Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Slapende kat op de knie van de eigenaar

FAQ betreffende de sterilisatie van katten

leestijd: 5 min

Heb je onlangs een minitijger in huis genomen? Dat is fantastisch nieuws! Nu je kitten nog zo klein en schattig is, kan je je waarschijnlijk maar moeilijk voorstellen dat je kattinnetje binnenkort al zelf kittens kan hebben.

Toch kan dat! Een kattin is geslachtsrijp op de leeftijd van vier tot zes maanden en zou dus al een eerste worp kunnen hebben terwijl ze zelf nog kitten is! Omdat katten zich op deze manier snel kunnen vermenigvuldigen en er nog altijd veel katten in asielen belanden en een deel daarvan nooit een nieuwe thuis vindt, werd in België de sterilisatieplicht voor katten ingevoerd. In het Vlaams Gewest moeten katten geboren na 1 april 2018 gesteriliseerd worden vóór de leeftijd van 5 maanden of vóór ze verkocht of weggegeven worden. Katten geboren tussen 1 september 2014 en 1 april 2018 moesten vóór 1 januari 2020 gesteriliseerd zijn. In het Brussels Gewest moeten alle katten geboren na 1 januari 2018 vóór de leeftijd van 6 maanden of vóór ze verkocht of weggegeven worden, gesteriliseerd worden. Katten die gehouden worden door een erkende fokker vormen een uitzondering op de regel.

Meer informatie vind je hier: https://dierenwelzijn.vlaanderen.be/sterilisatie-katten-verplicht en hier: https://www.huisdierinfo.be/castratie-en-sterilisatie-van-katten.

 

"Je kat steriliseren is een van de belangrijkste beslissingen die je als baasje moet nemen. Het Purina® team staat klaar om een antwoord te geven op je eventuele vragen."

 

Een oudere kat steriliseren

Ook als je kat geboren is vóór 1 september 2014 en dus niet onder de actuele sterilisatieplicht valt, moet je erover denken je kat te steriliseren. Sterilisatie voorkomt ongewenste nestjes en beschermt je kat tegen bepaalde ziektes.

Wat is steriliseren?

Met het ‘steriliseren’ van katten, bedoelen we hier het onvruchtbaar maken van je huisdier door middel van een chirurgische ingreep. Technisch gezien is castratie het verwijderen van vruchtbaarheidsorganen en sterilisatie het onbruikbaar maken van vruchtbaarheidsorganen. Hoewel zowel kattinnen als katers technisch gezien doorgaans ‘gecastreerd’ worden, wordt in de volksmond gesproken over ‘castratie’ als het gaat om een mannelijk dier en over ‘sterilisatie’ als het gaat over een vrouwelijk dier. Als wij het hebben over ‘sterilisatie’ en de ‘sterilisatieplicht’ bedoelen we de ingreep bij beide geslachten, tenzij uit de context iets anders blijkt.

Bij kattinnen omvat de sterilisatie het verwijderen van de eierstokken en de baarmoeder, hoewel soms ook alleen de eierstokken verwijderd worden. Doorgaans wordt hiervoor een kleine insnijding gemaakt aan de linkerzijde of ook onderaan, op haar buik.

Bij katers worden de teelballen verwijderd. De ingreep is bij katers veel minder ingrijpend dan bij kattinnen. Er zijn zelfs geen hechtingen nodig.

Is de sterilisatie pijnlijk voor de kat?

De sterilisatie of castratie is een heel eenvoudige ingreep. Je kat wordt onder narcose gebracht, zodat hij geen pijn voelt tijdens de operatie en na de operatie krijgt hij spuitjes tegen de pijn om te helpen met eventuele postoperatieve ongemakken. Je dierenarts zal je ook ontstekingsremmers en pijnstillers meegeven om je kat thuis te behandelen.

Aangezien de operatie voor katers veel minder invasief is, moeten ze nog maar één dag medicatie krijgen. Kattinnen moeten nog ongeveer drie dagen met medicatie ondersteund worden, om zo snel en pijnloos mogelijk te herstellen van de operatie.

Waarom moet ik mijn kat steriliseren?

Behalve dat sterilisatie wettelijk verplicht is, afhankelijk van de leeftijd van je kat, gaat de ingreep ook gepaard met verscheidene voordelen voor je kat. Je kat zal minder kans maken op bepaalde ziektes en kan ook niet ongewenst zwanger raken. Andere voordelen van sterilisatie zijn:

 • Sterilisatie maakt een einde aan ongewenst gedrag dat bij de geslachtsrijpheid hoort, zoals urine sproeien om het grondgebied af te bakenen.

 • Gesteriliseerde katers zijn minder geneigd om eropuit te trekken, wat de kans verminderd dat ze aangereden worden of vechten met andere katten.

 • Je kat kan aanhankelijker worden. Kattinnen worden vaak zachter van aard

 • Het risico op bepaalde ziektes, waaronder kattenleukemie en kattenaids, neemt af.

 • Gesteriliseerde kattinnen lopen minder kans op baarmoederontsteking.

 • Bij kattinnen die op jonge leeftijd gesteriliseerd worden, verkleint de kans op de ontwikkeling van melkklierkanker op latere leeftijd.

Wanneer moet ik mijn kat steriliseren?

Wij raden aan kittens te steriliseren zoals de wet het voorschrijft voor de leeftijd van 5 of 6 maanden, afhankelijk van jouw woonplaats, of op het moment dat je kitten verkocht of weggegeven wordt.

