Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Blauwogige kat speelt met een toverstokje op de vloer

De voordelen van spelen met je kat en kattenspeelgoed

leestijd: 7 min

Het spelen met je kat is van onschatbare waarde voor hem en voor jullie onderlinge band. Jullie dagelijkse speelsessies zullen bovendien jullie fysieke en emotionele gezondheid ten goede komen. Welke reden heb je nog meer nodig?

Katten en kittens zijn van nature speels. Ze zijn dol op interactie met jou. Het is echt leuk te zien hoe katten genieten van het spelen! Spelen biedt voor een kat ook talrijke voordelen: het zet aan tot lichaamsbeweging, het sterkt jullie band en het beantwoordt aan zijn natuurlijke jachtinstinct.

Maar het belangrijkst van al is dat spelen met je kat gewoon een ongelofelijk leuke activiteit is voor jullie allebei. In deze handige gids boordevol nuttige informatie kom je te weten welk speelgoed katten leuk vinden, waarom katten zo dol zijn op spelen enzovoort. Lees verder om alles te ontdekken.

 

Waarom zijn katten dol op spelen?

Volgens VetStreet moet je teruggaan naar de voorouders van de huiskat, om te begrijpen waarom katten zo graag spelen. Wat voor ons ‘spelen’ is, is voor je kat eigenlijk het aanleren van essentiële vaardigheden om te overleven, zoals een prooi besluipen, achtervolgen en bespringen. Hoewel onze ‘salontijgers’ deze jachtvaardigheden niet meer nodig hebben om te overleven, dragen ze dat oeroude instinct nog wel in zich.

Kittens zullen beginnen te spelen van zodra ze vier weken oud zijn. Je zal zien dat ze dan het merendeel van hun tijd doorbrengen met stoeien met andere kittens, om zo de rangorde te bepalen. Vanaf de leeftijd van zeven tot acht weken gaat hun aandacht vooral naar jachtspelletjes met levenloze voorwerpen.

Voordelen van spelen met je kat

Spelen met je kat is niet alleen leuk, maar ook van essentieel belang voor de emotionele en fysieke gezondheid van je kat. Enkele van de belangrijkste voordelen van spelen met je kat zijn:

Jouer avec un chat l’aide à exprimer ses instincts de chasseur naturels, ce qui permet de stimuler son esprit et constitue un exercice physique idéal pour le chat. Les meilleurs jouets pour chat qui stimulent ce type de jeu sont les jouets de type canne à pêche et les petits jouets souples qui roulent pour attirer leur attention et les encourager à bondir et chasser.

Seulement 20 minutes de jeu par jour suffisent à stimuler mentalement votre chat et lui faire pratiquer un important exercice physique, tout en renforçant les liens qui vous unissent. Le jeu est essentiel pour les chats d’intérieur, car il leur permet d’utiliser l’énergie qu'ils consacreraient normalement à patrouiller sur leur territoire et à chasser des proies.

Sachez également que les chats d’intérieur peuvent avoir besoin d’un temps de jeu plus long ou de plusieurs sessions de jeu réparties sur la journée. Mais si vous avez plusieurs chats et qu’ils aiment jouer entre eux, ou si votre chat est plus âgé et moins actif, une courte session de jeu devrait suffire.

Tôt le matin et le soir sont les moments idéaux pour jouer avec votre chat ; dès lors, veillez à jouer avec lui avant d’aller dormir afin que votre chat soit aussi épuisé que vous - cela permettra également d’éviter qu'il miaule la nuit.

Nous savons tous que les chiens brûlent énormément d’énergie en pourchassant des balles, jouant à des jeux canins ou en se promenant. Mais les choses sont différentes avec les chats. Peu d’entre nous promènent leur chat et les chats peuvent passer une grande partie de leur temps à ne rien faire - à part s’étirer dans le jardin ou dormir sous le soleil. Comment vous assurer que votre chat pratique une activité physique suffisante ?

La réponse est simple : amusez-vous à jouer avec lui ! Quel que soit son âge, un chat adore donner des coups de patte, se mettre à chasser et bondir sur une foule de choses ! En fait, jouer avec un chat est la chose la plus amusante liée à la présence d’un chat à la maison.

Waarom zou je verstoppertje spelen met je kat?

Je kat heeft veel natuurlijke intelligentie die gestimuleerd moet worden om je kat tevreden te houden. Een van de beste manieren om dat te doen is door je kat te laten ‘jagen’ op zijn eten.

Een kat die zijn eten op een gemakkelijke of ‘saaie’ manier voorgeschoteld krijgt, zal iets anders zoeken om zich te amuseren en misschien zijn klauwen zetten in je sofa, om je aandacht te trekken, of spelen met dingen waar hij beter afblijft. Als je niet oppast, kan dat uitgroeien tot probleemgedrag.

