Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kat wacht op eten

Je kat voeren tijdens de dracht

leestijd: 5 min

Is je kat drachtig? Dan staat jullie een geweldig leuke maar tegelijk ook geweldig vermoeiende tijd te wachten! Eén belangrijk ding dat je kan doen om de aanstaande moeder te helpen, is haar ondersteunen met de voedingsstoffen die ze nodig heeft.

Met het juiste voedingsschema zal je kattin sterke kittens op de wereld zetten en voldoende kracht hebben om de bevalling en het zogen goed te doorstaan. De voeding voor volwassen katten die je normaal geeft, is uitstekend om in haar dagelijkse behoeften te voorzien, maar tijdens de dracht heeft je kattin extra voedingsstoffen nodig. Voor een gelukkige moederpoes en gezonde kittens schakel je beter over op een voeding die is afgestemd op de nieuwe behoeften.

Hoogwaardige kittenvoeding levert alle voedingsstoffen aan die je drachtige kat nodig heeft. Begin met over te schakelen op de nieuwe voeding zodra je weet dat je kat drachtig is en blijf de kittenvoeding doorgeven tijdens de zoogperiode, om de moederpoes de energie te geven die ze nodig heeft om haar kittens te ondersteunen.

Drachtige katten hebben meer calorieën en eiwitten nodig en hoogwaardige kittenvoeding voorziet in deze behoeften. Het is ook goed voor de kittens dat de moederkat kittenvoeding eet. Ze kunnen dan haar voorbeeld volgen en tijdens het spenen wat mee-eten van haar vaste voeding. We hebben een selectie producten, onder andere voor verschillende speciale diëten, die je kan proberen.

Als je kat een speciaal dieet volgt om gezondheidsredenen, vraag dan raad aan je dierenarts voor je overschakelt op een andere voeding. Houd bij het kiezen van de kittenvoeding voor je drachtige kat rekening met haar voorkeuren.

  

Hoeveel voeding heeft je drachtige kat nodig?

Zodra bekend is dat je kat drachtig is, moet ze overgezet worden op kittenvoeding en onbeperkt voeding ter beschikking hebben, want de kittens hebben extra voeding nodig tijdens hun vroege ontwikkeling.

De hoeveelheid voeding die je drachtige kat nodig heeft, zal geleidelijk aan toenemen naar de laatste weken van de dracht toe. Aan het einde van de dracht zal ze zo'n 50 % meer eten dan normaal (sommige katten zullen zelfs dubbel zoveel eten!). Gelukkig is het relatief gemakkelijk een drachtige kat te voeren. Je kan gerust voldoende eten klaar zetten. Katten gaan daar meestal verstandig mee om. Ze eten wat ze nodig hebben en stoppen als ze genoeg hebben.

Houd rekening met de voorkeur van je kat bij het kiezen van de kittenvoeding die je haar geeft. Wij raden aan je kat altijd zowel nat- als droogvoer te geven. Katten drinken van nature niet veel, maar om hun urinewegstelsel gezond te houden is een goede hydratatie belangrijk. Het natvoer zorgt voor de hydratatie, terwijl het droogvoer een hogere concentratie aan voedingsstoffen bevat. Door beide te mengen, geef je je kat het beste van beide werelden. Bovendien houden katten van de afwisseling in textuur. Als jouw kat om bepaalde redenen alleen natvoer eet, moet je haar vaker per dag of grotere porties voeren om er zeker van te zijn dat in haar energiebehoefte wordt voorzien.

Stap geleidelijk over op de nieuwe voeding om de spijsvertering van je kat niet te verstoren. Geef gedurende 7 tot 10 dagen telkens een beetje meer van de nieuwe voeding en wat minder van de vertrouwde voeding, tot je volledig overgeschakeld bent. Op die manier maak je de overschakeling zo zacht mogelijk voor je drachtige kattin.

 

Om het energieniveau van je kattin op peil te houden, moet je haar verscheidene kleine maaltijden geven verspreid over de hele dag. Probeer ervoor te zorgen dat je kat altijd kan eten als ze zin heeft. Je kan bijvoorbeeld altijd een kommetje met droogvoer laten staan, samen met veel vers drinkwater.

