Your Pet, Our Passion.
Rosse kat op de schoot van de eigenaar.

Welke extra zorg voor je oudere kat?

leestijd: 10 min

Je kat wordt ouder en je hebt misschien al gemerkt dat hij meer slaapt, niet meer zo hoog kan springen of niet meer zo gedreven als vroeger achter een touwtje jaagt.

Dat is allemaal normaal als je kat een senior wordt. Net als mensen willen katten het ook wat kalmer doen naarmate ze ouder worden. Katten worden doorgaans als senior beschouwd vanaf de leeftijd van zeven jaar, maar dat kan licht verschillen afhankelijk van het ras en andere factoren.

Voedingspatroon, fitheid en eventueel medische problemen hebben allemaal een invloed op de verwachte levensduur van een kat. De laatste jaren die jullie samen delen, zal je kat wat rustiger zijn, maar jullie samenzijn hoeft daarom niet minder leuk, liefdevol en vervullend te zijn.

We geven je tips en advies om het beste te maken van de laatste jaren van je kat, voor jullie allebei.

Je huisdier zal nog meer genieten van zijn dutjes als hij zich in iets zachts kan nestelen, zeker als hij ouder wordt. Oudere katten kunnen soms last hebben van pijnlijke gewrichten. Een zachte slaapplaats biedt hem knusse ondersteuning terwijl hij het zich zo comfortabel mogelijk maakt. Geef hem een warme slaapplaats uit de tocht op een rustige plek waar hij niet gestoord wordt.

Om de gewrichten van je kat niet te belasten, kan je drinkwater in de buurt van zijn slaapplaats zetten. Als hij minder ver moet gaan om te drinken, zal hij misschien wel vaker drinken, wat goed is om uitdroging te voorkomen. Ook infecties aan de urinewegen – iets waar oudere katten al eens last van hebben – maken dan minder kans. Daarenboven is het een goed idee een kattenbak in de buurt te zetten, ook als je kat normaal altijd buiten gaat. Hij vindt het misschien handig dat hij niet zo ver moet gaan om zijn behoeften te doen. Maar zet de kattenbak ook niet te dicht bij zijn slaapplaats. Katten zijn hygiënische dieren met een goed ontwikkelde reukzin. Ze willen hun uitwerpselen niet ruiken op de plaats waar ze slapen.

Of je huisdier nu graag op de vensterbank zit om de buitenwereld gade te slaan of liever in de zetel ligt te slapen, elke kat heeft zo wel zijn favoriete plaatsjes, die zich meestal boven het grondniveau bevinden. Je kat zal zijn favoriete uitkijkpostjes nog altijd willen opzoeken, maar hij kan misschien niet meer zo hoog springen. Door het te overbruggen hoogteverschil op te splitsen in sprongen die hij aankan, kan je al zijn favoriete plekjes bereikbaar houden. Plaats bijvoorbeeld een voetenbankje voor zijn favoriete zetel, zodat hij er in twee kleinere sprongen in kan.

Net als mensen worden katten minder bewegelijk naarmate ze ouder worden. Doordat ze minder bewegen, verbranden ze minder energie. Gewichtstoename hangt dus in de lucht, als de voedingsgewoonten niet aangepast worden.

Door zijn voedselinname goed te beheren, kan je je kat helpen in vorm te blijven. Afgemeten porties van een speciale voeding voor senior katten geven je kat alles wat hij nodig heeft. De voeding is speciaal samengesteld met vitaminen en mineralen om vitale functies (immuunsysteem, nieren, spijsvertering) van je senior kat te ondersteunen en het lichaam te beschermen.

Katten zijn anders dan honden. We hebben niet de gewoonte met onze katten te gaan wandelen om ze lichaamsbeweging te geven. Wat je wel kan doen, is spelen met je kat en hem aanmoedigen de buitenwereld te verkennen, om hem in beweging te houden. Dat zal helpen tegen overgewicht en zijn gewrichten soepel houden.

Gebruik onze tool om de body condition score te bepalen, om te controleren of je kat een gezonde lichaamsconditie heeft, zijn hele leven lang.

Tegen de tijd dat je kat de seniorleeftijd bereikt, heeft hij een zekere dagelijkse routine. Probeer die routine zo goed mogelijk te handhaven, voor zowel zijn fysieke als mentale gezondheid.

Ouder worden gaat niet alleen gepaard met meer wijsheid, maar ook met een achteruitgang van de zintuigen. Je kan bepaalde dingen doen om dit ouderdomsverschijnsel te compenseren.

Je kan bijvoorbeeld het natvoer een beetje opwarmen voor je het aan je kat geeft. Daardoor zal het aroma vrijkomen en wordt het aantrekkelijker voor je kat. Enkele seconden in de magnetron volstaat. Het eten mag niet warm worden.

