Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Tonkanees

Tonkanees

De tonkanees is middelgroot met een oosterse bouw, een zacht afgeronde kop en brede, wijd uit elkaar staande oren. De ogen staan meer open dan de klassieke oosterse vorm en kunnen qua kleur variëren van groen tot lichtblauw. Het lichaam is goed uitgebalanceerd, stevig en gespierd. De vacht van de tonkaneesis kort en dicht en heeft een fijne, zijdezachte textuur. Het masker, de oren, de poten en de staart zijn donkerder dan het lichaam. De tonkaneesis komt voor in verschillende kleuren.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Tonkinese kat zit op bed

Persoonlijkheid

De tonkanees heeft dezelfde aanhankelijke, vriendelijke natuur als zijn naaste familieleden, de burmees en de siamees. Deze katten zijn zeer mensgericht en zijn ideale huisdieren. Ze zijn heel nieuwsgierig en intelligent. Ze kunnen trucjes leren en hebben speelgoed en spelletjes nodig. Ze houden van gezelschap en als ze langdurig alleen gelaten moeten worden, is een tweede kat nodig. Ze zijn vrij vocaal, ze volgen je en praten met je.

Tonkinese kat maakt zich klaar om te springen

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

Andere namen: Gouden siamees

De tonkanees is het resultaat van het kruisen van een Siamese kat met een Burmese kat en vertoont daarom kenmerken van beide rassen. Toen ze voor het eerst werden gekweekt als 'Gouden siamees' in de VS in de jaren '50, waren ze niet populair. Pas in de jaren '60, toen ze hun herintrede deden als tonkanees, groeide hun populariteit.

Gezondheid

Tot dusver zijn er geen specifieke erfelijke problemen gemeld bij de tonkanees. Zoals alle katten heeft de tonkanees baat bij vaccinatie, heeft hij regelmatige parasietenbestrijding nodig, en moet hij jaarlijks op veterinaire gezondheidscontrole.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De tonkanees heeft geen speciale verzorging nodig omdat zijn korte vacht zichzelf onderhoudt, maar deze katten genieten wel van de extra aandacht van verzorging. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.