Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Twee katten die op een bank liggen

Een kat of kitten in huis halen

leestijd: 6 min

Als je besloten hebt een nieuwe kat in huis te halen, kijk je daar natuurlijk enorm naar uit, maar mogelijk zit je ook nog met vele vragen. Weet je bijvoorbeeld al welk ras je wil? Kan je de uitdagingen van een speelse kitten aan of zou een rustige senior beter bij jouw levensstijl passen?

Jij verheugt je waarschijnlijk al op vele knuffel- en speelsessies met je nieuwe pluizenbol, maar vergeet niet dat je huisdier voor lange tijd een belangrijke plaats zal innemen in je leven. Het is dus belangrijk dat je je huiswerk goed doet en je hart niet laat inpalmen door de eerste de beste kat die je tegenkomt.

Je zal vooraf bepaalde knopen moeten doorhakken. Wil je een volwassen kat of een kitten? Wordt het een binnenhuiskat of mag hij ook buiten? Welk gezinslid zal welke taken op zich nemen? Wat voor type kat past bij jouw levensstijl?

Zoveel vragen! Je weet waarschijnlijk niet goed waar je moet beginnen. En wat kan je eigenlijk verwachten van je nieuwe aanwinst?

De voordelen van het hebben van een kat

Het lijdt geen twijfel dat katten geweldige huisdieren zijn. Niets is fijner dan thuiskomen na een zware dag en onthaald te worden door een tevreden spinnend knuffelbolletje!

Studies hebben aangetoond dat huisdierbeover het algemeen gezonder en gelukkiger zijn dan niet-huisdierbezitters. Maar vergeet niet dat het houden van een kat ook ezitters en grote verantwoordelijkheid inhoudt voor een heel kattenleven.

Ben je zeker dat je klaar bent om dat engagement aan te gaan? Zo ja, dan zal je de vele voordelen kunnen plukken van het leven met een kat:

 • Het is bewezen dat het hebben van een kat het stressniveau verlaagt. 

 • Katteneigenaars hebben doorgaans een lagere bloeddruk dan mensen zonder huisdieren. 

 • Katteneigenaars hebben een sterker immuunsysteem en herstellen sneller van ziekte dan mensen zonder huisdieren. 

 • Kinderen die opgroeien met katten, zijn doorgaans minder dagen ziek dan kinderen zonder huisdieren. 

 • Katten zijn aanhankelijk en karaktervol, maar genieten ook van hun onafhankelijkheid, ze leggen dus minder beslag op je dan andere huisdieren. 

 • Katten helpen emotionele trauma's, zoals een sterfgeval, sneller te boven te komen.

Het hebben van een kat gaat dus met vele voordelen gepaard, maar het is ook belangrijk dat je je kat zorgvuldig kiest. Jullie moeten bij elkaar passen! Laat jouw keuze daarom leiden door jouw levensstijl en jouw persoonlijke wensen. Heb jij liever een senior die niet liever doet dan kroelen op je schoot? Of heb je een speciaal ras voor ogen en begin je liever met een kitten

Hieronder vind je enkele aandachtspunten die je zeker in overweging moet nemen voor je beslist een kat in huis te halen.

Een kat uit het asiel adopteren

In asielen en opvangorganisaties in heel het land zitten altijd katten van alle rassen en leeftijden, waaronder kittens, te wachten op een nieuwe warme thuis. Als je zo’n katje wil redden, moet je een aantal dingen voor ogen houden.

Als je langsgaat bij asielen of opvangorganisaties, moet je er bijvoorbeeld op letten of de katten warm en schoon zitten. De medewerkers moet even begaan zijn met de katten als jijzelf. Je moet merken dat ze echt de best mogelijke thuis willen vinden voor de dieren onder hun zorg.

Stel zelf ook vragen over de kat die je op het oog hebt. Enkele zaken die interessant zijn om te weten: Hoe oud is de kat? Is hij afgestaan of werd hij gevonden? Wat is er geweten over zijn leven voor het asiel? Leefde hij vooral buiten? Zou hij gelukkig zijn als hij nu vooral (of alleen) binnen gehouden wordt? Heeft hij trauma's? Katten die lang buiten hebben geleefd, kunnen last hebben van stress en zich daardoor anders gedragen.

Aarzel niet om zelf ook je manier van leven te beschrijven. Ben je veel thuis? Heb je kinderen? Woon je ruim? Heb je een tuin? Heb je al andere huisdieren? Vertel wat je verwacht van de relatie met je kat. Al die informatie zal de medewerkers hen helpen de juiste match voor jou te vinden.

