Your Pet, Our Passion.
Kat likt lippen klaar voor eten

Evenwichtige voeding bij katten: de belangrijkste voedingsstoffen

leestijd: 5 min

Het juiste evenwicht

Voor een optimale lichamelijke conditie moet de voeding van uw kat de zes belangrijkste voedingsstoffen bevatten: eiwitten, vetten, mineralen, vitaminen, koolhydraten en water. Behalve in het geval van een drachtige of zogende kat is er geen reden om dit evenwicht te verstoren tussen het begin van de volwassen leeftijd op 12 maanden en het einde van het zesde levensjaar. In tegenstelling tot honden zijn katten carnivoren. Als ze geen vlees eten, kunnen ze ernstig ziek worden. Dat komt doordat ze niet in staat zijn hun eigen taurine te produceren. Dit essentieel aminozuur zorgt voor een goede hartfunctie en een goed gezichtsvermogen. Katten hebben ook een hoeveelheid voedingseiwitten en een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan honden. Een optimale concentratie van eiwitten helpt uw kat zijn spiermobiliteit en soepelheid te behouden.

Sommige baasjes vergeten dat katten, net als mensen, verscheidene voedingsstoffen nodig hebben voor een goed voedingsevenwicht. Een industriële kattenvoeding van goede kwaliteit bevat het juiste evenwicht van al deze elementen, en de smaak ervan zal bij uw kat in de smaak vallen.

Eiwitten

Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die energie vrijmaken en zorgen voor de vorming van spieren, huid, haar, antilichamen, enzymen, hemoglobine en hormonen. Ze bevorderen ook de bloedstolling. Katten hebben een grotere hoeveelheid eiwitten nodig dan honden omdat hun enzymen in een sneller tempo werken. Rundvlees, kip en lever zijn goede bronnen van eiwitten.

Vetten

Vetten zijn een uitstekende bron van energie. Ze leveren twee keer meer energie dan eiwitten of koolhydraten. Bovendien verbeteren ze de smaak en de verteerbaarheid van voedingsmiddelen.

Koolhydraten

Koolhydraten zijn opgebouwd uit enkelvoudige suikers (zoals suikers die snel energie vrijmaken) en complexe koolhydraten (zoals zetmeel en vezels die energie langzamer vrijmaken). Granen, rijst en zetmeelrijke groenten zijn bronnen van koolhydraten.

Mineralen

Mineralen zijn belangrijk voor de structuur van botten en tanden, voor het evenwicht van de lichaamsvloeistoffen en voor de essentiële stofwisselingsprocessen. Een overmatige toevoer van eenzelfde mineraal kan leiden tot een verstoring. Zorg er dus voor dat de mineralen goed in evenwicht zijn.

Vitaminen

Net als mineralen zijn vitaminen van essentieel belang voor een gezonde groei. Een teveel of een tekort aan vitaminen kan leiden tot gezondheidsproblemen. In vet oplosbare vitaminen (A, D, E en K) worden opgeslagen in de vetweefsels van uw kat, terwijl de in water oplosbare vitamines (B-complex en C) worden uitgescheiden in de urine.

Melk en water

Eenmaal katten worden gespeend, hebben ze geen melk meer nodig. Vele katten hebben eigenlijk een intolerantie voor lactose (melksuiker) dat diarree kan veroorzaken. Er is tegenwoordig bijna overal speciale melk voor katten verkrijgbaar met een laag lactosegehalte, maar wees toch voorzichtig. Melk is een voedingsmiddel en geen vervanging voor water.

Hoe dan ook kunnen katten niet leven zonder water. Water regelt de lichaamstemperatuur, transporteert voedingsstoffen, helpt bij de chemische reacties en de spijsvertering en het verwijdert afvalstoffen. Zorg ervoor dat uw kat altijd schoon en vers water kan drinken, liefst in een grote keramieken of metalen kom. Dit bevordert een goede nierfunctie en vermindert het risico op kattenziektes aan de lage urinewegen.

Sommige katten laten liever hun waterkom staan voor een lekkende kraan, een plas in de tuin of zelfs het toilet! (Maar wees voorzichtig als uw kat kiest voor het toilet. Chemische reinigingsproducten kunnen maagklachten veroorzaken, zoals maagzweren).

Natte voeding

Bedek open blikken met een beschermende folie en bewaar ze in de ijskast, maar niet meer dan 24 uur. Geef de inhoud altijd op kamertemperatuur zodat het eten goed smaakt en makkelijk verteerbaar is. Geef nooit hondenvoeding.

Volledige droge voeding

Droge voeding voor katten is zeer geliefd omwille van de eiwitten van hoge kwaliteit, het juiste evenwicht van voedingselementen en de goede textuur die zorgen voor een goed gebit. Droge voeding is meer geconcentreerd dan natte voeding. Geef dus kleine hoeveelheden.

Zoek eerder naar de vermelding "volledig" in plaats van "aanvulling". Het zou immers kunnen zijn dat u snoepjes koopt in plaats van een evenwichtige maaltijd. Als u overschakelt van blikvoeding naar droge brokken, voer dan de nieuwe voeding geleidelijk aan in gedurende een periode van zeven tot tien dagen. Vergeet niet een kom vers water te zetten, want droge voedingsmiddelen bevatten slechts 10% water.

Een goede oplossing is uw kat een combinatie te geven van blikvoeding en brokken. U zou hem bijvoorbeeld, om af te wisselen, 's ochtends blikvoeding kunnen geven en 's avonds brokken.

Vers vlees en andere voedingsmiddelen

Opgelet: vers vlees kan parasieten bevatten, maar gekookt vlees kan veel vetten bevatten, en niet het juiste evenwicht aan voedingsstoffen.

Als u uw kat vers vlees of verse vis geeft, verwijder dan de botten of de graten want er zou een botfragment in zijn keel kunnen blijven zitten. Geef uw kat nooit kleine zachte botten (zoals varkenskoteletten of kippenbouten). Deze kunnen immers in zijn mond of keel blijven vastzitten. Geef hem ook geen lever om hem een plezier te doen want hij kan er snel verslaafd aan raken. En in grote hoeveelheden kan lever tot ziekten leiden vanwege de hoge concentratie aan vitamine A. Sommige katten houden van kaas, yoghurt en roerei, maar vergeet niet dat het voedsel voor de mens niet 100% uitgebalanceerd is op nutritioneel vlak en dat daarom uw kat er niet te vaak van mag eten. Regelmatig een rauw ei toevoegen aan het eten van uw kat kan leiden tot een tekort aan biotine (vitamine). Dit tekort kan op zijn beurt dermatitis (huidontsteking), haaruitval of een slechte groei veroorzaken.

Voedingssupplementen

Een normale, gezonde kat die een volledige en evenwichtige voeding krijgt, heeft geen voedingssupplementen nodig. Een kat die gevoed wordt met resten van tafel en die niet voldoende beweegt of ziek is, kan specifieke voedingsbehoeften hebben.

Sommige baasjes denken dat een calciumsupplement moet worden toegevoegd aan de voeding van zwangere of zogende katten, en van puppy's en kittens in volle groei. In deze omstandigheden hebben ze inderdaad meer mineralen nodig maar ze moeten die kunnen opnemen via een voeding van hoge kwaliteit met het juiste evenwicht aan voedingsstoffen. Een slechte verhouding tegenover andere voedingsstoffen kan leiden tot een misvorming van de botstructuur en andere problemen.