Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond zittend op de bank

Lichaamsverzorging bij honden: een handige gids

leestijd: 6 min

De lichaamsverzorging van je hond kan soms een uitdaging lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Die momenten vormen niet alleen een goede gelegenheid om je huisdier netjes schoon te krijgen, maar versterken ook jullie band en geven je de kans snel te controleren of lichamelijk alles in orde is. Lees hier onze tips voor de lichaamsverzorging van je hond.

De lichaamsverzorging van honden wordt vaak gezien als een luxe, zeker als je daarvoor regelmatig naar een trimsalon moet gaan. In de meeste gevallen is dat niet nodig, maar kan je de verzorging gewoon thuis zelf doen, met simpel ‘gereedschap’. Er zijn geen speciale vaardigheden voor vereist. We hebben het dan natuurlijk niet over creatieve hondenkapsels of artistieke pedicures, maar een gewone verzorging vereist slechts enkele eenvoudige handelingen, die een relaxerende routine kunnen worden die jullie band versterkt.

Zoals met alles vinden niet alle honden vachtverzorging even fijn. Bouw het langzaam op en gebruik beloningssnoepjes, maar met mate. Als je er al vroeg mee start, te beginnen met een paar minuten, zal je hond de lichaamsverzorging beter toelaten.

Houd je huisdier altijd in de gaten en breng jezelf nooit in gevaar. Zelfs de zachtaardigste huisdieren kunnen al eens knappen als ze van iets schrikken.

Voor we je alle tips geven, leggen we uit waarom die regelmatige lichaamsverzorging niet gezien moet worden als overdreven verwennerij, maar wel als een noodzakelijk onderdeel van een gelukkig, gezond leven.

 

De voordelen

Er zijn veel goede redenen om te leren hoe je de vacht van je hond thuis kan verzorgen. Vachtverzorging biedt de volgende voordelen:

 • Een gezonde huid en vacht.
 • Ontdekken van rare knobbels of verwondingen.
 • Gewenning aan betasting, wat de stress vermindert tijdens een dierenartsbezoek.
 • Betere band tussen hond en baasje.
 • Dode huid verwijderen.
 • Vuil verwijderen.
 • Meer kans op tijdig ontdekken en verwijderen van grasaren.
 • Snellere ontdekking van teken.
 • Betere bloedcirculatie.
 • Minder haarverlies in huis.
 • Extra mooi uiterlijk!.

 

Hoe vaak moet je de vacht van je hond verzorgen?

Daarvoor moet je kijken naar het ras van je hond. Langharige honden zoals yorkshireterriërs of bearded collies moeten dagelijks geborsteld worden om pijnlijke klitten te voorkomen. Bij rassen met een kortere vacht kan één keer borstelen per week volstaan. Nagels knippen en wassen moet je alleen doen als en wanneer nodig. Denk erom dat te lange nagels infecties kunnen veroorzaken en de manier waarop je hond loopt, kunnen beïnvloeden. Kijk de nagels dus regelmatig na.

 

Hoe verzorg je je hond?

Aangezien het verzorgingsmoment ook de uitgelezen gelegenheid is om de algemene lichamelijke toestand van je hond te controleren, vind je hier een lijst met de zaken waarop je moet letten tijdens het wassen of borstelen.