Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Jack Russell Terrier met rode kraag kijkt uit het raam.

Jouw puppy's eerste dag thuis

leestijd: 5 min

Een nieuwe puppy in huis halen is ongelofelijk spannend voor het hele gezin, maar voor de puppy kan het ook beangstigend zijn. Ontdek hoe je de eerste dag dat je puppy thuis is, het best aanpakt.

Heel het gezin kijkt uit naar de dag dat je puppy eindelijk mee naar huis mag! Dat is het begin van jullie nieuwe leven samen met een viervoeter die erom bekend staat de beste vriend van de mens te zijn. Iets waarvan je altijd al gedroomd hebt! Alles staat klaar om de nieuwe puppy te verwelkomen en te helpen zich onmiddellijk thuis te voelen.

Maar er is iets waar veel nieuwe hondenbaasjes niet bij stil staan. Terwijl iedereen in huis heel opgewonden is en niet kan wachten om te spelen met het nieuwe gezinslid, ziet die eerste dag bij jouw thuis er door de ogen van de puppy helemaal anders uit. Plots is hij helemaal alleen op een vreemde plaats bij mensen die hij niet kent. Dat kan overweldigend zijn voor hem. Mogelijk voelt hij zich gestresseerd of angstig. Lees hier hoe je de overgang naar het gezinsleven gemakkelijk maakt voor je puppy.

 

Kalm aan op de eerste dag

Hoe blij dat iedereen ook is met de nieuwe puppy in huis, zorg voor een rustige sfeer in huis. Zeker de jongste leden van het gezin zullen het er moeilijk mee hebben, maar houd een oogje in het zeil en zie erop toe dat de puppy niet meteen overladen wordt met affectie van opgewonden kinderen . Hij heeft het nodig tot rust te kunnen komen, zolang hij nog aan het wennen is aan zijn nieuwe omgeving.

Laat de puppy in het begin maar in één kamer en laat hem die kamer op zijn eigen ritme verkennen: geuren, geluiden, materialen … het is allemaal nieuw voor hem. Geef hem de tijd om beetje bij beetje zijn draai te vinden. Dat is veel beter dan hem meteen enthousiast te begroeten met spelletjes, knuffels en speelgoed.

Iets vertrouwds voor de nieuwe puppy

Jouw puppy van acht weken is nog een kleine baby. Zijn hele leven tot dan heeft hij doorgebracht op één plaats, in een knusse omgeving, dichtbij zijn moeder en zijn nestgenootjes.

Alle vertrouwde aanblikken, geluiden en geuren zijn nu verdwenen. Daarom is het belangrijk dat je probeert de nieuwe omgeving vertrouwd te doen aanvoelen voor je puppy op de eerste dag dat hij bij je thuis is. Breng een stukje vetbed of een dekentje met de nestgeur mee van bij de fokker en leg het bij je puppy. De geur zal hem troosten en een gerust gevoel geven.

 

Op het ritme van de puppy

Sommige puppy's zijn vriendelijk en enthousiast en zullen je niet met rust kunnen laten, terwijl andere eerder terughoudend zullen zijn en het misschien liever eerst wat kalmer aan doen.

Tijdens de eerste dag kan je je puppy aanraken en aaien, maar laat hem beslissen hoeveel contact hij wil. Zit je puppy niet achterna. Je mag hem absoluut niet beetpakken en vasthouden terwijl hij weg wil. Je wilt dat je hond zijn leven met jou begint op een goede basis – hij moet jou, jouw handen en iedereen van het gezin kunnen vertrouwen. Ga op de vloer zitten bij je puppy en laat hem bepalen hoeveel interactie er is.

 

Regels vastleggen voor de eerste dag

Voordat je je puppy mee naar huis brengt, is het nuttig samen met je gezin te bepalen welke regels er zullen gelden in huis. Het is belangrijk dat alle gezinsleden dezelfde regels hanteren bij de opvoeding van de puppy. Als de puppy van het ene gezinslid mee in de zetel mag en van het andere niet, raakt hij helemaal in de war.

Als je niet oppast, kan je nieuwe puppy heel snel slechte gewoontes krijgen. Als bedelen aan tafel één keer succes heeft, zal je niet meer gerust kunnen eten. Ook de mensen in het gezin zullen moeten wennen aan nieuwe regels. Als je weet dat je puppy graag kauwt, vraag je om problemen als je je favoriete sneakers laat staan waar hij erbij kan.

 

Beetje op zijn hoede? Geen reden tot zorgen!

Verwacht niet dat je puppy speels en zelfverzekerd is van zodra hij door de deur komt. Misschien is dat wel het geval, maar de kans is groter dat hij voorzichtig, op zijn hoede en onzeker is. Hij moet nog ontdekken wat deze nieuwe levensfase voor hem betekent. Op de eerste dag dat je puppy bij jou thuis is, verandert alles voor hem. Zijn nieuwe leven is voor hem vreemd, anders en mogelijk zelfs angstaanjagend. Jij weet dat je puppy in zijn ‘nieuwe thuis’ is, dat je van hem houdt en alles zal doen om hem gelukkig en gezond te houden, maar op dit moment weet je puppy dat nog niet. Wees geduldig en hij zal zich veel sneller thuis voelen.

De kinderen in de gaten houden

Voor je je puppy gaat halen, moeten je kinderen al weten hoe ze hem met zorg en respect moeten behandelen.

De komst van de puppy is natuurlijk een opwindende gebeurtenis voor de kinderen, maar als ze hem niet met rust laten of te wild met hem gaan spelen, zal hij misschien angstig worden.

Ook als de puppy groter wordt, moet heel het gezin zorgzaam en respectvol met hem blijven omgaan. Je wilt toch dat je hond graag bij je is en geniet van je aanrakingen. Zet daarom van in het begin duidelijke regels voor iedereen. Lees ons artikel over puppy's en kinderen voor meer tips.

 

Zoveel mogelijk tijd samen doorbrengen

Zorg ervoor dat je genoeg tijd kan wijden aan je nieuwe puppy, zodat je hem kan helpen te wennen aan zijn nieuwe omgeving en een dagelijkse routine te ontwikkelen. Door thuis te werken of enkele dagen vrij te nemen kan je quality time doorbrengen met je nieuwe huisdier. In zijn eerste levensweken leert de puppy hoe de wereld in elkaar zit, hoe mensen zijn en wie hij kan vertrouwen. Sta je nieuwkomer bij, om hem de weg te wijzen in zijn ontdekkingstocht.

Maar je wilt ook niet dat je puppy niet weet wat er gebeurt als je weer gaat werken. Stel je voor dat je bij thuiskomst kapotgebeten meubels aantreft, omdat je puppy in paniek was. Laat de nieuwkomer daarom in de eerste week ook al even alleen thuis, altijd maar voor een korte tijd, maar bouw het langzaam op naar een langere tijd.

Er is niet veel nodig om een puppy een veilig gevoel te geven en gelukkig te maken in zijn nieuwe leven. Gewoon door even afstand te nemen van de opwinding die je zelf voelt en erbij stil te staan dat je puppy in een volledig nieuwe wereld is terechtgekomen waar hij niets kent en waar alles anders is, kan je van de verwelkoming van de nieuwe aanwinst de leuke en prachtige gebeurtenis maken waarop jij zat te wachten.

Daarna kan dan de leuke tijd beginnen waarin jullie elkaar beter leren kennen en samen spelen, trainen , werken aan de socialisatie enzovoort. Je pup zal uitgroeien tot jouw beste vriend!