Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Hondengroet eigenaar

Tips om een hond op te voeden en te belonen

leestijd: 2 min

Emmanuel Bourgeois is al meer dan 30 jaar professioneel hondenfokker en trainer. Hij neemt deel aan de meest befaamde wedstrijden op internationaal niveau en sleept geregeld de eerste plaats in de wacht. 

Hij werd onder meer in 2020 in het buitenland verkozen tot de beste Franse trainer in zijn discipline. Dit zijn zijn tips en trucs voor het opvoeden en belonen van je hond. 

Hoe dragen spelletjes en activiteiten bij tot de ontwikkeling van de intelligentie van je hond?

Spelletjes en allerlei soorten activiteiten, waaronder intelligentie- en voedselspelletjes, vergroten de capaciteiten van dieren, bijvoorbeeld hun probleemoplossend vermogen en hun vermogen om om te gaan met hun leefomgeving. Tijdens het spelen leert het dier ook automatisch. Pups en jonge honden leren bijvoorbeeld al hun latere gedragingen door ze tijdens het spel uit te proberen.

Welke basiscommando's moet je aanleren? Met welke oefeningen?

De basiscommando's kun je het gemakkelijkst aanleren met lichaamstaal, dat wil zeggen met menselijke gelaatsuitdrukkingen en bewegingen. Honden communiceren niet-verbaal, dat wil zeggen zonder woorden.

Zij communiceren met hun lichaam, terwijl wij mensen taal gebruiken om te communiceren. Dat is een bron van veel misverstanden. Het is bijvoorbeeld heel gemakkelijk om een hond het commando 'zit' aan te leren door wat voedsel in je hand te nemen en dan je hand langzaam van voor de snuit van de hond naar boven zijn hoofd te bewegen, zodat hij automatisch gaat zitten als hij zijn hoofd mee naar achteren beweegt om je hand te volgen.

Op het moment dat de hond zit, doe je je hand open, zeg je "zit" en laat je de hond het stukje voedsel opeten. Zo komen lichaamstaal (van de hond) en gesproken taal (van de mens) samen.

Tips om gemakkelijk te beginnen met de training 

Het belangrijkste advies om goed te kunnen werken met een hond, is dat jullie relatie goed moet zitten. Bouw een band op met je hond. Je moet ook de redenen achter zijn gedrag begrijpen. Opdat de samenwerking goed zou functioneren, moet de hond vertrouwen hebben in zijn baasje. Speel met je hond, laat lichamelijk contact toe en feliciteer hem als hij iets goed gedaan heeft. En het belangrijkste van al: wees altijd duidelijk, precies en oprecht in je communicatie met je hond. Hij zal het onmiddellijk merken als je niet meent wat je zegt.

Welke beloningen gebruiken tijdens het trainen?

Een beloning kan verschillende vormen aannemen. Je kunt een hond belonen met een aanraking, met je stem en met voedsel, maar ook met een speeltje, een spel of iets anders waar je hond van houdt.

Op welk moment belonen?

Als je een dier iets wilt aanleren, moet je correct gedrag altijd belonen en liefst exact op het moment waarop het correcte gedrag gesteld wordt.