Your Pet, Our Passion.
Zwarte hond die op het strand loopt

Welke voeding en hoeveel mag een puppy eten?

leestijd: 3 min

Puppyvoeding

Voor puppy's speelt voeding een onontbeerlijke rol, vanaf hun ontwikkeling in de baarmoeder tot op – voor sommige rassen – tweejarige leeftijd.

Ze groeien namelijk heel snel en hebben, in vergelijking met volwassen dieren, ongeveer twee keer zoveel energie en veel meer voedingsstoffen nodig om hun groeiende lichaam en hersenen te ondersteunen.

Hoogwaardige en uitgebalanceerde voeding zorgt er voor dat je puppy zich gezond zal ontwikkelen en helpt zijn optimale genetische potentieel bereiken. Pasgeboren puppy’s voeden vereist dan ook veel geduld en kennis over de beste manier om hoogwaardige ingrediënten te verstrekken, om hen zo een optimale start van hun leven te bieden.

Wat mag een puppy eten? 

Om te zorgen voor een optimale groei, is het van groot belang om voeding voor puppy’s te voorzien dat de juiste hoeveelheid eiwitten, vetten, koolhydraten, mineralen en vitaminen bevat, want:

  • Puppy's moeten in korte tijd hard groeien en hebben, afhankelijk van het ras, voeding nodig met veel calorieën, die zorgt voor veel energie en blijheid.
  • Naarmate hun lichaam groeit, groeien ook hun organen. Daarom bevat het puppy eten doorgaans extra eiwitten die een gezonde ontwikkeling bevorderen.
  • Voor de ontwikkeling van sterke tanden en botten bevat puppyvoeding ook essentiële voedingsstoffen zoals calcium, magnesium, ijzer, zink en vitamine D.

Daarnaast moet er altijd voldoende vers en schoon drinkwater beschikbaar zijn.

Let wel dat sommige rassen een hogere of lagere energiebehoefte hebben dan gemiddeld. Daarom is het van essentieel belang om een compleet en uitgebalanceerd dieet te selecteren dat past bij de energiebehoeften van je puppy en die ook voldoet aan de richtlijnen voor de voeding van huisdieren zodat de puppy mooi slank blijft.

Een puppy is in optimale lichaamsconditie als de ribben gemakkelijk voelbaar zijn met een minimum aan vet en dat de taille van bovenaf duidelijk zichtbaar is. Het is heel belangrijk om na te gaan of je puppy niet te zwaar wordt, aangezien zwaarlijvige honden een grotere kans hebben op allerlei gezondheidsproblemen.

Hoeveel moet een puppy eten?

Omdat hun maag nog heel klein is, raden wij aan regelmatig een kleine hoeveelheid puppyvoeding te geven.

Bijvoorbeeld:

  • Zodra je puppy's tanden beginnen te krijgen (ongeveer 3 weken na de geboorte) begint het speenproces. Het is van groot belang om een goede overgang van moedermelk naar vast puppyvoer mogelijk te maken.
  • Tijdens de speenperiode (meestal de eerste 2 maanden na de geboorte) kunnen we beginnen de puppy 4 tot 6 keer per dag een kleine hoeveelheid vaste voeding te geven. 
  • Als ze ongeveer 6 tot 8 weken oud zijn, moeten puppy's volledig zijn gespeend. Op dat moment moeten ze 4 keer per dag vaste voeding krijgen. 
  • Afhankelijk van het ras kunnen we puppy's na 6 maanden al 2 maaltijden per dag aanbieden tot ze volwassen zijn. Kleinere rassen kunnen op jongere leeftijd al fysiek volgroeid zijn in vergelijking met grotere rassen, die pas fysiek volgroeid zijn als ze bijna 2 jaar oud zijn.