Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Oudere Labrador die een voerbak krijgt

Heeft mijn hond overgewicht? En wat kan ik eraan doen?

leestijd: 4 min

Als uw hond overgewicht heeft

Net als mensen kunnen honden snel een paar extra kilo's te veel krijgen, vooral als ze ouder worden en minder bewegen. De meeste baasjes beseffen dat pas als ze met hun huisdier naar de dierenarts gaan met een ziekte die verband houdt met overgewicht. De honden met overgewicht en obesitas hebben meer kans op diabetes, hart- en ademhalingsproblemen, artritis en zelfs gedragsstoornissen. Het is dus heel begrijpelijk waarom het belangrijk is om zorgvuldig het gewicht van uw hond in de gaten te houden.

 

Heeft uw hond overgewicht?

Het is niet altijd eenvoudig te zien of uw hond dikker wordt, vooral als de gewichtstoename geleidelijk gebeurt. Een regelmatige evaluatie van de dierenarts is de beste oplossing. U kunt echter uw hond ook thuis wegen: weeg eerst uzelf en neem dan uw hond in uw armen en stap opnieuw op de weegschaal. Zo kunt u het verschil opmeten. In het algemeen weegt uw hond te zwaar als zijn ribben moeilijk te voelen zijn onder het vet en indien zijn taille van boven af niet goed zichtbaar is.

Om dit overtollige vet weg te werken, moet u het energieverbruik verhogen (meer bewegen) en de inname van energie verminderen (door minder calorierijke voeding).

 

Calorieën verminderen

Om uw hond te helpen gewicht te verliezen begint u gedurende twee weken de belangrijkste maaltijden te verminderen met 10% tot 15%. Verdeel het voedsel in kleinere porties om de duur dat de hond zonder voedsel blijft te verminderen en om nauwkeurig te volgen wat u hem geeft. Het is nuttig om de hoeveelheid voedsel die u in de kom van uw hond doet, te meten, om te vermijden dat de hoeveelheid die u hem geeft, geleidelijk toeneemt. Vergeet niet dat de op de verpakking aanbevolen hoeveelheid slechts een indicatie is die gebaseerd is op een gemiddelde hond. De behoeften van een bepaalde hond kunnen hoger of lager liggen dan het gemiddelde.

Na twee weken controleert u opnieuw het gewicht van uw hond en zet u uw voedseldieet voort tot het ideale gewicht is bereikt. Het kan soms enkele maanden duren om een grote gewichtstoename te corrigeren, dus wees geduldig. 

Geen '"superstreng" dieet

Honger uw hond nooit uit om hem snel gewicht te laten verliezen. Het is niet verstandig om de voedselinname met meer dan 15% te verminderen, want dan krijgt uw huisdier niet het juiste evenwicht van essentiële vitaminen en mineralen en loopt hij het risico om ernstig ziek te worden.

"Light" samenstellingen

U kunt ook overwegen om uw hond een "light" dieet te geven dat hiervoor speciaal is samengesteld. "Light" diëten zijn minder geconcentreerd en bevatten minder vet. U hoeft dus de werkelijke hoeveelheid voedsel niet te verminderen. Daarnaast weet u zeker dat uw hond alle essentiële vitaminen en mineralen in de juiste verhoudingen blijft krijgen. Eenmaal op het ideale gewicht kunt u uw hond opnieuw het gewone recept voor volwassen honden geven, hoewel het verstandiger is om zijn hele volwassen leven een "light" voeding te geven. De vetarme voedingsmiddelen zijn ook ideaal voor minder actieve honden die geen behoefte aan een voeding met een belangrijke bron van energie.

 

Vermijd extraatjes

Om het gewichtsverlies aan te moedigen moet u proberen snacks en snoepjes te beperken. U moet niet in één keer met alles stoppen, kies eerder om hem iets te geven wat minder calorieën bevat. Als u hem snoepjes geeft, verminder dan om dit te compenseren ook de hoeveelheid voedsel die u hem die dag geeft. Volg altijd de aanwijzingen die de verpakking vermeldt voor het maximaal aantal snoepjes per dag. Houd uw hond uit de keuken (in het bijzonder wanneer u kookt) en uit de eetkamer, weg van alle verleidingen.

 

Beweeg meer

Uw hond meer laten bewegen is heel eenvoudig en kan hem helpen om zijn overtollige kilo's te verbranden. Elke dag 10 minuten extra met hem wandelen of 20 minuten spelen heeft niet alleen als voordeel dat u meer tijd met hem doorbrengt, het is zowel voor u als voor hem een goede zaak!  Zorg ervoor dat u veel energie spendeert bij de beweging en dat de hartslag van uw hond flink de hoogte ingaat. Let erop dit echter niet te doen wanneer de buitentemperatuur erg hoog is, want zo loopt u het risico op een hartaanval

Wees geduldig

Het is altijd handig om uw dierenarts te raadplegen voordat u uw hond een vermageringsprogramma oplegt. Uw dierenarts zal u helpen een vermageringsprogramma op te stellen dat aangepast is aan uw huisdier. Hij zal ook nagaan hoe hij vooruitgang boekt en zijn steun bieden tijdens het hele dieet.

Gewichtsverlies moet geleidelijk gebeuren - over een tijdsperiode van drie tot vier maanden - en in sommige gevallen, kan dit tot een jaar vergen. Als uw hond te snel gewicht verliest, dan zal uw hond wellicht snel opnieuw bijkomen.

Wees dus geduldig.

 

Purina-merken voor honden met overgewicht en obesitas

Verschillende grote Purina-merken bieden "light" recepten die zorgvuldig zijn samengesteld. Al deze recepten zijn het resultaat van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen inzake kwaliteit, smaak en voeding. Ze zijn ontwikkeld om er een begeleid vermageringsprogramma mee te kunnen volgen.