Bij de adoptie van de kat zal je een adoptievergoeding moeten betalen. Die vergoeding dient om de kosten van het verblijf en de verzorging van de kat, waaronder desgevallend de sterilisatie, te dekken en helpt de werking van de organisatie of het asiel te financieren.

Een kat kopen van een fokker

Als je liever een raskitten koopt bij een fokker, denk dan goed na welk ras het best geschikt is voor jouw gezin. En weet dat raszuivere kittens niet goedkoop zijn! Bij de beslissing waar je een kitten koopt, moet je met een aantal zaken rekening houden.

Je kan beginnen met contact op te nemen met de rasvereniging van het ras dat je interesseert. De Cat Fanciers’ Association (CFA) in Europa erkent de volgende twee Belgische clubs: Feline Fanciers of Benelux en Felinus International. Je kan ook contact opnemen met de Belgian Cat Fanciers VZW voor meer informatie of aanvragen. Die vereniging voert een lijst van de beschikbare nesten of kan je contactgegevens bezorgen van fokkers in jouw buurt. Raskittens zijn doorgaans het hele jaar door beschikbaar. Ook kattenshows zijn een prima gelegenheid om fokkers en eigenaars te ontmoeten.

Controleer of je fokker erkend is en dus beschikt over een HK-nummer. Alleen kwekers die voldoen aan de erkenningsvoorwaarden die door de overheid worden opgelegd, krijgen een HK-nummer toegekend. Aangezien alleen erkende kwekers niet-gesteriliseerde katten kunnen aankopen, kan je alleen legaal een kitten kopen bij een erkende kweker.

Als je overweegt een kitten te kopen bij een fokker of extra advies wilt over de verzorging van een kitten, lees dan ook ons artikel‘ een kitten kopen van een fokker’.

Vragen die je aan de fokker moet stellen

Als je gezocht hebt naar fokkers en er één gevonden hebt die jou bevalt, maak dan een afspraak zodat je hem alle vragen kan stellen die je nog hebt. De volgende vragen kunnen helpen bij de beslissing of een specifieke fokker of verkoper geschikt is:

 • Hebben de kittens een microchip en zijn ze geregistreerd bij Catid? Identificatie en registratie is verplicht voor de kittens geplaatst worden.  

 • Doet hij shows met de katten, fokt hij regelmatig of worden de katten slechts gehouden als gezelschapsdieren? Zijn antwoorden kunnen je een idee geven van hoeveel aandacht hij zal besteden aan de voorbereiding van de kittens op hun leven als huisdier. 

 • Hoe lang fokt hij al katten? Ervaren fokkers hebben vaak meer kennis van hun ras. 

 • Hoeveel nesten doet hij jaarlijks?  

 • Hoeveel worpen heeft deze specifieke kattin al gehad? Verantwoorde fokkers zullen een kattin niet meer dan één keer per jaar laten werpen. Het is in Vlaanderen verboden vrouwelijke dieren meer dan 3 maal per 24 maanden te laten werpen. 

 • In wat voor omgeving zullen de kittens opgroeien voor ze klaar zijn om naar hun nieuwe thuis te gaan? Idealiter wordt je kitten grootgebracht in een druk huishouden met andere katten, honden, kinderen en veel bezoekers. Dan is hij beter gesocialiseerd dan wanneer hij opgroeit in een rustiger huishouden of een cattery. 

 • Neemt de fokker de kitten/kat terug als er zich problemen voordoen, ook op latere leeftijd (bijvoorbeeld gezondheids- of gedragsproblemen of een verandering van je leefomstandigheden)? 

 • Zijn de katten getest op erfelijke aandoeningen die veel voorkomen in het ras? Doe zelf onderzoek voor je contact opneemt met de fokker, zodat je weet welke problemen eigen zijn aan het ras en welke testen er mogelijk/nodig zijn. 

 • Mag je hem nog contacteren nadat je de kitten mee naar huis hebt genomen? Verantwoorde fokkers zullen advies en ondersteuning bieden zolang de kat leeft. 

 • Zijn de kittens gesteriliseerd? De wet schrijft voor dat de sterilisatie al gebeurd moet zijn voor de kittens geplaatst worden. 

 • Zijn de kittens ingeënt, ontwormd en behandeld tegen vlooien voor ze naar hun nieuwe eigenaars gaan? Verantwoorde fokkers zullen hun kittens vanaf jonge leeftijd de nodige behandelingen toedienen. 

Wees niet verrast of beledigd als de fokker jou even veel vragen stelt als jij hem. Dat is een heel goed teken! Het wijst erop dat hij echt wil dat zijn kittens goed terechtkomen. Hij wil er zeker van zijn dat je weet waaraan je begint en dat jouw leefomstandigheden geschikt zijn voor zijn type kitten.