Huisdieren die zich vervelen, kunnen ook veel slapen. Hoe lustelozer ze worden, hoe minder ze aangezet kunnen worden tot beweging en hoe meer ze zullen toenemen in gewicht. In plaats van je huisdier in deze vicieuze cirkel te laten belanden, kan je beter een spelletje maken van het verstoppen van zijn eten. Eten staat dan gelijk aan lichaamsbeweging, net zoals dat bij wilde katten het geval is.

Als je een speelsessie maakt van het voeren van je kat, zal het eten je kat nooit vervelen – en beleven jullie waarschijnlijk veel plezier samen!

Zelfgemaakt kattenspeelgoed

Speeltjes voor katten kunnen duur zijn – maar dat hoeft niet altijd zo te zijn! Met alledaagse spullen die je in huis hebt liggen, kan je zelf uitstekend kattenspeelgoed maken. Een paar dingen die je kan proberen:

  • Een emmer vol papierproppen of pingpongballen kan je kat wel even bezighouden. Als je kat je op de hielen zit, gooi dan een balletje van de trap zodat je kleine deugniet daar achteraan kan hollen.
  • Plaats een opengevouwen papieren zak op de vloer, zodat je kat daar kan induiken en de zak aan flarden kan scheuren. Knip de eventuele handvatten open, zodat zijn hoofd er niet in kan komen vast te zitten. Pas op, een plastic tasje is geen geschikt speelgoed.
  • Ook kartonnen dozen, waar ze in en uit kunnen springen, vinden katten leuk. Lijm verschillende dozen aan elkaar, met kijkgaatjes tussen de dozen, om verstoppertje te spelen. Leg als extra verrassing nog een balletje of een speelgoedmuis in een van de dozen.
  • Vul een zakje met wat catnip, oftewel kattenkruid. Sommige katten komen ervan in de zevende hemel!

 

Waarom zijn sommige katten actiever dan andere?

Sommige kattenrassen  hebben de reputatie veel te luieren, terwijl andere veel actiever zijn. Enkele kattenrassen die bekend staan om hun hoge energieniveau zijn de Siamese kat, de Abessijnse kat, de oosterse korthaar en de Turkse van. De Perzische kat, de Britse korthaar en de ragdoll-kat zouden daarentegen rustiger zijn. Je moet niet voor een raskat gaan, ook in asielen en opvangcentra wachten er veel actieve en leuke kittens en katten op een nieuwe thuis en een nieuwe speelpartner!

Wat betreft lichaamsbeweging zijn katten net als mensen: sommigen zijn actiever dan anderen. Maar als je kat de hele tijd slaapt en niet geïnteresseerd is in interactie met jou, raadpleeg je beter een dierenarts. Het is niet normaal dat een kat helemaal niet actief is. Dan moet er gedacht worden aan een medisch probleem.

 

Spelagressie ombuigen

Als je kat graag je voeten aanvalt, probeer dan zijn aandacht te richten op kattenspeeltjes. Als je maar één kat hebt, kom je misschien in de verleiding om een speelkameraadje in huis te halen, om zo van die spelagressie af te raken.

Katten zijn doorgaans solitaire dieren, maar twee nestgenootjes kunnen vaak goed met elkaar opschieten en fijn samen spelen. Maar net zo goed heb je straks twee katten in huis die niets liever doen dan jouw voeten aanvallen! Raadpleeg je dierenarts of een kattengedragstherapeut om na te gaan wat je kan doen tegen het op jou gerichte jachtgedrag van je overenthousiaste kat.

 

Je kat gezond houden door spel

Kittens met overgewicht groeien gemakkelijk uit tot katten met overgewicht, en dikke katten zijn geen gezonde katten! Te zware katten hebben vaker te kampen met artrose (pijnlijke gewrichten), diabetes, aandoeningen van de urinewegen en andere aandoeningen. Daarom is het belangrijk je kat op het ideale lichaamsgewicht te houden. Spel en lichaamsbeweging zullen helpen het lichaamsgewicht van je kat onder controle te houden, en voorkomen is altijd beter dan genezen.

Investeer in wat speelgoed om je kat actief te houden, een uitgebreide krabpaal of een klimboom. Las regelmatig een speelsessie met je kat in en denk erom dat alles wat beweegt, je kat zal triggeren, want hij ziet het als een kans om aan zijn jachtvaardigheden te werken.

Wil je nog meer te weten komen over spelen met je kat? In dit artikel lees je alles over kattenspeelgoed.