Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Dalmatiër

Dalmatiër

Dit ras staat bekend om zijn unieke, gevlekte vacht, die kort, zacht en glanzend is. De vlekken zijn zwart of leverkleurig op een witte achtergrond. De dalmatiër heeft een vierkante bouw. Het zijn goed geproportioneerde, sterke, gespierde honden. Een volwassen dalmatiër weegt 23-25 kg. Volwassen reuen hebben een schofthoogte van 58-61 cm en volwassen teven zijn 56-58 cm hoog.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft, verwittigt en beschermt fysiek.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Dalmatiër

Persoonlijkheid

De dalmatiër is vriendelijk en sociaal, maar als hij niet voldoende beweging krijgt, kan hij hyperactief worden. Hij is een toegewijde en loyale hond die zijn baasje graag tevreden stelt: ze zijn gek op gezelschap en plezier maken. Hun kracht en uithoudingsvermogen kan echter uitdagend zijn voor sommige baasjes. Dalmatiërs worden pas rustig als ze twee jaar oud zijn, soms zelfs nog later!

Dalmatiërs

Oorsprong

Land van herkomst: Engeland

De dalmatiër is een oeroud ras en kwam rond 2000 voor Christus al voor op Griekse friezen en plaquettes. Ze stonden daarop afgebeeld samen met de triomfwagens van het oude Griekenland, Rome en Egypte. Daarnaast zijn er zeer oude beschrijvingen van het ras gevonden in Dalmatië, waar de naam vandaan komt. Dalmatiërs werden gebruikt als oorlogshonden, grensbewakers, schaapsherders, jachthonden, circushonden en om wagens en koetsen te trekken. Waar ze ook precies vandaan komen, Dalmatiërs werken in ieder geval sinds de middeleeuwen al samen met paarden.

Gezondheid

Doofheid is het meest voorkomende gezondheidsprobleem van dit ras. Vanaf jonge leeftijd kunnen honden al getest worden op doofheid. Daarnaast zijn ze ook gevoelig voor een bepaald soort blaassteen.

Beweging
Het is belangrijk dat puppy's niet te veel beweging krijgen. Volwassen dalmatiërs hebben een enorm uithoudingsvermogen en kunnen schijnbaar eindeloos in beweging blijven. Twee uur of meer beweging per dag wordt aanbevolen voor volwassen honden, naast hersentraining om ze ook mentaal uit te dagen. Vanwege hun jachtinstinct zijn ze gek op rennen, springen en klimmen. Houd ze altijd goed in de gaten om hun veiligheid te garanderen.
Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

Vanwege zijn korte en ruwe vacht heeft de dalmatiër weinig verzorging of trimmen nodig. Een keer per week een borstelhandschoen over zijn vacht om dode haren te verwijderen is voldoende. Wrijf daarna een zachte doek over zijn vacht zodat deze mooi blijft glanzen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.