Als de antwoorden van de fokker jou aanstaan en jij er zeker van bent dat jij een van zijn kittens een gelukkige thuis kan bezorgen, is het tijd voor een echte persoonlijke ontmoeting.

Voorafgaand bezoek aan de fokker

Of je nu een kitten koopt van een erkende fokker of een betrouwbare bron, zoals een vriend, het is belangrijk om te zien in welke omstandigheden de katten gehouden worden. De ruimten waar de katten zitten, moeten schoon zijn en fris ruiken. Het moet er warm en droog zijn. De moederpoes en de kittens moeten een eigen ruimte hebben, bij voorkeur gescheiden van andere volwassen katten. Niets mag erop wijzen dat er te veel katten gehouden worden.

De kweker is wettelijk verplicht je op verzoek de moederpoes te laten zien. De vader is mogelijk niet meer ter plaatse. Verder zou je ook de andere kittens van het nest moeten te zien krijgen, zodat je kan zien of ze allemaal gelukkig en gezond zijn en zich goed voelen bij de kweker. Het is normaal dat de moederpoes niet graag heeft dat mensen naar haar kittens komen, maar let op hoe ze zich gedraagt. Ze moet aandachtig zijn, maar niet nerveus of agressief. Als de kittens oud genoeg zijn, vraag dan aan de fokker of je ze mag vastnemen. 

Bekijk de uiterlijke kenmerken van de moeder goed en informeer naar de gezondheid en het temperament van beide ouderkatten, aangezien die van invloed kunnen zijn op hoe je kitten uitgroeit.

Je kat kiezen

Als je de kweker ontmoet hebt en alles in orde lijkt, kan je overgaan tot het kiezen van een kitten. Meestal zal je je nieuwe kitten de eerste keer zien als hij circa 6 weken oud is. Probeer indien mogelijk al op bezoek te gaan als hij 3-4 weken is, zodat hij je al kan leren kennen. Ga hem enkele keren bezoeken met heel het gezin, zodat de kitten aan jullie allemaal kan wennen. Een grote groep nieuwe mensen kan overweldigend zijn voor een kleine kitten, probeer dus om in kleine groepjes te gaan.

Tegen dat hij zes weken is, zou je kleine kitten moeten beginnen interesse te tonen in jou en in zijn omgeving. Hij zal jou en de wereld rond hem willen onderzoeken. Als je wat meer tijd doorbrengt met het nest, zal je ook beginnen te merken dat de individuele persoonlijkheden van de verschillende kittens naar boven beginnen te komen. Kittens zijn normaal gezien speels, sociaal en ondeugend.

Als jij de kleinste kitten van het nest dat teruggetrokken in een hoekje zit, het aandoenlijkst vindt, kan je daarvoor kiezen, maar dan moet je wel weten dat de socialisatie misschien wat meer moeite zal vergen en je misschien wat meer geduld zal moeten opbrengen. Ook is niet uit te sluiten dat die kitten kampt met een gezondheidsprobleem.

Welk ras?

Er zijn veel verschillende erkende rassen van katten, met eigen uiterlijke en karakterkenmerken. De rassen worden ingedeeld in vier rascategorieën: gevestigde rassen, combinatierassen, natuurrassen en mutatierassen. Enkele voorbeelden van populaire kattenrassen zijn:

Het grootste voordeel van een raskitten of -kat is dat je ietwat weet wat je kan verwachten van je huisdier. Een raszuivere Siamese kat zal bijvoorbeeld veel miauwen, kattenkwaad uithalen en aandacht vragen. Als je een raskitten koopt, weet je ook ongeveer hoe groot hij zal worden, hoe lang zijn vacht zal zijn en of je bedacht moet zijn op eventuele rasspecifieke gezondheidsproblemen.

 

Weet ook dat er soms aan inteelt gedaan wordt met raskatten. Dat maakt ze vatbaarder voor erfelijke aandoeningen en gedragsproblemen. Al deze en andere informatie moet je zorgvuldig in overweging nemen bij het kiezen van een kat.

Raadpleeg voor meer informatie over de rassen en de raskeuze onze kattenraswijzer.

Kruisingen hebben twee raszuivere ouders, maar van verschillende rassen. In feite zijn veel nieuwe rassen ontstaan uit de zorgvuldige kruising van twee rassen (de tonkinees is bijvoorbeeld een kruising van de Siamese kat met de Burmese kat).

