Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond die zich met eigenaar in bos bevindt

Een nieuwe hond in huis halen: welke hond past het best bij jou?

leestijd: 10 min

Een hond in huis halen is een van de heuglijkste beslissingen die je ooit zal nemen – en ook een van de grootste! Zoals bij alle grote beslissingen is het belangrijk vooraf je huiswerk te doen. Voor je een nieuwe hond in huis haalt, moet je zeker weten dat hij bij jou en bij jouw levensstijl past.

Het is belangrijk dat je vooraf goed nadenkt over wat voor hond je wilt. Een mens laat zich gemakkelijk inpalmen door grote bruine puppyogen of een pluizige energiebal, maar bedenk dat je met een hond een verbintenis voor lange termijn aangaat! Jij en jouw huisdier kunnen dus maar beter compatibel zijn. Jouw hond zal gedurende lange tijd deel uitmaken van jouw leven, win dus op voorhand informatie in, zodat je weet wat je kan verwachten.

Een hond in huis halen: belangrijkste overwegingen

Je hond moet niet alleen passen bij jouw levensstijl, maar ook in jouw omgeving. Als je bijvoorbeeld klein woont en maar weinig buitenruimte hebt, kies je misschien beter voor een kleine hond.

Tussen de meer dan 300 erkende hondenrassen om uit te kiezen, vind je zeker wel een dat perfect bij jou past. Gebruik onze rassenkiezer om meer te weten te komen over wat je kan verwachten van verschillende rassen. Dat zal je helpen de ideale hond te kiezen voor jou en je gezin.

Naast het ras is ook de leeftijd een belangrijke factor die je in overweging moet nemen bij het zoeken van een hond. Een puppy opvoeden is veel werk. Als je niet voldoende tijd hebt om een speelse pup in goede banen te leiden, moet je je afvragen of je niet beter een volwassen hond zou adopteren.

Als je vastbesloten bent voor een puppy te gaan, begint het leuke deel van het werk: de zoektocht naar jouw nieuwe viervoetige vriend!

Een hond kiezen: belangrijkste vragen

Rashond, kruising of bastaard?

*Wist je dat de Fédération Cynologique Internationale (FCI) meer dan 300 hondenrassen erkent?* Tel daarbij alle bevallige kruisingen en bastaardhonden en je hebt keuze te over. Als dit jouw eerste hond wordt, moet je je misschien eerst afvragen of je een rashond, een kruising of een bastaardhond wilt.

Als je kiest voor een rashond, heb je het voordeel dat raszuiverheid een zekere voorspelbaarheid met zich brengt. Je hebt relatieve zekerheid over de grootte, de vachtlengte en -textuur, het karakter en het energieniveau van jouw toekomstige hond. En bij sommige rassen ben je ook enigszins gewaarschuwd voor potentiële gezondheidsproblemen.

Ook bij kruisingen is er een zekere voorspelbaarheid, aangezien ze het product zijn van twee verschillende rassen, hoewel men nooit kan voorspellen of een van de twee rassen en zo ja hetwelk het uiterlijk en/of het karakter van de pup zal bepalen. Een kruising van een border collie en een labrador kan bijvoorbeeld een rustige hond zijn, bruisen van energie of iets ertussen!

Echt leuk wordt het met de bastaardhonden (ook “straathonden” genoemd). Zij hebben geen raszuivere achtergrond. Soms kan men er wel een glimp van een ras in zien, maar het blijft vaak gissen. Een van de vele voordelen van bastaardhonden is dat ze vaak gezonder zijn. Door de grotere genendiversiteit vormen erfelijke aandoeningen minder een probleem.

Probeer onze hondenraskiezer om te ontdekken welk ras het best bij jou zou passen

 

"Het heet niet voor niets ‘puppyogen’. Puppy’s hebben iets wat hen absoluut onweerstaanbaar maakt!"

 

Puppy of volwassen hond?

Het heet niet voor niets ‘puppyogen’. Puppy’s hebben iets wat hen absoluut onweerstaanbaar maakt! Ook al zijn puppy’s superschattig, dat wil niet zeggen dat een puppy de juiste keuze is voor jou en jouw manier van leven.

