Your Pet, Our Passion.
Kleine hond die naar de benen van de eigenaar reikt

Welk eten is goed voor kleine hondenrassen?

leestijd: 5 min

Alle honden zijn omnivoren. Ze hebben een ​​compleet, gevarieerd en evenwichtig dieet nodig om fit te blijven. Bij kleine hondenrassen werkt het metabolisme wel veel sneller, waardoor ze vlugger energie verbranden en anders moeten eten dan grote viervoeters. Hoe dat dan precies zit? We leggen het je hier uit.

Kleine hondjes, grote honger

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben kleine honden een grote eetlust. En puppy’s in het bijzonder! Dat komt door hun supersnelle metabolisme, waardoor ze vlugger energie verbranden dan grote honden. Het resultaat: ze hebben meer calorieën nodig per kilo lichaamsgewicht. Een dwergkeeshond heeft bijvoorbeeld twee keer meer calorieën per kilo nodig dan een Duitse dog.

Ga voor kleine porties

Door hun kleine bek en maag kunnen kleine honden niet in één keer veel voedsel inslikken en verteren. Het is daarom beter dat je de hoeveelheid vermindert, en de frequentie verhoogt. Met andere woorden: 3 kleine porties per dag zijn beter dan één grote maaltijd.

Wat geef ik ‘m te eten?

Maar wat is nu het ideale eten voor je kleine hond? Wel, dat hangt af van allerlei factoren. Zijn leeftijd, zijn ras, zijn levensstijl ... Het is voor elke hond wel belangrijk dat hij een compleet dieet krijgt, dat voldoet aan al zijn behoeften. En dat telt zeker voor honden die nog in volle groei en ontwikkeling zijn !

Het ideale menu

Kleine, knapperige brokken, of malse, sappige maaltijden? Wissel gerust af! Het belangrijkste is dat je hond alle essentiële voedingsstoffen krijgt. Hoogwaardige eiwitten, bijvoorbeeld, voor een goede ontwikkeling. Dat zit in zalm, rundvlees of gevogelte. Maar ook de vitamines en vezels uit groenten en granen zijn nodig om je hond een hele dag energie te geven.

En dat natuurlijk allemaal in kleine porties, zodat je hondje het makkelijk kan kauwen en verteren. Als je droge brokken geeft, mag je trouwens niet vergeten om er vers, proper water naast te zetten.

Snacks en snoepjes? In kleine porties!

Wil je je klein hondje belonen, of zomaar een snoepje geven? Dat mag, maar geef alleen maar snacks die geschikt zijn voor kleine hondenrassen. En je kan beter niet overdrijven: hondensnoepjes en -koekjes mogen maximaal 10% van het dieet van je hond uitmaken. Geef ook geen restjes van je eigen maaltijden. En heb je meerdere honden? Voeder ze dan op verschillende tijdstippen en op verschillende plaatsen, zodat je precies weet hoeveel elke hond eet.

Elk klein hondenras is anders

Wat is nu het ideale gewicht en de ideale bouw voor jouw hondje? Dat kan je dierenarts je zeker vertellen. Een dwergteckel, bijvoorbeeld, weegt maar zo’n 4,5 kg, maar een gewone teckel weegt tot wel 12 kg! En de bichon frisé en shih tzu kunnen dikker lijken dan ze eigenlijk zijn, door hun dikke vacht.

Let op zijn figuur

Bij een gezonde, actieve kleine hond, kan je de ribben voelen en de omtrek van zijn model zien. Hij mag ook geen vet om zijn nek hebben, en zijn buik mag niet naar beneden hangen. Wil je weten of je hond te mager of te zwaar is? Daarover lees je hier meer.

Een goeie raad: maak foto’s

Heeft je klein hondje het ideale gewicht en de ideale bouw? Maak dan een foto van en weeg hem. Zo heb je een maatstaf. Vervolgens check je het gewicht van je hond om de twee maanden. Telkens met foto en weegschaal. Merk je een groot verschil op met de vorige keer? Contacteer dan je dierenarts. Verander zeker niet van de ene dag op de andere het dieet van je hond: je moet aanpassingen geleidelijk doorvoeren, over een periode van minstens twee weken.

In vorm … 15 jaar lang!

Wist je dat? Kleine hondenrassen zijn meestal sneller volwassen, worden langzamer oud en leven langer. Bij sommige kleine rassen is een hond al na 8 maanden volwassen, de meeste kleine rassen worden 15 jaar of ouder.

Daarom is het extra belangrijk dat je hondje zijn hele leven lang een evenwichtig dieet krijgt. Zo blijven zijn conditie en energiepeil altijd optimaal!

Kleine honden, moeilijke eters?

Het klopt dat kleine rassen soms kieskeurige eters zijn. Zeker als hun baasjes makkelijk toegeven. Rassen zoals de bichon frisé of de yorkshire staan ​​bijvoorbeeld bekend als fijnproevers die niet altijd hun bak leegeten. Maar ga nooit overgeslagen maaltijden compenseren met snacks en andere lekkernijen! De beste manier om te voorkomen dat je hond een kieskeurige eter wordt, is hem zijn hele volwassen leven aan een strikt eetschema houden

Purina®, ideaal voor kleine hondenrassen

Verschillende Purina®-merken hebben eten voor kleine rassen, speciaal samengesteld voor hun behoeften. Zowel voor volwassen honden als voor puppy's. Evenwichtig en lekker eten, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar kwaliteit, smaak en voeding.