Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Donkerbruine kat zit op de stoep

Drachtperiode en bevalling bij katten

leestijd: 5 min

De arbeid en de bevalling

Zwangere katten zijn prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Maar u kunt beter voor een aantal dingen zorgen zodat de zwangerschap goed verloopt.

 

Voor de geboorte

De week voor het werpen moet u ervoor zorgen dat ze het zo rustig mogelijk heeft en dat ze een maximum van krachten kan opdoen. In de laatste fase van de zwangerschap kunnen vrouwtjes agressief worden tegenover andere dieren en kinderen die hen benaderen. Probeer haar zo rustig en inactief mogelijk te houden tijdens deze periode en probeer haar te laten wennen aan de plek waar ze zal bevallen.

U kunt daarvoor een kartonnen doos gebruiken die minstens 60 cm op 90 cm meet en 45 cm hoog is. Gebruik bij voorkeur een doos met een deksel, waar u de pasgeboren kittens warm en veilig kunt houden, met een gat aan de zijkant dat groot genoeg is om de moeder naar binnen en buiten te laten gaan. Leg onderaan in de doos krantenpapier en bedek die met een deken of een oud kledingstuk. Plaats de doos tot slot in een warme en rustige plek.

Probeer uw kat te laten wennen aan deze speciale doos, ze moet er zich op haar gemak voelen. Katten zoeken van nature een plek waar ze hun jongen op de wereld kunnen zetten.

De bevalling

Wanneer uw kat klaar is om te bevallen, wordt ze heel onrustig, maakt ze rondjes alsof ze naar iets op zoek is en laat ze zich horen. Ze kan ook meerdere malen tevergeefs naar haar kattenbak gaan, uiteindelijk zal ze zich in haar doos nestelen om te bevallen.

Als zij echter niet goed gewend is aan haar doos, kan ze ook een andere plek kiezen. Leg haar zelf niet in de doos die u hebt klaargemaakt om te bevallen, als zij dat zelf niet wenst. Het is altijd veiliger om haar te laten bevallen van haar kleintjes waar zij dat zelf verkiest.

Eenmaal ze zich op haar plaatsje heeft genesteld, begint de arbeid die tot 12 uur kan duren.

Als de moeder klagelijk begint te miauwen bij de geboorte van het eerste kitten, raak dan niet in paniek. Dit is normaal, zeker voor een kat die voor de eerste keer van kittens bevalt.

Sommige kittens worden geboren met het hoofd eerst (net als mensen), maar van anderen zullen eerst de poten verschijnen. Ook dit is vrij normaal. Kijk vanaf afstand toe en kom alleen maar tussen als dat absoluut noodzakelijk is.

De bevalling in haar geheel duurt gewoonlijk twee tot vijf uur, maar het kan ook tot 12 uur duren. Als u merkt dat de moeder het op een of ander moment moeilijk heeft om te bevallen, breng dan vaseline aan om de doorgang van de kittens te vergemakkelijken. Als de inspanningen van uw kat na een uur of meer nog geen resultaat oplevert, neem dan contact op met uw dierenarts.

Zodra de kitten geboren is, verliest de moeder ook het vruchtwater. Als dit niet gebeurt, kan het zijn dat u haar moet helpen om de zak te scheuren met een handdoek (nooit met een scherp voorwerp), zodat het kitten kan ademen.

Een nest bevat meestal 4 tot 6 kittens, ook al kunnen nesten van slechts één of twee kittens vaak voorkomen. Zodra alle kittens geboren zijn, laat u uw kat voor haar kittens zorgen. Maar als ze zich niet lijkt te bekommeren om haar kleintjes, moet u misschien voor hen zorgen en onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts.

Verwante artikelen