Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Duitse dog

Duitse dog

De Duitse dog (ook wel Deense dog) is een zeer grote hond met een krachtig, gespierd lichaam. Zijn kop is vierkant en lang. Zijn korte, zachte vacht is reebruin, zwart, blauw, getijgerd of gevlekt. Als ze 18 maanden of ouder zijn, heeft een reu een hoogte van 76 cm en een gewicht van 54 kg. Vrouwtjes van dezelfde leeftijd zijn minimaal 71 cm en wegen 46 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Heel grote hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Grijze Duitse Dog liggend op het gras

Persoonlijkheid

De Duitse dog is een aanhankelijke hond. Ze hechten zich erg aan hun familie en vrienden van de familie die regelmatig op bezoek komen, en passen goed bij een actief gezin. Ze zullen het gezin snel op de hoogte brengen dat er onbekenden aankomen, want het zijn uitstekende waakhonden. Vooral met zo'n enorme hond is het belangrijk om puppy's goed te socialiseren en trainen.

Great Dane staande op het gras

Oorsprong

Land van herkomst: Duitsland

Op tekeningen in Egyptische graftombes uit 2200 voor Christus staan honden die op de Duitse dog lijken. Ze hadden kortere poten en hun lichaam leek op dat van een mastiff. Deze honden vonden via handelaren hun weg naar veel andere landen. In Duitsland werd het ras verder ontwikkeld tot de hond die we vandaag kennen. Er wordt vermoed dat de oorspronkelijke mastiff werd gekruist met de greyhound om tot de behendige, ranke hond te komen die we nu kennen als de Duitse dog. Ze werden gebruikt voor gevechten met stieren en in 1592 werden ze door de adel gebruikt om op wilde zwijnen te jagen. Rond 1800 werden ze door landeigenaren gebruikt om op groot wild te jagen.

Gezondheid

De Duitse dog is gevoelig voor verschillende gezondheidsproblemen die vaak voorkomen bij grote hondenrassen, waaronder bepaalde maagaandoeningen (maag-dilatatie-volvulus), hartafwijkingen, verschillende botaandoeningen en een bepaald soort agressieve botkanker (osteosarcoma).

Beweging

Een fitte volwassen hond heeft ongeveer een paar uur beweging per dag nodig. Ze zijn dol op wandelen en gaan graag met het gezin mee tijdens activiteiten buitenshuis, maar ze liggen net zo graag voor het haardvuur, waar ze erg kunnen genieten van een comfortabel plekje. Als ze in de groei zijn, moet de hoeveelheid beweging worden beperkt, om ernstige bot-, gewricht- en spierafwijkingen te voorkomen.

Voeding

Enorme honden hebben niet alleen een enorme eetlust, maar ze hebben ook voeding nodig met een andere verhouding van vitamines en mineralen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor hun gewrichten en kraakbeen. Dit hondenras is ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De korte, zachte en dichte vacht van de Duitse dog heeft weinig verzorging nodig: een keer in de tien dagen is voldoende. Gebruik een rubberen borstelhandschoen, die dode en losse haren verwijdert.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.