Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ierse wolfshond

Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond is het allergrootste hondenras: een volwassen reu heeft een minimale schofthoogte van 79 cm en teven 71 cm. De gemiddelde schofthoogte voor het ras is 81-86 cm. Volwassen reuen wegen 54,5 kg en teven 40,9 kg. Ondanks zijn formaat is het een gracieuze en atletische hond. De ruwe, middellange vacht is grijs, getijgerd, rood, zwart, wit, tarwekleurig, reebruin of staalgrijs.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Heel grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Geen waakhond
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Ierse Wolfshond staat in de buurt van het bos

Persoonlijkheid

De Ierse wolfshond is de grote vriendelijke reus van de hondenwereld, maar puppy's en jonge honden zijn energiek en onstuimig. Daarom zijn ze niet ideaal voor gezinnen met jonge kinderen. Hij kan goed overweg met andere honden, maar sommige honden schrikken van zijn grote formaat. Alleen al zijn grote lijf maakt hem ongeschikt voor sommige gezinnen, maar voor mensen die in zijn behoeften kunnen voorzien, is hij een trouw gezelschapsdier.

Ierse Wolfshond staat op het gras in een warme lentedag

Oorsprong

Dit is een oeroud ras. Het is bekend dat grote wolfshonden al meer dan tweeduizend jaar bestaan in Ierland. De Ierse wolfshond was een hond van koningen en hij heeft een lange, fascinerende geschiedenis als oorlogshond (hij trok strijders van paarden en strijdwagens af). Daarnaast jaagde hij op wolven. De laatste wolf in Ierland werd in 1786 gedood en het ras werd een stuk minder populair, wat verergerde door de Ierse hongersnood van de jaren 1840. Het ras werd daarna nieuw leven ingeblazen door toegewijde liefhebbers.

Gezondheid

Dit ras heeft een kortere levensduur dan de meeste rassen. De meest ernstige gezondheidsproblemen waar Ierse wolfshonden gevoelig voor zijn, zijn een agressieve vorm van botkanker en hartaandoeningen. Ook lever- en oogaandoeningen zijn erfelijke aandoeningen, maar deze komen niet vaak meer voor dankzij controles en zorgvuldig fokken.

Beweging

Hij is dan wel groot, maar de Ierse wolfshond is actief en verrassend snel en behendig. Een volwassen, gezonde Ierse wolfshond heeft minimaal twee uur beweging per dag nodig. Honden die nog niet volgroeid zijn, mogen niet te veel bewegen, om blessures aan het skelet te voorkomen.

Voeding

Enorme honden hebben niet alleen een enorme eetlust, maar ze hebben ook voeding nodig met een andere verhouding van vitamines en mineralen. Dat is bijvoorbeeld belangrijk voor hun gewrichten en kraakbeen. Dit hondenras is ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De ruwharige vacht van de Ierse wolfshond heeft weinig onderhoud nodig. Een paar keer per week borstelen is voldoende.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.