Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dalmatische puppy's die worden gekieteld op de buik.

Puppy koopgids: een goede fokker vinden

leestijd: 13 min

Als je zeker wilt zijn dat je puppy de beste start in het leven gekregen heeft om uit te groeien tot een gelukkige en gezonde hond, is het van cruciaal belang dat je een goede fokker uitzoekt. Deze gids vertelt je waarop je moet letten.

Een puppy in huis is een geweldige ervaring, maar bij de aanschaf van een pup komt wel wat kijken. Voordat je die schattige pluizenbol in huis haalt, moet je je een paar vragen stellen, zoals "Ben ik klaar om mijn tijd aan een hond te wijden?" en "Welk ras past het best bij mijn levensstijl?" Nadat je op al die vragen geantwoord hebt, moet je een betrouwbare fokker vinden, want je moet erop kunnen vertrouwen dat je een gezonde puppy koopt die een goede start heeft gekregen, dat zal jullie levens gemakkelijker maken. Wij hebben deze puppykoopgids opgesteld om je te helpen in je zoektocht naar je nieuwe beste vriend.

Controlelijst voor de aanschaf van een puppy

Voor je beslist een puppy te kopen, moet je ja kunnen antwoorden op alle vragen uit de onderstaande controlelijst. JE krijgt enorm veel terug van een hond: onvoorwaardelijke liefde, gezelschap, een gezondere levensstijl en levensvreugde. Maar bent je klaar voor de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat?

 • Kan ik me financieel een hond veroorloven voor de rest van zijn leven? Er komen heel wat kosten bij kijken: voeding, dierenarts, wandel-, slaap- en transportbenodigdheden en verder een heleboel facultatieve kosten, zoals hondensport, hondenschool, trimsalon, vakantieopvang, verzekering enz.
 • Past een hond in mijn levenswijze? Denk daarbij aan je werkuren. Hoeveel plaats hebt je in je huis? Is er iemand thuis om voor de hond te zorgen als je lange dagen werkt?
 • Kan ik een heel hondenleven lang voor de hond blijven zorgen? Honden worden gemiddeld 12 jaar oud. Zo lang zal de hond dus deel uitmaken van je leven.
 • Kan ik de hond elke dag beweging geven? Kan ik de hond opvoeden, verzorgen en alles geven wat hij nodig heeft?
 • Luidt mijn antwoord op alle vragen van de controlelijst "ja", 365 dagen per jaar?

Als je antwoord op al deze vragen "ja" is, kan je verder gaan met de volgende stappen.

Welk hondenras past bij jou? 

De volgende stap in onze puppykoopgids is dat je moet beslissen welk hondenras bij je past al naargelang het gewenste formaat, het energieniveau, de verzorgingsbehoefte en het karakter. Er zijn vele verschillende rassen, die passen bij verschillende soorten mensen en levenswijzen. Een border collie is bijvoorbeeld niet geschikt voor een appartement zonder tuin en zonder regelmatige lichaamsbeweging, terwijl een kleiner ras als een chihuahua die leefomstandigheden waarschijnlijk niet zo erg vindt. 

Zaken waarmee je rekening moet houden:

 • Hoeveel lichaamsbeweging kan je per dag bieden?
 • Hoeveel tijd wil je spenderen aan de vachtverzorging?
 • Hebt je gezondheidsproblemen, bijvoorbeeld astma of een allergie?
 • Woon je in de stad of op het platteland?
 • Hoe woon je (appartement, huis)?
 • Hoe groot is je tuin?
 • Kan je een grote hond aan?

Rasinformatie en beschikbare nesten

Een van de dingen die niet mogen ontbreken op je controlelijst voor de aanschaf van een pup, is het vergaren van zoveel mogelijk informatie over het ras van je keuze. Bespreek je keuze met mensen die het ras kennen: rasverenigingen, hondenfokkers, je dierenarts, de hondenschool, hondentrimmers, asielmedewerkers enz. Zij kunnen je helpen meer inzicht te krijgen in rasspecifieke eigenschappen zoals karakter, gedrag en noden. Ook in gespecialiseerde tijdschriften kan je veel nuttige info vinden.

Online forums en Facebookgroepen over honden

In gespecialiseerde online groepen kan je waardevolle informatie vinden over de aanschaf van een pup, aangezien daarin vaak leden actief zijn die een grote passie hebben voor honden in het algemeen of een bepaald ras. Ga altijd op zoek naar echte kenners en lees voor je beslist een pup van iemand te kopen, beoordelingen van eerdere pupkopers.

Hoe vind je een goede fokker?

Hoe schattig de pup er ook uitziet, laat je niet verleiden tot het kopen van een pup in omstandigheden waar het niet duidelijk is waar de puppy vandaan komt.

Op de volgende websites kan je terecht voor lijsten van de door de overheid erkende fokkers en andere nuttige informatie:

Lijst van de erkende fokkers: https://dierenwelzijn.vlaanderen.be

Lijst van de rasverenigingen: http://www.kkush.be/nl/vda/clubs

Website van de Koninklijke Kynologische Unie Sint-Hubertus: www.KKUSH.be

Website van de Koninklijke Maatschappij Sint-Hubertus: www.kmsh.be

Website van het Nationaal Verbond van Belgische Kynologen: www.nvbk.org

Specifieke informatie voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest vind je hier: https://leefmilieu.brussels

Een erkende fokker herken je aan zijn erkenningsnummer. Zo'n nummer is geen kwaliteitslabel, maar het wijst erop dat de fokker voldoet aan de wetgeving. Particulieren die sporadisch een nest hebben, hoeven geen erkenningsnummer aan te vragen. 