Als je kattin meer begint te eten, zal je misschien ook merken dat haar lichaamsgewicht toeneemt. Haar lichaam zal een vetreserve aanleggen waaruit ze kan putten als haar kittens aan het zogen zijn. Het is dus normaal dat je kattin wat dikker wordt, maar haar extra gewicht zal verdwijnen tijdens de zoogperiode, die tot negen weken kan duren.

Maak je geen zorgen als je kattin haar eetlust verliest tegen het einde van de dracht. Dat is doorgaans het signaal dat de weeën op komst zijn. Ook als je kattin moeilijk eet, moet er altijd voeding en water klaar staan, voor het geval ze toch een kleinigheidje wil eten in deze periode.

De voeding van je drachtige kattin is belangrijk in alle fasen van de dracht. Als je merkt dat haar eetlust aflaat en het nog te vroeg is voor de bevalling, of dat ze begint gewicht te verliezen, neem dan contact op met je dierenarts voor advies.

 

"Mijn kattin is pas bevallen. Dankzij de nutriëntrijke voeding hebben we nu een nestje geweldige kittens! Ze zijn allemaal blakend gezond en blinken uit in kattenkwaad! Als baasje moet je helpen je kattin gezond te houden in deze periode."

 

Hoeveel voer heeft je kat nodig tijdens het zogen?

Als je weet dat kittens zich soms wel gedurende hun eerste negen levensweken uitsluitend voeden met moedermelk, begrijp je dat het belangrijk is dat de moederkat, net als tijdens de dracht, tijdens het zogen een kwaliteitsvolle voeding krijgt die haar voorziet van alle nodige voedingsstoffen. Om op krachten te blijven, kan je de moederkat zolang ze zoogt onbeperkt eten ter beschikking ze stellen. Ze kan tot vier keer meer eten dan haar dagelijkse portie in de periode voor de dracht!

Om je kat te helpen gelukkige en gezonde kittens groot te brengen, moet je haar voeding voor kittens blijven geven tot haar kittens afgespeend zijn. Het hogere caloriegehalte en de toegevoegde voedingsstoffen houden haar energieniveau op peil en dat heeft ze nodig om voor haar kleine deugnietjes te zorgen!

Om je kat te helpen gelukkige en gezonde kittens groot te brengen, moet je haar voeding voor kittens blijven geven tot haar kittens afgespeend zijn. Het hogere caloriegehalte en de toegevoegde voedingsstoffen houden haar energieniveau op peil en dat heeft ze nodig om voor haar kleine deugnietjes te zorgen!

De zoogperiode kan tot 9 weken duren. De melkproductie van de moederkat zal zo'n 6 tot 8 weken na de geboorte geleidelijk aan stoppen. Hoe lang de moederpoes tijdens de lactatie meer voeding nodig heeft, hangt af van wanneer de kittens het nest verlaten. Gaan de kittens met 8 weken weg, dan kan je vanaf 5 tot 6 weken minder voeding geven aan de moeder. Gaan de kittens met 12 weken weg, dan kan je vanaf 8 tot 9 weken minder voeding geven aan de moeder. Dat doe je door geleidelijk aan haar porties terug te schroeven naar de porties van voor de dracht en over te schakelen op adultvoeding. Doe dat stapsgewijs zoals aan het begin van de dracht, gespreid over een periode van 7 tot 10 dagen.

Als je je zorgen maakt over gewichtsverlies of -toename bij je kat, gebruik dan onze tool om de body condition score te bepalen om meer te weten te komen. Ook je dierenarts zal je kunnen adviseren over de voeding die geschikt is voor je kat na de dracht.

Merken van Purina® voor drachtige en zogende katten

Verscheidene merken van Purina® bieden kittenvoeding met een hoog energiegehalte die kunnen worden gegeven tijdens de dracht en het zogen.

Ontdek de voeding voor kittens en drachtige kattinnen van PURINA.