Sommige asielen en dierenartsen raden vroegsterilisatie aan, dat wil zeggen vanaf de leeftijd van 12 weken en soms zelfs al vroeger.

Op de leeftijd van vier tot zes maanden bereiken katten de geslachtsrijpheid en kunnen ze zich voortplanten. Je weet dat het zover is wanneer je kattin luid begint te janken of je kater urine begint te sproeien om zijn grondgebied te markeren. Als je kat geslachtsrijp is, maar nog niet gesteriliseerd is, houd je huisdier dan zeker binnen tot na de sterilisatie om te voorkomen dat je kat een ongewenst nestje op de wereld zet of veroorzaakt.

Misvatting

Je hebt misschien ook al horen zeggen dat het beter is je kattin eerst een nestje te laten hebben voor je haar steriliseert. Onze experts weten met zekerheid dat dat een fabeltje is.

Cyperse kat met rode kraag

Voor de sterilisatie van je kat zal je een afspraak moeten maken bij je dierenarts. Misschien vraagt de dierenarts je om vooraf al eens langs te komen met je kat voor een preoperatief onderzoek.

Je dierenarts zal je vragen je kat geen eten te geven op de avond voor de operatie. Water mag beschikbaar blijven zoals normaal, maar neem het ‘s ochtends weg op de dag van de operatie, zodat je kat niet meer kan drinken voor de narcose.

 

Normaal gezien moet je je kat ‘s morgens naar de dierenarts brengen en kan je hem later op de dag weer gaan ophalen.

Als je je kat wil laten steriliseren, maar de operatie niet kan betalen, kan je misschien eens informeren of er in jouw gemeente geen actie loopt, waarbij kortingsbonnen voor de sterilisatie worden toegekend.

Chat noir et blanc jouant dans l'herbe

Het is normaal dat je kat een beetje suf is na de operatie, maar normaal gezien zal hij snel weer zijn levendige zelve zijn. Het herstelproces verschilt ook naargelang het geslacht, aangezien de ingreep anders is voor de twee geslachten. Er zijn een aantal dingen die je kan doen om het herstel na de operatie te bevorderen.

Problemen met de urinewegen

Na de sterilisatie heeft je huisdier mogelijk meer kans op het ontwikkelen van problemen met de urinewegen. Als je veranderingen opmerkt in de plasgewoonten van je kat, zoals vaker urineren, de plashouding aannemen zonder werkelijk te plassen of bloed plassen, neem dan contact op met je dierenarts.

Gewichtstoename

Er wordt wel eens gezegd dat sterilisatie leidt tot gewichtstoename. Hoewel de ingreep zelf niet rechtstreeks gewichtstoename veroorzaakt, heeft hij wel tot gevolg dat de kat niet meer op zoek gaat naar een paringspartner. Doordat de kat minder actief wordt, kan hij wel wat bijkomen.

Als je merkt dat je kat wat zwaarder wordt, kan je ervoor zorgen dat hij wat meer beweegt door met hem te spelen. Je kan je kat ook een tuigje aandoen en ermee gaan wandelen. Gebruik onze speeltips als inspiratie.

Purina® heeft gespecialiseerde voeding voor gesteriliseerde katten ontwikkeld. De exclusieve formule heeft aangepaste eiwit- en vetwaarden om de stofwisseling van de gesteriliseerde kat gezond te houden, te helpen bij de opbouw van spiermassa en het handhaven van een gezond lichaamsgewicht. De uitgebalanceerde mineralen helpen bovendien de urinewegen gezond te houden.

Als je toch merkt dat je kat kampt met gewichtstoename, kan je ook overwegen over te schakelen op een van onze light voedingen.

Chat sur la table du vétérinaire
 • Je kattin wordt ongeveer om de drie weken krols als ze eenmaal geslachtsrijp is. Tijdens de krolsheid kan ze klagelijk miauwen en heel rusteloos zijn. Dat kan het samenleven moeilijker maken.

 • Als je kattin krols is, moet je goed opletten want ze zal katers uit de buurt aantrekken om te paren en ze kan dus zwanger raken!

 • Je kat kan zo wel drie nesten per jaar met tot zes kittens per worp hebben. Dat kan veel geld kosten.

 • Een ongecastreerde kater is meer geneigd de wijdere omgeving te verkennen. Daardoor neemt de kans toe dat hij aangereden wordt.

 • Omdat ongecastreerde katers doorgaans agressiever zijn, geraken ze ook gemakkelijker verwikkeld in een gevecht met andere katten. Daarbij kunnen ze letsels of besmettelijke ziektes oplopen.

 • Ongesteriliseerde kattinnen hebben een hoger risico op melkkliertumoren op de leeftijd van 6 tot 7 jaar. Controleer je kat regelmatig op gezwellen in het tepelgebied en neem contact op met je dierenarts als je iets vindt dat je zorgen baart.

Chat tigré sur les genoux du propriétaire

Meestal merk je aan kattinnen geen lichamelijke veranderingen tot ze in de tweede of derde week van de dracht zijn. Als je denkt dat je kattin drachtig zou kunnen zijn, laat haar dan zo snel mogelijk nakijken door je dierenarts.

Mogelijk kan je kat nog gesteriliseerd worden ook al is ze drachtig. Dan wordt haar zwangerschap onderbroken en zal ze in de toekomst nooit meer zwanger kunnen worden. Je dierenarts kan je meer informatie geven over het steriliseren van een drachtige kat en kan je helpen een beslissing te nemen. De sterilisatie van katten en kittens hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Overweeg voor je een beslissing neemt wat het beste is voor jou en je kat.