Houd er rekening mee dat er vaak een wachttijd is om een pup te krijgen. Niet van alle rassen worden er ieder jaar veel nesten gefokt en mogelijk is de vraag naar pups groter dan het aanbod. Verwacht ook niet dat je de puppy van jouw keuze altijd bij je in de buurt zult vinden. Je zult er mogelijk een aanzienlijke afstand voor moeten afleggen.

Ook op hondenshows kan je verschillende hondenrassen en verschillende exemplaren van hetzelfde ras op één plaats zien. Je kan er ook kennismaken met zowel eigenaars als fokkers. Velen van hen vertellen graag honderduit over hun ras.

Vragen die je moet stellen bij het kopen van een pup

Als je nadenkt over welke vragen je moet stellen bij de aanschaf van een puppy, is het een goed idee om eerst zelf wat opzoekingswerk te verrichten. Probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het ras, door te praten met mensen die een hond van dat ras hebben en online informatie op te zoeken, en denk daarna na of er nog iets is wat je wilt weten.

Wat kan je verwachten van een hondenfokker?

De overheid heeft een aantal voorwaarden vastgelegd waaraan wettelijk erkende fokkers moeten voldoen. Je kan deze voorwaarden hier raadplegen:

https://dierenwelzijn.vlaanderen.be

Het betreffende koninklijke besluit vind je hier:

http://www.ejustice.just.fgov.be

De ontmoeting met de hondenfokker moet altijd een aangename ervaring zijn. Hij moet je vragen open en eerlijk beantwoorden en bereid zijn aan je te laten zien hoe hij te werk gaat bij het fokken.

Procedure voor het kopen van een puppy 

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen bij de aanschaf van een puppy, is een bezoek brengen aan het nest wanneer alle pups nog bij hun moeder zijn. Dan krijg je een idee van de leefomstandigheden van de puppy's, hun temperament (pas op voor puppy's die wegkruipen in een hoekje; alle puppy's moeten blij zijn je te zien) en ook een indicatie van hoe ze waarschijnlijk zullen uitgroeien. Als je beslist dat je de puppy wilt, zal de fokker een voorschot verlangen, om de puppy voor je te reserveren. Je kan dan meteen ook bespreken wanneer je je puppy kan komen ophalen.

Te ontvangen documenten

Wanneer je je puppy gaat ophalen, moet je een aantal documenten meekrijgen.

Om te beginnen moet iedere erkende kweker bij de verkoop van een pup een behoorlijk ingevuld garantiecertificaat meegeven met de koper. Een voorbeeld van zo’n certificaat vind je hier:

https://dierenwelzijn.vlaanderen.be of hier https://leefmilieu.brussels.

 

Elke hond moet een paspoort hebben dat je onmiddellijk moet meekrijgen. Het mag niet worden opgestuurd. De afkomst van de hond kan je zien aan het paspoort. Het nummer van een Belgisch paspoort begint met de letters BE. Alleen kweker-handelaars mogen honden invoeren.

Elke hond moet gechipt en geregistreerd zijn. De verkoper moet ervoor zorgen dat de hond op jouw naam komt te staan.

Als je een pup koopt bij een KMSH-fokker, zal je ook de stamboom van je pup ontvangen. Omdat daar heel wat komt bij kijken, zijn die documenten doorgaans niet beschikbaar op het moment dat jij je pup ophaalt, maar worden ze achteraf per post opgestuurd.

De specifieke voorwaarden die het Brussels Hoofdstedelijk Gewest oplegt aan de handel in gezelschapsdieren, vind je hier: https://leefmilieu.brussels.

De taken van de fokker en jouw taken

De puppy moet volledig ontwormd zijn voor je hem ophaalt en je moet ook vragen wanneer de volgende ontworming nodig is. Dat geldt ook voor de behandeling tegen andere parasieten. Zorg ervoor dat je de inentingen toevoegt aan je lijst met vragen die je moet stellen bij de aankoop van een puppy. Anders weet je niet of je puppy volledig, deels of helemaal niet ingeënt is. De fokker moet ervoor zorgen dat alle pups gechipt en geregistreerd zijn voor ze naar hun nieuwe thuis vertrekken.

Het contract en wat het inhoudt 

Je moet bereid zijn een verkoopovereenkomst te ondertekenen. Lees de overeenkomst goed na en stel vragen aan de fokker. In de overeenkomst kan bijvoorbeeld vastgelegd worden of je met de hond mag fokken of niet, of hij showpotentieel heeft of eventuele rasfouten of andere tekortkomingen, of je de hond kan teruggeven in geval van problemen enzovoort. Het is altijd een goed idee om binnen de twee weken na je aankoop met je puppy naar de dierenarts te gaan voor een algemene gezondheidscontrole.

Een blijvende relatie

Je fokker wordt graag op de hoogte gehouden over de vooruitgang van je puppy. Hij zal blij zijn als je af en toe eens belt of foto's mailt. Het is ook een goed idee om zijn contactgegevens te bewaren voor het geval dat je de hond door een onverwachte levenswending niet meer zou kunnen houden. In dat geval zou je eerst contact moeten opnemen met de fokker. Betrouwbare fokkers zijn altijd bereid om te helpen. Wees zelf ook altijd eerlijk tegen de fokker. Als er iets scheelt met de puppy, neem dan contact met hem op om het te bespreken.

Tot zover onze puppykoopgids! Nu weet je alles wat je moet weten als je een puppy gaat kopen bij een fokker. Zou je liever een puppy adopteren? Lees dan zeker ons artikel daarover.