Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Natte puppy gedroogd met een rode handdoek

Tips voor het wassen van je hond

leestijd: 3 min

Terwijl sommige honden wel houden van een warme wasbeurt met flink wat schuim, zijn er andere honden die alles in het werk zullen stellen om daaraan te ontsnappen. Tot welke categorie jouw hond ook behoort, het kan nooit kwaad dat jij als hondeneigenaar weet hoe je je hond moet wassen.

Hebben jullie een modderige wandeling gemaakt? Of ruikt je hond misschien van nature? Soms moet je hond nu eenmaal gewassen worden en daarom is het belangrijk dat jij weet hoe je dat juist aanpakt.

 

Hoe vaak moet je hond in bad?

Anders dan mensen moeten honden niet dagelijks in bad. Je moet proberen je hond alleen te wassen wanneer het echt nodig is, bijvoorbeeld als hij zich vies gemaakt heeft. Anders loop je het risico dat je de vacht van je hond berooft van haar natuurlijke oliën, wat je hond vatbaarder kan maken voor huidirritatie.

Honden met een zachte, zijdeachtige vacht, zoals de langharige teckel, verdragen eventueel wel een maandelijkse wasbeurt.

  • Kortharige honden, honden met een waterafstotende vacht en honden met een dubbele vacht zijn allemaal beter af met minder wasbeurten.

Voorbereidingen vóór het wassen

Koop hondenshampoo – het is belangrijk dat je alleen shampoo gebruikt die speciaal voor honden ontwikkeld is en geen gewone shampoo voor mensen. Probeer shampoo met een neutraal pH-waarde te vinden. Idealiter is de shampoo vrij van kunstmatige kleur- en geurstoffen.

Bepaal op welke plaats je je hond gaat wassen. Een hond van een klein ras kan je bijvoorbeeld in de gootsteen wassen. Voor grotere honden heb je meer plaats nodig. Dan is de douche of de badkuip waarschijnlijk beter geschikt. Zorg ervoor dat je hond wat grip heeft. Leg een handdoek of een antislipmat onder zijn voeten.

Zet alles klaar. Nog voor je begint met je hond te wassen, moet alles wat je nodig hebt, netjes hebben klaar staan binnen handbereik.

Niet alle honden houden ervan gewassen te worden. Daarom kies je het best ook een plaats waar je hond zich veilig en geborgen voelt.

 

Hoe je hond te wassen

Borstel je hond voor het wassen. Dat is nodig om alle knopen en klitten te verwijderen. Klitten houden water vast en dat kan leiden tot huidirritatie.

Test de watertemperatuur. Houd het water op een lauwe temperatuur en vergeet niet het water te testen alvorens je hond eraan bloot te stellen.

Stel je huisdier gerust. Veel honden gaan niet graag in bad. Het is belangrijk dat je je hond laat weten dat je het beste met hem voorhebt. Praat met hem met een geruststellende stem, zowel voor, tijdens als na de wasbeurt. Je kan je hond na het wassen ook een snack geven.

Was het lichaam van je hond. Maak het lichaam van je hond nat met het lauwe water en wrijf de shampoo in tot hij begint te schuimen. Breng geen shampoo aan op het hoofd of het gezicht van je hond, zodat er geen shampoo in zijn ogen kan komen.

Was het gezicht van je hond. Maak het gezicht van je hond indien nodig schoon met een vochtige doek.

Spoel je hond af. Het is belangrijk dat je de vacht van je hond grondig uitspoelt met lauw water. Shampooresten kunnen tot huidirritatie leiden. Zorg dus dat er zeker geen shampoo achterblijft.

Na het wassen

Droog je hond af. Wrijf je hond na het wassen grondig droog met een handdoek. Je kan de vacht van je hond ook droogblazen met een haardroger, maar zorg er zeker voor dat die op de koudste stand staat.

Beloon je hond. Het is belangrijk dat je je hond na het wassen uitbundig verbaal beloont. Het is ook een goed idee je hond een snack te geven, zodat hij weet dat je zijn medewerking op prijs stelt.

Je hond wassen is een prima manier om de vacht van je hond schoon en gezond te houden wanneer hij zich vuil heeft gemaakt. Sommige honden moeten vaker gewassen worden dan andere – vraag je dierenarts om advies.