Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Chocolade Labrador die rond de tuin loopt.

Samen met je hond gezond blijven en bewegen

leestijd: 8 min

Uw hond laten bewegen is een andere manier om quality time met hem door te brengen en uw relatie te versterken. Door te bewegen houdt u het gewicht onder controle, behoudt u zijn vitaliteit en versterkt u het cardiovasculaire en het immuunsysteem van de hond ... en van het baasje!

 

Een gevarieerde routine

Uw hond in conditie houden mag nooit een karwei zijn voor hem of voor u. De oefeningen moeten leuk en gevarieerd zijn en mogen niet alleen een lange wandeling van enkele uren zijn. Als u elke dag dezelfde oefeningen herhaalt, is het zeer waarschijnlijk dat uw hond zich zal vervelen en u ook. Verander regelmatig uw wandelroute en probeer onderweg ook wat te spelen. Maar overdrijf ook niet en zorg ervoor dat u een programma maakt dat bij u en uw hond past.

Als uw hond meer energie heeft dan u, amuseer u dan door een bal of een frisbee te gooien. De activiteit zal uitdagend en leuk zijn voor uw hond en u wordt er zelf niet al te moe door. Het spelletje om een gegooid voorwerp terug te brengen is vooral goed voor pups en jonge honden. Als ze aangemoedigd worden door een knuffel of een vriendelijk klopje (voorkom te veel snoepjes, want op lange termijn kan dit leiden tot overgewicht), zullen veel honden er heel graag voor zorgen dat uw arm moe wordt! Gooi geen stokken want het komt vaak voor dat het hout gaat barsten en de tanden, de keel en de maag van de hond hierdoor beschadigd worden.

Oudere honden geven de voorkeur aan lichtere activiteiten en rustige wandelingen. Probeer toch variatie te brengen in de route om zijn interesse en die van u te behouden!

 

Behoeften van rassen

Het spreekt voor zich dat het ene ras meer en sterkere oefeningen vraagt dan een ander. Dit is oorspronkelijk vaak te wijten aan de specifieke rol van elk ras. Vanwege hun genetische erfenis hebben sommige rassen een duidelijke voorkeur voor een bepaald type van entertainment.

Terriërs houden van graven, speurhonden met een sterk gevoel voor "achtervolgen" geven de voorkeur aan korte en intense oefeningen, terwijl de herdershonden in het bijzonder genieten van hondensporten.

 

Begin langzaam

Als het al een lange tijd geleden is dat u uw hond regelmatig hebt laten bewegen en u besluit om er opnieuw mee te beginnen, doe het dan eerst voorzichtig aan. Begin met kleine periodes van activiteit in een traag tempo, en verhoog geleidelijk de duur, de snelheid en de afstand. Begin uw hond uit te laten op een zachte ondergrond zoals grond, zand of gras, tot de kussentjes harder worden. Vergeet niet om uw hond altijd aan de lijn te houden, zodat u hem altijd onder controle hebt bij het lopen of rennen.

Als uw hond een medische voorgeschiedenis heeft, is het beter dat u met uw dierenarts praat over een passend trainingsprogramma.

Maaltijden. Vermijd met uw hond direct vóór of na de maaltijd te bewegen. Een volle maag kan leiden tot spijsverteringsproblemen. Geef hem een kleine hoeveelheid water vóór en na het bewegen.

In alle seizoenen

Ongeacht het weer moeten honden regelmatig bewegen. Vergeet echter niet dat zeer warm of zeer koud weer extra problemen oplevert. Net als mensen kunnen honden last krijgen van winterkloven. Als u met uw hond in de sneeuw wandelt, haalt u de sneeuw, het ijs of het zout weg die aan de kussentjes kunnen blijven plakken. Denk in de zomer aan zonnebrand en zonnesteken. En vergeet niet dat het warme asfalt de poten van uw hond kunnen beschadigen.

Welke activiteit u ook kiest om samen te doen, vergeet nooit dat uw hond ervan houdt tijd met u door te brengen, dus zorg ervoor dat het echt een heel bijzonder moment is.