Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
hond krijgt controle bij de dierenarts

Het belang van regelmatige dierenartscontroles voor uw hond

leestijd: 6 min

Jaarlijkse veterinaire controle

Zelfs als u de gezondheid van uw hond goed in de gaten houdt, is het toch voorzichtiger uw hond elk jaar te onderwerpen aan een volledige veterinair onderzoek. Enerzijds kunnen mogelijke gezondheidsproblemen worden ontdekt voordat ze ernstig worden en anderzijds kunt u tijdens dit regelmatige bezoek de vaccinaties van uw hond onderhouden en met de dierenarts praten over alles wat u bezighoudt in verband met uw hond.

 

Preventieve controle

De "preventieve controle" is zeer nuttig om onmerkbare veranderingen te kunnen opsporen in de fysieke gezondheid van uw hond. In principe is het raadzaam om uw hond ten minste eenmaal per jaar te laten onderzoeken, of meer als uw hond ouder is of speciale medische aandacht vereist. Daarnaast zal u dankzij een regelmatig overleg met de dierenarts beamen dat "voorkomen beter is dan genezen". Wacht dus niet tot de symptomen van de ziekte doorbreken om een dierenarts te raadplegen.

 

Vaccinaties

langharige hond wordt vastgehouden door een dierenarts op een tafel

Een regelmatig bezoek bij uw dierenarts is een goede gelegenheid voor u om na te gaan of de vaccinaties van uw hond in orde zijn. Een jaarlijkse vaccinatie is noodzakelijk om uw hond te beschermen tegen hondenziekte, leptospirose en het parvovirus.

Als u van plan bent om te reizen met uw hond of als u besluit om hem te plaatsen in een pension, is het belangrijk om uw dierenarts te vragen over de recentste gegevens die hij heeft over vaccins tegen kennelhoest.

 

Gedrag

Tijdens dit jaarlijkse onderzoek kunt u met de dierenarts spreken over elk ongewoon gedrag van uw hond. Of het nu gaat om ongepast blaffen of een neiging om te bijten en schoenen in stukken te rijten als u er niet bent, verschillen in gedrag kunnen in het algemeen onder controle worden gehouden als ze tijdig behandeld worden.

 

Vlooien, teken en wormen

Een ander belangrijk problem dat u met uw dierenarts moet bespreken, behelst de behandeling van vlooien en teken. Vergeet niet dat vlooien, of in elk geval hun larven, gedurende het hele jaar aanwezig kunnen zijn in uw huis of in uw tuin. Dierenartsen kunnen u ook vertellen hoe u de aanwezigheid van een lintworm bij uw hond kunt herkennen en u adviseren over de meest doeltreffende methode om deze weg te werken.

 

Tandverzorging

hond krijgt tandcontrole

De dierenarts zal zorgvuldig het gebit van uw hond onderzoeken om te bepalen of het poetsen van de tanden nodig is of niet, en hij zal u vertellen wanneer u dit het beste doet. Samen met uw dierenarts kunt u ook nagaan of de tandverzorging bij u thuis doeltreffend is.

Oudere honden

Als u een oudere hond hebt, kunt u uw dierenarts raad vragen over de speciale verzorging die hij nodig heeft. Net als mensen kunnen oudere honden het slachtoffer worden van een hele reeks van verstoringen van de organen en kunnen ze lijden aan artrose, blindheid, doofheid en zelfs geheugenverlies. Gelukkig kunnen de meeste problemen worden opgelost door medicijnen of door het aanbrengen van veranderingen in de levensstijl van de hond.