Your Pet, Our Passion.
Wanneer je pup ontwormen?
Wormen bij honden

Wormen bij je hond: opsporen en behandelen

leestijd: 5 min

Wormen

De meeste puppy's worden geboren met wormen. Een van de eerste dingen die u moet doen, is dus zowel de puppy's als hun moeder behandelen. Rondwormen en lintwormen (die voortkomen uit de eitjes van vlooien) komen het vaakst voor.

De rondworm heeft de vorm van een spaghetti en kan worden aangetroffen in het braaksel of in de ontlasting. De lintworm heeft de vorm van een rijstkorrel. Deze is bijzonder moeilijk op te sporen en meestal is hij te vinden aan het achterlijf van uw hond.

 

Signes d'alerte

  • Waarschuwingssignalen.
  • Zwakte en apathie.
  • Diarree of braken.
  • Gewichtsverlies ondanks een goede eetlust.
  • Abnormaal gezwollen maag.

Gelukkig zijn wormen gemakkelijk onder controle te krijgen en te behandelen zolang ze niet verdergaan. Als u denkt dat uw hond wormen heeft, overleg dan met uw dierenarts. In sommige omstandigheden kan hij u adviseren om een staal van de stoelgang te nemen zodat met een microscoop kan worden gezocht naar eitjes.

De meeste dierenartsen controleren op de aanwezigheid van wormen bij het eerste bezoek en zij zorgen voor een goede ontworming. Maak gebruik van dit eerste bezoek om advies te vragen over hoe u kunt voorkomen dat uw hond wormen krijgt.

Volwassen honden moeten worden onderzocht tijdens elk jaarlijks bezoek en moeten het ontwormingsprogramma volgen dat uw dierenarts het hele jaar door aanbeveelt. De keuze van de behandeling hangt af van het type parasiet.

Het is raadzaam om uitwerpselen weg te gooien als uw hond buiten zijn behoefte doet. Dit voorkomt herbesmetting en beschermt ook zijn speelkameraadjes. Bovendien kunnen bepaalde wormen (rondwormen en mijnwormen) schadelijk zijn voor de mens. Dit komt niet vaak voor, maar het is toch steeds aangeraden om de gepaste hygiënische maatregelen toe te passen.