Als je een puppy in huis wilt nemen, moet je weten dat ze van nature nieuwsgierig zijn en willen leren. Je moet dus absoluut voldoende tijd hebben om ze te trainen. Jouw liefde, zorg en training kunnen van het onbeschreven blad van jouw puppy een meesterwerk maken! Trainen is leuk, maar ook hard werk. Je moet ze alles leren, van zindelijkheidstraining tot zonder trekken aan de lijn lopen. Als je de tijd en het geduld kunt opbrengen, zal je enorm veel voldoening putten uit de transformatie van jouw pup. Alle tijd die je investeert in de opvoeding, zal ook een sterke band tussen jou en jouw huisdier smeden.

Een andere optie is een puberende of volwassen hond een nieuwe thuis te bieden. Als dit jouw eerste hond wordt, sluit een oudere hond mogelijk beter aan bij jouw levensstijl.

De meeste volwassen honden hebben al enige training en socialisatie gehad, maar dat betekent niet dat je niets meer hoeft te doen.

Er zal nog werk genoeg aan de winkel zijn en er is geen enkele reden waarom je met jouw volwassen hond geen band zou kunnen opbouwen die even hecht is als met een puppy. Het spreekwoord “je kan een oude hond geen nieuwe trucjes leren” klopt niet. Elke hond kan zijn hele leven lang blijven leren en zich aanpassen.

Sommige volwassen honden die een nieuw baasje zoeken, hebben voorheen geen liefdevolle thuis gehad. Ze worden dus herplaatst met wat ‘emotionele bagage’. Die honden hebben extra liefde, tijd en geduld nodig, maar alles wat je hen geeft, zal zowel jou als jouw hond ten goede komen, met een levenslange vriendschap als resultaat. Samenwerken tijdens de training zal je echt helpen een speciale band op te bouwen en vertrouwen te kweken. De personeelsleden en vrijwilligers van asielen met een goede naam kunnen je advies geven bij het kiezen van de juiste hond die perfect bij je past.

Reu of teef?

Een andere zaak waarover je moet nadenken wanneer je een hond in huis haalt, is of je een reu of een teef wilt. Iedereen heeft daar zo zijn eigen visie op. Uiteindelijk hangt de beslissing af van jouw persoonlijke voorkeur.

Sommige eigenaars zeggen dat teven gemakkelijker te trainen en aanhankelijker zijn, maar anderen vinden teven dan weer onafhankelijker en afstandelijker. Van reuen wordt vaak gezegd dat ze assertiever zijn. Castratie of sterilisatie kan ze wat meegaander maken als ze wat te brutaal en zelfzeker worden (hoewel het effect van de castratie en sterilisatie varieert van hond tot hond en ook afhangt van de leeftijd waarop de ingreep wordt uitgevoerd).

Er is geen pasklaar antwoord. Je mag niet vergeten dat het karakter en het gedrag van jouw hond afhangen van diens individuele persoonlijkheid en hoeveel tijd je spendeert aan training en socialisatie.

Niet-gecastreerde reuen en niet-gesteriliseerde teven kunnen soms moeilijk in de omgang zijn. Reuen kunnen eropuit trekken om een teef te gaan opzoeken en niet-gesteriliseerde teven kunnen lastig zijn tijdens de loopsheid. Ook schijnzwangerschap komt voor. Voor fokkers zijn dat allemaal geen onoverkoombare obstakels, maar als je niet van plan bent te fokken, loop je met een intacte hond bovendien het risico van een ongewenste dekking met alle daaraan gekoppelde problemen voor jou en jouw hond. Als je de dracht laat uitdragen, is er de kans op complicaties tijdens de bevalling en moet je daarna op zoek naar baasjes voor de puppy’s. Doorgaans kost de sterilisatie van een teef meer dan de castratie van een reu en als de teef al drachtig is, kost het nog meer.

Meer informatie over de effecten van sterilisatie en castratie vind je op onze pagina FAQ sterilisatie..

Waarop moet je letten bij het kiezen van een puppy?   

Een puppy van zes weken oud moet geïnteresseerd zijn in jou en in zijn omgeving. Hij moet aan je handen willen ruiken en de wereld willen verkennen. De puppy moet speels zijn en bijna altijd iets uithalen! Hieronder vind je enkele zaken waarop je moet letten.

