Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hond die op houten dek legt

Hoe weet je of je hond gezond is?

leestijd: 5 min

Wat hun ras ook is, onze viervoeters zijn niet immuun voor wonden, pijn en ziektes. Hoe controleer je of je hond in orde is, en hou je hem zijn hele leven lang in topvorm? We leggen het allemaal uit!

De basis: een evenwichtig dieet, beweging en aandacht

Een gezonde hond is een hond die goed in zijn vel zit, zowel fysiek als mentaal. Daarom hebben honden, net als mensen, een gebalanceerd dieet nodig dat aan al hun voedingsbehoeften voldoet en hen de nodige vitamines en mineralen bezorgt. En dat menu is natuurlijk niet compleet zonder vers en proper water.

Maar wie ‘gezonde hond’ zegt, zegt ook ‘fysieke beweging’. Bewegen en trainen zorgt ervoor dat het gewicht van je hond stabiliseert. Maar ook dat zijn cardiovasculaire systeem, immuunsysteem en spieren sterker worden. Elke hond heeft natuurlijk andere behoeften, naargelang de grootte en het ras, maar twee wandelingen per dag is het minimum. Ook leuk: spelletjes, ideaal om te bewegen én plezier te hebben!

Welke sport voor je hond?

Ontdek 6 sporten die je hond geweldig gaat vinden

Tenslotte hebben honden ook emotionele behoeften. Of je hond erg aanhankelijk is of niet: hij heeft zorg en affectie nodig. Daarom moet je er tijd aan besteden, en leren om bepaalde gemoedstoestanden en signalen te herkennen. Is je hond neerslachtig, doet hij vreemd of wordt hij plots agressief richting je gezin? Da’s niet normaal!

Allez, hop, naar de dierenarts!

Wat de leeftijd van je hond ook is, je moet hem elk jaar naar de dierenarts brengen. Voor zijn jaarlijkse controle, maar ook voor inentingen tegen ernstige of zelfs dodelijke ziektes. Bewaar de vaccinatiegegevens van je hond op een veilige plaats en vraag je dierenarts of ze herinneringen versturen voor vaccinaties. Als er meer dan 15 maanden verstrijken tussen twee inentingen, moet het vaccinatieprogramma helemaal opnieuw beginnen. Het kan gebeuren dat je hond wat koortsig is na een vaccinatie, maar normaal herstelt hij daar snel van. Toch problemen na een vaccinatie? Neem contact op met de dierenarts! Om parasieten tegen te gaan, is ook nodig dat je hond behandeld wordt tegen vlooien en wormen.

Beter voorkomen dan genezen

Niemand kent je hond beter dan jij. Omdat je elke dag bij je huisdier bent, ben jij dé persoon die eerste signalen van eventuele problemen kan opmerken.

Loopt je ​​hond mank, krabt hij vaak aan zijn achterwerk of is zijn neus warm en droog? Dan moet je waakzaam zijn. En vergeet niet dat honden soms erg goed zijn in pijn of ziektes verbergen.

Wat je regelmatig moet nakijken:

Lichaam: als je over het lijf van je hond wrijft, mag je alleen ribben voelen. Er moet verder een ‘taille’ zijn tussen de ribben en de heupen, en de buik mag niet inzakken. Let op tekenen van gewichtsverlies of -toename.

Is je hond te mager of te dik?

Check hier zijn fysieke gezondheid

Oren: de oren van je hond moeten schoon zijn. Er mag geen bruine of groene oorsmeer in zitten en ze mogen ook niet vies ruiken. Bepaalde hondenrassen met lange oren hebben regelmatig een schoonmaakbeurt met speciale producten nodig. Let wel op wanneer je dit doet: de huid van je viervoeter is zeer gevoelig. Reinig de oren overigens ook niet te bruut of te diep, want je zou het trommelvlies kunnen doorboren.

