Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Pro Plan de logo
Puppy loopt door de tuin

Hoeveel kost een puppy? Alles wat je moet weten

leestijd: 8 min
Pro Plan de logo
Aangeboden door Pro Plan

Als u overweegt een puppy te adopteren, vraagt ​​u zich misschien af ​​wat de mogelijke financiële gevolgen zijn. Vind alle informatie die je nodig hebt met onze handige gids.
De beslissing om een ​​nieuwe pup te kopen is spannend. Maar vaak nemen mensen niet genoeg tijd om na te denken over financiële verplichtingen die dat vereisen. Je denkt misschien dat het gewoon een kwestie is van genoeg geld hebben om een ​​puppy te kopen. Maar het eerste jaar van uw puppy brengt veel kosten met zich mee waar u ook rekening mee moet houden.

Als u overweegt een nieuwe puppy te adopteren, vraagt ​​u zich misschien af ​​hoeveel een puppy kost. Lees verder om erachter te komen hoeveel puppyvaccinaties kosten en welke andere uitgaven u tijdens het eerste jaar van uw puppy kunt verwachten.

Hoeveel kost een pup?
De eerste vraag op weg naar het bezitten van een puppy zal een probleem zijn: hoeveel kost een puppy? De eerste factor die hierop van invloed is, is ras. Rassen waar veel vraag naar is, zoals Labradors, zijn vaak duurder dan andere rassen. Het zal ook afhangen van de afstamming van de pup.

Een ander punt waarmee u rekening moet houden als u vraagt ​​hoeveel een puppy kost, is dat als u een puppy koopt van een gerenommeerde fokker, de kosten een groter probleem zullen zijn. Dit komt omdat het verkopen van een puppy het runnen van hun bedrijf inhoudt en ook het bieden van hoogwaardige zorg. Er zijn veel kosten die een fokker moet dragen, zoals rasgerelateerde gezondheidskeuringen, vaarkosten met een reu, ontwormings- en vaccinatiekosten, registratiekosten en nog veel meer. Een ding om te beseffen is dat u op zoek moet naar lage prijzen. Deze kunnen wijzen op een broodfokker of slechte verzorging.

Als u geen honderden of soms duizenden dollars aan een puppy wilt uitgeven, kunt u overwegen om in plaats daarvan een puppy te adopteren. U moet nog steeds een vergoeding betalen om de kosten te dekken gedurende de tijd dat het werd beschermd. Maar het zal meestal veel minder zijn dan wanneer u een puppy bij een fokker zou kopen. Bovendien zullen microchips, vaccinaties en castratie (als de pup daarvoor oud genoeg is) waarschijnlijk ook deel uitmaken van uw adoptiekosten.

Hoeveel kosten puppyvaccinaties?
Zodra u uw puppy heeft, zijn vaccinaties de volgende stap. Deze zijn erg belangrijk omdat ze passen bij uw pup met ziektes. De kosten van puppyvaccins zijn afhankelijk van uw dierenarts, maar liggen meestal tussen $ 35 en $ 75.

Hij zou de eerste vaccins na 6 weken moeten krijgen, de volgende na 9 en 12 weken. Als u bij een gerenommeerde fokker of dierenasiel koopt, zijn deze eerste vaccinaties meestal gedaan voordat u uw pup ophaalt. Vaccinaties op een leeftijd van 9 en 12 weken moeten vaak door een dierenarts worden gedaan. Daarna moeten de vaccinaties jaarlijks worden herhaald.

Castreer of steriliseer een pup

Dit moet zeker worden meegerekend bij het berekenen van de kosten van uw puppy. Als u niet van plan bent uw hond voor de fokkerij te gebruiken, kunt u overwegen hem te castreren of te castreren. Sterilisatiekosten variëren van € 350 tot € 750, en voor castratie van € 200 tot € 450.

Castratie bij een teef kost meer omdat het een ingrijpendere buikoperatie is dan het verwijderen van de testikels bij een hond. De kosten zijn ook afhankelijk van het ras en de grootte van uw hond. Bij grotere honden zijn de kosten hoger omdat er meer verdoving nodig is en omdat de operatie langer duurt.

Prijs puppycursus

De kosten van een puppycursus zijn afhankelijk van wat u wilt. Bij een hondenvereniging is de prijs voor de hele cursus rond de 60 euro (12 lessen). U kunt ook kiezen voor een particuliere hondenschool. Een puppycursus waarin je alle beginselen leert, kost dan rond de € 100-150. Individuele lessen kosten gemiddeld rond de €20.

Jonge puppy's hebben veel training en aandacht nodig, en als je nieuw bent bij een hond, kan puppytraining een goed idee zijn. Je wordt niet alleen geleerd hoe je je pup goede manieren moet leren, maar het is ook een geweldige manier om je pup te socialiseren. Kies je voor een groepsles, dan zijn er genoeg andere pups om mee te spelen.

Puppy verzekering
De kosten voor het houden van een puppy zijn al hoog alleen al voor de dagelijkse verzorging van de puppy's en om ze te voorzien van alles wat ze nodig hebben. Maar kun je ook hoge dierenartsrekeningen betalen als er iets misgaat? Door een puppyverzekering af te sluiten, kunt u de kosten dekken van medische behandelingen die ze tijdens hun leven kunnen ondergaan, zoals operaties of dure medicijnen.

U kunt uw puppyverzekering maandelijks of jaarlijks betalen en de premie is afhankelijk van het ras van uw hond. De verzekeringskosten voor duurdere rassen die gevoelig zijn voor erfelijke ziekten of aandoeningen zullen altijd hoger zijn dan voor een gemengd ras, omdat er een groter risico is dat veterinaire zorg tijdens hun leven nodig zal zijn. U denkt misschien dat een puppyverzekering gewoon een onnodige uitgave is, maar het kan u duizenden euro's besparen als uw hond gewond raakt of ziek wordt.

