Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Blije hond op de bank

De ideale naam voor je pup

leestijd: 9 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Slimme tips om de ideale naam te vinden voor je nieuwe gezinslid

Zoek je nog een goede naam voor de pup die je pas in huis genomen hebt en weet je niet goed waar te beginnen? Wij helpen je graag op weg! In deze gids vind je alle tips die je nodig hebt om je hond, reu of teef, een naam te geven die past bij diens persoonlijkheid.

De ideale naam voor je pup kiezen

Je moet rekening houden met verscheidene zaken wanneer je nadenkt over de ideale naam voor je pup, reu of teef. Bij sommige mensen schiet er direct een naam te binnen wanneer ze hun hond in de ogen kijken, maar bij andere mensen duurt dat iets langer.

Kies een naam waarvan je echt houdt

Het lijkt voor de hand liggend, maar kies een naam die je graag hoort. Je gebruikt de naam voortdurend (zeker tijdens het oefenen op het terugroepen). Je mag hem dus niet beu worden.

Je kiest daarom beter ook geen modieuze naam, want mode is tijdelijk en je zou er achteraf spijt van kunnen krijgen. Zodra je pup zijn naam kent, kun je beter niet meer van naam veranderen, want hij zal de nieuwe naam niet noodzakelijk aannemen, zeker als hij al gewend is aan zijn eerste naam.

Ga er niet te snel over

Je bent misschien geneigd om je pup al bij je eerste ontmoeting een naam te geven, maar je wacht beter enkele dagen. Leer eerst zijn persoonlijkheid, zijn karakter kennen. Ontdek welke trucjes hij met je uithaalt enz. Het is veel beter een naam te vinden die echt bij je hond past, dan hem zomaar een naam te geven.

Zeg de naam hardop

Een goede test om na te gaan of de naam in aanmerking komt, is hem krachtig en luid uit te spreken. Het maakt echt een groot verschil hoe een naam klinkt in een ruimte of op grote afstand. Is hij gemakkelijk uit te spreken of val je erover? Kun je de naam drie of vier keer na elkaar zeggen, of ben je al buiten adem na twee keer?

Ga na wat je pup ervan vindt

Ga wandelen met je pup en kijk hoe hij reageert als hij je de naam op een krachtige manier hoort uitspreken. Het is een goed teken als hij naar je kijkt wanneer je de naam zegt. Als hij daarbij ook nog kwispelt, ben je helemaal op de goede weg. Maar als je hond je volledig negeert, is dat zijn manier om te zeggen: probeer iets anders.

Te vermijden namen

De wet zegt uiteraard niets over hondennamen, maar er zijn toch een aantal zaken waarmee je rekening moet houden om er zeker van te zijn dat je keuze naar de zin is van je hond.

Heel lange namen

Een goede hondennaam is over het algemeen kort. Een naam van meer dan twee lettergrepen kan verwarrend zijn voor je hond of te lang om zijn vluchtige aandacht vast te houden. Nog een tip: kies geen dubbele of samengestelde naam. Sebastiaan of Jan-Willem lijken misschien een leuke naam in het begin, maar als je op een goede dag in het park je hond moet terugroepen als die net enthousiast achter iets aan spurt, zul je merken dat zo'n naam niet al te efficiënt is.

Namen met te veel medeklinkers

Als de naam te veel medeklinkers heeft, wordt hij moeilijk om uit te spreken, zeker als je je hond moet roepen. Een lange en originele naam kan grappig zijn, maar waarschijnlijk zal je hond niet begrijpen dat het zijn naam is.

Om praktische redenen is Lucy beter dan Lucille en Gipsy beter dan Gipsy King! Houd het op twee lettergrepen. De naam is dan gemakkelijker uit te spreken en dat werkt beter als je bevelen moet geven.

Namen die ook bevelen zijn

Geef je pup geen naam die klinkt als bevelen als "Nee", "Foei" of "Zit". Anders zal je pup je alleen maar verdwaasd aankijken en er niets van begrijpen. Nero, Foetsie of Zita lijken bijvoorbeeld te veel op bevelen waaraan je hond onmiddellijk zou moeten gehoorzamen.

Vulgaire of gênante hondennamen

Een andere gouden regel is geen namen te kiezen die je niet graag luid uitschreeuwt op een openbare plaats. Je vindt een dubbelzinnige of provocerende naam nu misschien grappig, maar als de mensen je altijd raar aankijken wanneer je je hond roept in het park, kan het grappige er snel af zijn. Grappig mag, maar zorg ervoor dat je de naam kunt uitspreken zonder rood aan te lopen.

Gewapend met al deze tips kun je nu de ideale naam kiezen voor je pup. Ontdek daarna hoe je je pup een goede start in het leven geeft, door te weten hoe je hem moet introduceren en verwelkomen in jouw huis en jouw tuin.