Probeer plotse luide geluiden te voorkomen als het gehoor van je kat niet meer is wat het ooit geweest is. Hetzelfde geldt voor het gezichtsvermogen. Benader je kat, als hij niet meer zo goed ziet, voorzichtig en doelbewust, zodat hij niet schrikt.

Het ouder worden gaat voor jouw kat gepaard met veel veranderingen, die aanvankelijk vreemd en verwarrend kunnen aanvoelen. Door je kat evenveel liefde en affectie te blijven geven en wat extra geduld op te brengen, maak je de overgang naar de hogere leeftijd veel gemakkelijker voor hem. Slechts enkele aanpassingen en regelmatige gezondheidscontroles bij de dierenarts volstaan om evenveel te kunnen genieten van je relatie met je kat als voorheen.

Veranderende behoeften

Een kat brengt zo’n 40 % van zijn leven door als senior. Als je hem een gelukkige en gezonde oude dag wil geven, moet je weten dat zijn behoefte aan voedingsstoffen verandert. Katten worden doorgaans als senior beschouwd vanaf de leeftijd van zeven jaar. Vanaf die leeftijd kan je beginnen te merken dat je kat wat minder actief wordt. Doordat hij het kalmer aan doet en zijn metabolisme trager werkt, verbruikt je oudere kat minder energie. Zijn dagelijkse portie mag dus minder calorieën tellen. Om je kat niet te overvoeden en zijn lichaamsgewicht op peil te houden, is het aangewezen zijn voeding aan te passen.

Een speciale voeding voor oudere katten voorziet hem van alles wat hij nodig heeft. Ze bevat gemakkelijk verteerbare eiwitten, die beter zijn voor zijn maag- en darmstelsel en voor zijn gebit. Voor meer informatie verwijzen we naar ons artikel over voeding voor een oudere kat.

Gebrek aan eetlust

Als je merkt dat je kat niet geïnteresseerd lijkt in zijn eten, kan je hem beter laten nakijken door je dierenarts. Zijn gebrek aan eetlust zou veroorzaakt kunnen worden door een onderliggend gezondheidsprobleem. Maar het kan ook gewoon zijn dat je senior nu andere dingen lekker vindt dan vroeger. Je dierenarts kan nagaan of er iets ernstigs aan de hand is en kan je ook tips geven om je senior weer tot eten aan te zetten.

Regelmatige gezondheidscontrole

Net als mensen worden ook katten vatbaarder voor bepaalde gezondheidsproblemen naarmate ze ouder worden. Bij sommige problemen zal het gewoon gaan om natuurlijke ‘slijtage’, terwijl andere gezondheidsproblemen dan weer voorkomen kunnen worden en/of relatief gemakkelijk te behandelen zijn.

Naar de dierenarts

Regelmatig op controle gaan bij de dierenarts is de beste manier om je senior kat gezond te houden. Daarom hebben sommige dierenartspraktijken het ‘seniorconsult’ ingevoerd. Tijdens zo’n consult zal de dierenarts je kat wegen en grondig onderzoeken op ouderdomsproblemen. Als daar aanleiding toe is, zal hij ook urine- en bloedmonsters nemen om ze te laten testen op veel voorkomende kwalen bij oudere katten.

De normale inentingen, ontworming en vlooien- en tekenbehandeling moeten worden voortgezet, ook als je kat op leeftijd is.

Huid, vacht en nagels

Katten hebben hun klauwen nodig om te klimmen en zichzelf te beschermen, ook als ze ouder worden. Daarom mogen hun nagels enkel geknipt worden als het echt nodig is. Doordat oudere katten minder actief zijn, slijten ze hun nagels minder af dan vroeger. Daardoor kan het van tijd tot tijd nodig zijn hun nagels bij te knippen. Maar wees voorzichtig! Sommige oudere katten kunnen hun klauwen niet meer helemaal intrekken met als gevolg dat hun nagels langer lijken dan ze zijn. Pas dus op dat je niet te ver knipt!

Doordat zijn gewrichten stijver worden kan je oudere kat mogelijk niet meer bij alle plekjes op zijn lichaam die verzorgd moeten worden. Je kan een handje helpen met een borstel. Bij kortharige katten zou één borstelbeurt per week moeten volstaan. Langharige katten kan je één keer per dag even borstelen. Het wassen van je kat moet je proberen te voorkomen. Oudere katten kunnen dat als stresserend ervaren.

Gebitscontrole

Oudere katten lopen meer kans op problemen met hun tanden en tandvlees. Een regelmatige gebitscontrole moet dus deel uit maken van de routineonderzoeken van je senior kat.

Tekenen en symptomen van het ouder worden

Wanneer je zorg draagt voor een senior kat, is het kennen en herkennen van ouderdomskwalen even belangrijk als kwaliteitsvolle voeding en veel liefdevolle aandacht. Als je op de hoogte bent van de tekenen van de onderstaande kwalen, zal je beter begrijpen welke veranderingen je kat doormaakt en kan je ervoor zorgen dat hij de nodige behandeling krijgt.