Oren: de oren van je hond moeten schoon zijn. Er mag geen bruine of groene oorsmeer in zitten en ze mogen ook niet vies ruiken. Bepaalde hondenrassen met lange oren hebben regelmatig een schoonmaakbeurt met speciale producten nodig. Let wel op wanneer je dit doet: de huid van je viervoeter is zeer gevoelig. Reinig de oren overigens ook niet te bruut of te diep, want je zou het trommelvlies kunnen doorboren.

Neus: het oppervlak moet vrij zijn van korstjes en de neus mag niet lopen of bloeden. De kleur van de neus kan tijdens het jaar veranderen van zwart naar roze en terug naar zwart. De neus van je hond mag ook niet heel koud of nat zijn!

Adem: een slechte adem kan wijzen op problemen met de spijsvertering of op tandproblemen. Als je dat niet laat behandelen, kan het leiden tot problemen met organen. De tanden moeten wit zijn, zonder te veel tandsteen, want dat maakt ze dik en bruin. Het tandvlees moet roze of zwart zijn, niet rood of gezwollen. Je kan veel problemen vermijden door de tanden van je hond regelmatig poetsen. Is je hond daar niet zo’n van fan? Geef hem dan regelmatig een tandverzorgende stick. Da’s niet alleen lekker, maar ook gezond voor de tanden en het tandvlees.

Hoe verzorg je de tanden van je hond?

Lees ons advies >

Huid en vacht: de huid van je hond kan roze of zwart zijn, afhankelijk van de natuurlijke pigmenten van het ras. De dikte en glans van de vacht kan ook variëren, maar de haren mogen niet gebroken zijn. De huid en vacht moeten ook vrij zijn van roos, vuil of wondjes. Je viervoeter kan het hele jaar door haar verliezen, maar honden ruien meestal meer in de zomer en de herfst. Je hebt dus een goede stofzuiger nodig. Sommige rassen, zoals poedels, verliezen hun haar niet, maar moeten wel regelmatig worden geschoren.

Heeft je hond een gevoelige huid?

Ga voor aangepaste voeding >

Nagels: de nagels moeten zacht zijn en kunnen wit of zwart zijn. Let goed op met nagels die ruw zijn en makkelijk breken. Denk bij het controleren ook aan de achterklauwen aan de binnenkant van de poot, net onder de pols. Bij sommige honden zitten de achterklauwen aan de voorpoten, sommige hebben er op hun voor- en achterpoten, en andere honden hebben er helemaal geen.

Spijsvertering: let op de eetlust van je hond. Zijn er belangrijke veranderingen? Eet hij bijvoorbeeld opeens veel minder? Hou een oogje in het zeil wanneer je hond eet, zo kan je ingrijpen als hij stikt. En ook de ontlasting moet je in de gaten houden: die moet een normale kleur hebben, zonder diarree, constipatie of slijm (heldere gelei).

Dorst: raadpleeg de dierenarts als je hond plotseling veel meer dorst heeft of meer begint te drinken dan normaal.

Houding: de algemene houding van je hond kan veel vertellen over zijn gezondheid. Als je merkt dat zijn kop of zijn staart naar beneden buigt, betekent dit meestal dat je hond zich niet erg goed voelt. Honden met een slechte gezondheid kunnen ook rondsnuffelen in de hoeken of zelfs gaten graven in de tuin, om erin te gaan liggen. Vraag je dierenarts om advies als je je zorgen maakt.

Voorkom ongevallen

Fijn wandelen in de wildernis? Let dan op voor planten met doornen, die de ogen en voetzolen van je hond kunnen verwonden, en voor teken, parasieten die in hoog gras leven. Ga je zelf een teek verwijderen bij je hond? Gebruik dan een speciale, niet-snijdende pincet, om te voorkomen dat de kop van de teek in de huid van je huisdier blijft zitten. Nog een tip: speel tijdens het wandelen nooit met een stok of tak, maar met een balletje. Zo kan je hond niet stikken op een stukje hout.