Regelmatige ontwormingsbehandelingen
Een andere uitgave die op de kostenstaat van uw puppy moet worden vermeld, zijn regelmatige ontwormingsbehandelingen. Puppy's lopen zelfs het meeste risico op wormen, omdat ze in de baarmoeder en via de moedermelk kunnen worden overgedragen. De eerste ontworming vindt meestal plaats als uw pup tussen de twee en drie weken oud is. Daarna moet het elke twee weken worden gedaan totdat hij twaalf weken oud is. Dan moet je pup een keer per maand ontwormd worden tot hij zes maanden oud is.

Regelmatig ontwormen is iets dat gedurende het hele leven van uw hond terugkomt. Om hem gezond te houden is het aan te raden om hem minimaal drie keer per jaar te ontwormen. Gemiddeld kosten ontwormingsmiddelen voor honden tussen $ 15 en $ 30 per keer. Je kunt ze kopen bij je dierenarts en ook bij de plaatselijke dierenwinkel. Zorg er wel voor dat u een product koopt dat speciaal is ontworpen voor het gewicht en de grootte van uw hond.

Kosten van vlooienbehandelingen
Een andere terugkerende uitgave om te overwegen is vlooienbehandeling. Het is belangrijk om hier boven te blijven. Vergeet niet om uw hond eenmaal per maand tegen vlooien te behandelen om ervoor te zorgen dat uw pup gezond is en om eventuele plagen in uw huis te voorkomen.

De kosten van vlooienbehandelingen bedragen meestal ongeveer $ 5-15 per maand. Ze zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke dierenwinkel en je kunt ze ook bij de dierenarts kopen. Net als bij ontwormen dient u ook een product te kiezen dat geschikt is voor de grootte en het gewicht van uw pup.

Hondenhok
Als u een fulltime baan heeft, moet u iemand vinden die overdag voor uw puppy kan zorgen. Er zijn veel hondenopvang en hondenoppasdiensten, waaronder hondenuitlaatservices - wat betekent dat iemand uw hond bij u thuis ophaalt en mee uitlaat - en een hondenopvang, waar u uw puppy meeneemt en hij de hele dag doorbrengt in een speciaal ingerichte ruimte, ook met andere honden waarmee hij kan spelen.

Gemiddeld kost het uitlaten van een hond ongeveer € 15 per hond, terwijl kinderopvang ongeveer € 15-€ 25 kost, afhankelijk van het centrum. Het lijkt misschien een klein bedrag als je het maar één keer nodig hebt. Maar als je 5 dagen per week werkt en regelmatig voor je hond moet zorgen, dan telt dat snel op. Je hond uitlaten kan je €300 per maand besparen, kies je voor dagopvang, dan ben je al snel €500 kwijt!

De kosten van het trimmen van uw hond
Als u een ras heeft met een langere vacht, heeft uw hond meestal speciale aandacht van een trimsalon nodig. En die kosten kunnen oplopen. De kosten van het trimmen van uw hond hangen grotendeels af van het ras en de grootte van uw hond. Een professionele trimservice voor kleinere types zoals teckels en chihuahua's kost gewoonlijk rond de $ 50 per keer, terwijl het voor grotere types zoals Newfoundlanders en Golden Retrievers kan oplopen tot $ 150. $.

Kosten van levensonderhoud voor een puppy

Dat is alles wat u moet weten over de kosten van een puppy! Wil je meer weten over het kopen van een hond? Bekijk onze andere artikelen over het kopen van een hond voor meer handige tips.

Sommige hondenrassen zoals Huskies, Akita's en Newfoundlanders kunnen vrij goed tegen kouder weer. Kleinere rassen met korter haar zoals Chihuahua's en bepaalde terriërs, kunnen het echter helemaal niet waarderen. Voor deze rassen kun je artikelen kopen om de koudere maanden draaglijker te maken, zoals een hondenjas en een verwarmde deken om ervoor te zorgen dat de hond zich prettig voelt. De prijs van hondenjassen ligt gewoonlijk ergens tussen €40 - €80. Jassen met een dunnere fleecevoering zijn goedkoper en waterdichte wax jassen bevinden zich aan de bovenkant van het segment. 

Tijdens de warmere maanden moet je aandacht vooral uitgaan naar het koel en gelukkig houden van je viervoetervriendje. Er zijn producten verkrijgbaar die daarbij kunnen helpen. Veel honden houden niet van het geluid van ventilatoren en het kan een hele opgave zijn om je hond koel te houden wanneer de temperatuur stijgt. Maar gelukkig zijn er koelmatten te krijgen die hierbij kunnen helpen. De prijs varieert tussen €20 - €30. Ze zijn gevuld met een niet-toxische gel en kunnen een echte hulp voor je pup zijn om koel te blijven.
 
Indien het mogelijk is voor je, dan is het een goed idee om een hondenzwembad te kopen. Je hond kan dan op echt warme dagen lekker in het koele water springen en zich opfrissen. Ze hoeven maar €20 te kosten en je hond zal je er zeker dankbaar voor zijn. Zorg ervoor dat je een kunststof zwembad met stevige randen koopt en niet één die je moet opblazen. Het laatste wat je wilt is dat je hond het met zijn nagels stukmaakt!

Dat is alles wat u moet weten over de prijs van een puppy! Meer weten over het nemen van een hond? Kijk dan bij onze andere artikelen over de aanschaf van een hond voor meer handige tips en advies.