Naast de opzettelijke kruisingen om een nieuw ras te creëren, zijn ook veel kruisingen het gevolg van een ongewenste dekking, waarbij een loopse raskat buiten de wil van haar eigenaars gedekt wordt door een kater van een ander ras. Kruisingen kunnen het gedrag en uiterlijke kenmerken erven van beide ouderrassen.

Huis-tuin-en-keukenkatten zijn katten die geen herleidbare rasachtergrond hebben. Deze katten worden meestal gecategoriseerd als Europese korthaar.

Als je gaat voor een huis-tuin-en-keukenkitten, weet je niet hoe hij zal uitgroeien, want je weet niet wat er in zijn genen zit. Je krijgt misschien een kat die veel speelser is dan je zou willen. Weet ook dat de vacht nog hard kan veranderen tegen dat de kat volwassen is. Gelukkig zijn er bij katten niet zo'n grote verschillen qua vorm en formaat als bij honden, dus je kan niet voor al te grote verrassingen komen te staan!

Huis-tuin-en-keukenkatten zijn vaak over het algemeen gezonder dan raskatten, omdat ze berusten op een grotere genenpool en minder te kampen hebben met genetische problemen. Ze kunnen ook evenwichtiger zijn en een goed ontwikkelde persoonlijkheid hebben! Tot slot zijn gewone huiskatten doorgaans minder duur en gemakkelijker te vinden.

Kittens zijn moeilijk te weerstaan als je van plan bent een kat in huis te halen. Ze houden van kroelen, spelen en je hebt de kans ze van jongsaf op te voeden richting het huisdier dat je wil. Daar staat tegenover dat ze veel aandacht vergen. Je moet ook altijd een beetje op je hoede zijn, zeker als ze zin hebben in kattenkwaad! Ben jij bereid om de nodige tijd en energie te investeren in de verzorging van een kitten? Die vraag moet je jezelf stellen als je van plan bent een kitten in huis te nemen.

Als je een kitten mag kiezen uit een nest, ga dan voor een kitten dat positief, maar niet agressief reageert op je aanraking of stem en op zijn nestgenootjes. Als een kitten zich terugtrekt uit de groep en nooit naar je toe wil komen, is de kans groter dat hij later ook schuwer en afstandelijker zal zijn. Een kitten die als kleintje al vaak bijt en krabt, kan wellicht als hij wat ouder is, ook nog bruut zijn tijdens het spelen.

Controleer of de kitten die je kiest, er gezond uitziet. Zijn ogen moeten glanzend en helder zijn, zijn oren schoon, zijn nagels glad en zijn vacht glanzend en dik (afhankelijk van het ras) zonder enig teken van vlooien. Als je een kitten koopt van een fokker, moet hij al door een dierenarts onderzocht zijn en in goede gezondheid verkeren. Je moet bij de aankoop een garantiecertificaat meekrijgen. De kitten moet bij de overhandiging al drie inentingen gekregen hebben, die moeten genoteerd zijn in het dierenpaspoort dat je van de fokker meekrijgt.

 

Je eventuele reeds aanwezige kat zal een kitten gemakkelijker aanvaarden als nieuwe huisgenoot dan een volwassen kat. Als je op het moment nog geen kat hebt, maar wel van plan bent in de toekomst meerdere katten te houden, kan je beter nu twee kittens nemen, zodat ze samen kunnen opgroeien en zeker met elkaar kunnen opschieten. Lees onze tips voor het introduceren van je kat bij andere huisdieren voor meer informatie.

Volwassen katten kunnen ook speels en heel lief zijn, maar houd er rekening mee dat ze een rugzakje kunnen hebben, zeker als ze geen al te goede start in het leven hebben gehad. Welke invloeden je kat ook gevormd hebben, zijn persoonlijkheid zal al min of meer vastliggen op het moment dat hij bij jou komt. Je kan misschien informatie krijgen van de vorige eigenaar of de opvangorganisatie, zodat je weet wat je kan verwachten en hoe je je kat kan helpen zijn draai te vinden, bijvoorbeeld welke kattenbakvulling en voeding hij gewoon is, hoe zijn karakter is.

Bij een oudere, volwassen kat, is de kans kleiner dat je te maken krijgt met onzindelijkheid of agressie naar andere katten! Senior katten zijn ook geweldige knuffelmaatjes, omdat ze minder energie hebben dan kittens en dus graag bij jou op de schoot liggen.

Er zijn veel volwassen en senior katten in België die op zoek zijn naar een nieuwe liefdevolle thuis. Als je zo'n lieveling een gouden mand wil geven, kan je meer informatie over het adopteren van een kat vinden op https://www.adopteereendier.worden/katten.

