Your Pet, Our Passion.
jongen met puppy

Puppy's en kinderen in hetzelfde huishouden

leestijd: 6 min

 

Honden en kinderen

Een hond in de familie kan uw kinderen zeker helpen om op een vroege leeftijd verantwoordelijkheidszin te ontwikkelen. Het is aangetoond dat kinderen die opgegroeid zijn met dieren veel socialer zijn als ze volwassen worden, zowel met mensen als met dieren. Zij ontwikkelen ook vaak betere communicatievaardigheden en hebben minder kans op allergieën door haren van dieren. Maar soms lijken kinderen een beetje te enthousiast te zijn tegenover een huisdier. Training en begeleiding door volwassenen zijn dan ook nodig, vooral op jonge leeftijd.

Pasgeborenen

Volgens zijn genetische afkomst, zijn persoonlijkheid en zijn ervaring zal elke hond een verschillende reactie hebben ten opzichte van pasgeborenen. Om ongelukken te voorkomen moet u ervoor zorgen dat de "hondenhoek" uit de buurt van de kamer van de baby is gelegen.

Als het kind begint te lopen, moet uw hond kunnen eten, rusten en slapen in een beveiligde ruimte die u kunt afsluiten met een kinderhekje. Een binnennis (of een hondenmand) is een ideaal plekje voor een hond. Probeer die te installeren voor de baby er is, zodat uw huisdier eraan kan wennen. Als de hond dan op zijn plekje is, kan hij daar rustig blijven en weet u dat uw kind in alle veiligheid kan rondlopen.

De komst van een baby kan invloed hebben op de geur van het territorium van uw hond en kan humeurstoornissen bij hem veroorzaken. Sommige honden mokken, andere raken opgewonden en nog andere zullen de aandacht van de oudere gezinsleden willen trekken. Meer aandacht zal de hond helpen om de aanwezigheid van de baby te associëren met goede dingen! Als u zich zorgen maakt om de komst van de baby, probeer dan om de hond niet te knuffelen of te troosten, omdat dit alleen zijn ongerustheid nog zou versterken. Wacht in plaats daarvan tot hij ontspannen is of begin met hem te spelen en knuffel hem daarna in een andere kamer. Maar veel honden spelen natuurlijk de rol van oppas met een nieuwe baby. Ze worden nuttige beschermers en speelkameraadjes naarmate het kind groeit. Zorg ervoor dat er geen stukjes voedsel van de kinderstoel vallen, want die zouden gemakkelijk een bron van voedsel voor uw hond kunnen worden!

 

Baby's

De meeste honden houden van de aanwezigheid van baby's, omdat ze synoniem staan voor bezoekers en ook meer aandacht voor hen! Maar het nieuwe is snel verdwenen wanneer de kinderen onafhankelijk en mobiel beginnen te worden. Een baby die kruipt of zijn eerste stappen zet, kan een hond verrassen en bang maken met kreten.

Het is in deze fase vooral belangrijk om aan de honden een plek te bieden waar hij zich in alle rust kan terugtrekken. Honden houden er niet van te worden achtervolgd door hun baasjes of door iemand die aardig tegen hen wil zijn. Een wilde, plotse of aanhoudende achtervolging door kleintjes die beginnen te lopen, kan heel storend zijn. Houd de wisselwerking tussen jonge kinderen en honden altijd goed in het oog tot kinderen oud en verstandig genoeg zijn om honden rustig te benaderen en zachtjes te behandelen. Laat jonge kinderen nooit toe om een hond op te tillen, tenzij ze sterk genoeg zijn om de hond goed vast te houden.

Met de hond spelen door ballen en speeltjes te gooien die de hond moet apporteren, rustig naast het dier zitten of het dier aaien en wassen als de hond daar zin in heeft: het zijn goede manieren om het kind te laten kennismaken met honden en respect te leren hebben voor de stemming en de noden van een ander levend wezen. U kunt geleidelijk bijdragen tot een positieve wisselwerking en relatie door de ervaring zowel voor de hond als voor het kind aangenaam te houden: feliciteer de hond met een snoepje en geef ook het kind complimentjes.

Later zullen kinderen ook leren om een rol te spelen bij het trainen van de hond en te gepasten tijde de verantwoordelijkheid te delen bij wandelingen en oefeningen.

Enkele tips

  • Leer kinderen om de hond niet achterna te jagen.
  • Leer ze hoe ze uw huisdier zachtjes kunnen strelen en leer de hond om te reageren op de instructies van het kind in ruil voor beloningen.
  • Leer kinderen de beste plek om de hond te aaien: bovenaan op zijn kop en langs zijn rug.
  • Leer kinderen om niet aan de staart van een hond te trekken.
  • De hond moet altijd alleen worden gelaten als hij eet, zijn behoefte doet of slaapt.
  • Kinderen moeten hun handen wassen na het aaien van de hond.