Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Turkse Van

Turkse Van

De Turkse Van is een groot, gespierd maar elegant ras met een wit lichaam en opvallend gekleurde kop en staart. Deze katten zien er sterk uit. Hun grote oren staan hoog op de kop en de ogen zijn groot, ovaal en expressief. De vacht van de Turkse Van is lang en zijdezacht, zonder wollige ondervacht. De poten zijn getuft en de staart heeft een volle borstel. Het lichaam van de Turkse Van is overwegend krijtwit met gekleurde vlekken op de kop. De kleur op de kop wordt gescheiden door een verticale witte streep. Soms verschijnen kleine gekleurde vlekjes op het lichaam. De ogen kunnen oranje of blauw zijn.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Turkse Van kat zit op balkon

Persoonlijkheid

Turkse Van-katten zijn uiterst intelligent en vriendelijk, en zijn uitstekende gezelschapskatten. Ze zijn levendig en genieten van spelletjes met mensen of andere katten. Ze willen veel spelen en geprikkeld worden. Turkse Van-katten hebben een zachte stem.

De Turkse Van-kat zit in de tuin

Oorsprong

Land van herkomst: Turkije

Andere namen: Turkse kat van het Van-meer

Het meest verbazingwekkende kenmerk van de Turkse Van-kat is zijn affiniteit met water. Hij houdt niet alleen van water, maar vindt ook zwemmen leuk. Het ras is afkomstig uit het gebied rond het Van-meer in Turkije en wordt daar al honderden jaren gedomesticeerd.

Gezondheid

Tot dusver zijn er geen aandoeningen die specifiek aan dit ras verbonden zijn. Zoals alle katten, heeft de Turkse Van vaccinatie, parasietenbestrijding en jaarlijkse veterinaire gezondheidscontroles nodig.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Turkse Van-katten hebben regelmatig verzorging nodig om hun mooie zijdezachte vacht klittenvrij te houden. Best verzorg je ze dagelijks, om grote klitten te vermijden. Als je deze kat al op jonge leeftijd met een kam of borstel verzorgt, geraakt hij er al snel gewend aan en vermijd je veel problemen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.