Een kater of een kattin?

Als ze gesteriliseerd zijn, verschillen de twee niet meer zo veel van gedrag. Er zijn mensen die zeggen dat kattinnen aanhankelijker zijn en katers onafhankelijker, maar je kan net zo goed te maken hebben met een schootkater of een kattin die liever op zichzelf is. Houd rekening met de volgende tips bij het kiezen van een kat:

 • Katers hebben meer buitenruimte nodig dan kattinnen; hun territorium is vaak drie keer groter dan dat van een kattin.

 • Katers zijn doorgaans wat groter dan kattinnen. 

De geslachtskeuze kan ook afhangen van de andere katten die je al hebt. Als je een sociale (gecastreerde) kater hebt, kan een jonge (gesteriliseerde) kattin de beste keuze zijn. 

Wanneer breng je je nieuwe kat naar huis?

Het wachten op je kat kan wel eindeloos lijken, zeker als je er zo naar uitkijkt! Maar het is belangrijk dat je kitten eerst tijd kan doorbrengen samen met zijn moeder en nestgenootjes. In deze cruciale eerste weken leren kittens spelenderwijs hoe ze met andere katten kunnen communiceren. Ze leren hoe ze de kattenbak moeten gebruiken en hoe ze moeten jagen. Als een kitten te vroeg bij zijn moeder wordt weggehaald, kan hij nerveus en schuw worden.

Het is in Vlaanderen verboden kittens jonger dan 12 weken te verkopen of weg te geven. Dit om de kittens de tijd te geven te socialiseren en het drukke gezinsleven te leren kennen. Als de kitten die je wil kopen veel ouder is, wees dan op je hoede. Vraag aan de fokker waarom de kitten niet al veel eerder geplaatst werd. De leeftijd van de kitten op het moment van de plaatsing kan beïnvloeden hoe snel hij zich aan jou hecht en hoe gemakkelijk hij zijn draai vindt in jouw huis.

Houd er rekening mee dat de leeftijd van je kitten ook van invloed is op de vaccinaties die hij al heeft gehad. De fokker moet je meedelen welke inentingen en behandelingen tegen wormen, vlooien en teken je kitten al gehad heeft en welke hij nog moet krijgen.

Vergeet ten slotte niet, voordat je je kitten mee naar huis neemt, naar zijn voeding te informeren bij de fokker, zodat je zijn vertrouwde voeding kan blijven geven tot hij thuis helemaal zijn draai gevonden heeft. Lees onze handige tips om meer te weten te komen over voeding voor kittens.

Mag je een zwerfkat bijhouden?

In België is het verboden om gevonden dieren langer dan vier dagen bij te houden. Vergeet dat niet als je een kat vindt! Bovendien zijn de eigenlijke baasjes van de kat waarschijnlijk al naar hem op zoek. Wat je zou kunnen doen, is met de kat naar de dierenarts gaan. Hij kan de microchip scannen, om zo de eigenaar op te sporen, en meteen ook nakijken of de vondeling lichamelijk in orde is. Een andere optie is contact op te nemen met het dichtstbijzijnde asiel, om de kat daar te laten opvangen. Het asiel zal de kat ook de nodige verzorging geven en stappen ondernemen om de eigenaars op te sporen.

Als je nog meer wil doen om te helpen, kan je de contactgegevens van het asiel waar je de kat naartoe hebt gebracht, ophangen in het gebied waar je de kat gevonden hebt. Ook als de kat geen baasje heeft, is het een goed idee een asiel of dierenarts om advies te vragen.

Enkele plaatselijke partners die wij steunen of waarmee we samenwerken, zijn: UWPA (Waals gewest) en Veeweyde (Brussel). Op Adopteereendier vind je een lijst van erkende Vlaamse asiels.

Het is belangrijk dat je goed nadenkt over je beslissing een nieuwe kat in huis te nemen. Je moet beseffen dat het een hele verantwoordelijkheid inhoudt! Daarom ook is het nooit een goed idee iemand een kat cadeau te doen. Het nemen van een kat moet altijd een weloverwogen beslissing zijn. Maar als je zeker bent van je stuk, ga er dan voor! Er staat jou een toekomst vol speel- en knuffelplezier met je kleine huistijger te wachten.

Ben je klaar voor een nieuwe kat, maar weet je niet zeker welk ras past bij jou en jouw gezin? Dan hebben wij goed nieuws voor jou! In onze bibliotheek met kattenrassen vind je informatie over de verschillende rassen. Dat kan je helpen te beslissen welk type kat het perfecte huisdier voor jou kan zijn.