  • Houd in jouw achterhoofd dat de kleinste puppy’s van het nest gezondheidsproblemen kunnen hebben en dat nerveuze, teruggetrokken of zeer energieke puppy’s mogelijk meer training en socialisatie vereisen. 

  • Jouw puppy moet mollig zijn, maar niet dik. Hij mag geen gezwellen of knobbels hebben. 

  • Een puppy in goede gezondheid heeft schone en heldere ogen, schone oren en een schone achterhand. 

  • De vacht moet zacht en schoon zijn, zonder kale of pijnlijke plekken, en de puppy mag zich niet krabben. 

  • Plaats jouw potentiële pup op de grond. Hij moet direct geïnteresseerd zijn in zijn omgeving. Klap in jouw handen of maak een hoog piepend geluid en houd in de gaten hoe hij reageert. 

  • Doofheid is een probleem bij sommige rassen, bijvoorbeeld bij dalmatiërs en andere witte rassen. Vergewis je er dus van dat jouw puppy reageert op plotse, duidelijke hoorbare geluiden. 

Wanneer ga je jouw puppy halen?

Over het algemeen zal je jouw puppy kunnen gaan halen als hij zo’n acht weken oud is (bij sommige rassen iets later). In Vlaanderen is het wettelijk verboden puppy’s te plaatsen voor ze de leeftijd van 8 weken bereikt hebben, in het Brussels en Waals gewest is de wettelijke minimumleeftijd 7 weken.

Het kan ook gebeuren dat de fokker je vraagt om 12 weken te wachten voor je jouw puppy komt halen. Als dat het geval is, controleer dan of de puppy zich in een druk huishouden zal bevinden, waar hij goed gesocialiseerd wordt tijdens deze o zo belangrijke weken.

De leeftijd van jouw puppy wanneer je hem mee naar huis neemt, zal ook beïnvloeden welke inentingen hij al gehad heeft. Vraag dat na bij de fokker. Hij moet je trouwens bewijzen bezorgen van de inentingen (en van de ontworming en andere behandelingen).

Zorg er ten slotte voor dat je weet welke voeding jouw puppy tot nog toe gekregen heeft en wanneer hij gewoonlijk te eten krijgt. Jouw puppy zal sneller aan zijn nieuwe situatie kunnen wennen als dat, althans in het begin, hetzelfde blijft.

Een puppy van een fokker of een herplaatser?

Als je helemaal gewonnen bent voor een bepaald ras of kruising, kun je het best op zoek gaan naar een betrouwbare fokker.

Het kan ook enorm veel voldoening schenken een hond uit een asiel te adopteren en een tweede kans te geven. Vele honden zitten er te wachten op een gouden mandje. Iedere hond heeft zijn eigen verhaal en veel honden hebben er geen schuld aan dat ze hun thuis verloren hebben en zouden niets liever willen dan opnieuw deel te mogen uitmaken van een gezin.

Degelijke asielen zullen met grote zorg de juiste hond bij de juiste mensen plaatsen, want ze willen ook niet dat de hond opnieuw aan de kant gezet wordt of dat jij opgezadeld zit met een hond die niet bij je past. Het asiel maakt een zorgvuldige analyse van de binnenkomende honden en trekt de nodige tijd uit om jou, jouw gezin en jouw levensstijl te leren kennen alvorens ze je aan een van hun honden koppelen. Ze zijn ook graag bereid om je advies te geven en jouw eventuele vragen te beantwoorden.

Zoals te verwachten zijn er meer volwassen honden dan pups op zoek naar een nieuwe thuis en als er toch pups ter adoptie zijn, vinden ze vaak al snel een baasje. Als je vastberaden bent een pup te adopteren, zal je misschien de tijd moeten nemen om contact op te nemen met verschillende asielen en organisaties en zal je mogelijk grotere afstanden moeten afleggen om het hondje van jouw keuze te vinden. Een goed vertrekpunt is adopteer http://bienetreanimal.wallonie.be/files/documents/Animaux-Compagnie/BEA-refuges-agrees.pdf. 

Of je nu een hond koopt bij een fokker of een asielhond een nieuwe thuis geeft, je gaat een leuke toekomst vol avonturen samen met jouw nieuwe beste vriend tegemoet!