geschikt zijn. Deze zijn vaak vlezig van smaak en kunnen populairder zijn dan gewoon water. Een andere optie is een drinkfontein voor huisdieren. Sommige katten verkiezen dit boven waterbakjes.

Als je besluit om je kattige vriend te trakteren op 'kattenmelk' uit de dierenwinkel, zorg er dan voor dat hij/zij nog steeds evenwichtige en gezonde voeding krijgt. De traktatie deel maakt wel deel uit van de dagelijkse hoeveelheid voer.

Het belangrijkste om te onthouden is dat er altijd vers, schoon water beschikbaar moet zijn voor je kat en/of je (gespeende) kitten. Als ze niet verleid worden door een kom met water en liever voor melk gaat, zoek dan uit hoe je  ze met het perfecte kommetje toch kunt overhalen om te drinken.

Wil je meer weten over kittenvoeding? Lees alles over wat je een kitten te eten kunt geven in onze eenvoudige gids.