Your Pet, Our Passion.

Ierse wolfshond

De Ierse wolfshond is het allergrootste hondenras: een volwassen reu heeft een minimale schofthoogte van 79 cm en teven 71 cm. De gemiddelde schofthoogte voor het ras is 81-86 cm. Volwassen reuen wegen 54,5 kg en teven 40,9 kg. Ondanks zijn formaat is het een gracieuze en atletische hond. De ruwe, middellange vacht is grijs, getijgerd, rood, zwart, wit, tarwekleurig, reebruin of staalgrijs.

Wat u moet weten :
  • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
  • Enige training nodig
  • Gaat graag actief wandelen
  • Gaat graag een uur per dag wandelen
  • Heel grote hond
  • Een beetje kwijl
  • Moet om de dag verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras nodig
  • Kletsende en vocale hond
  • Geen waakhond
  • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.

Persoonlijkheid

Zacht en vriendelijk, de Ierse Wolfshond is een vriendelijke reus van de hondenwereld. Dit ras is echter niet echt geschikt voor gezinnen met jonge kinderen, omdat puppy's en jonge volwassenen de neiging hebben energiek en onstuimig te zijn. De Ierse Wolfshond kan goed overweg met andere honden, maar sommige kunnen geïntimideerd zijn door hun formaat. Door zijn ongebruikelijke formaat is het voor de meeste gezinnen een ongeschikte hond. Degenen die in zijn behoeften kunnen voorzien, zullen hem echter een toegewijde metgezel vinden.

Oorsprong

De Ierse Wolfshond is een oud ras. Er zijn gegevens over grote wolfshonden in Ierland, meer dan 2000 jaar geleden. Geliefd bij koningen en edelen, heeft de Ierse Wolfshond een fascinerende geschiedenis: hij werd gebruikt als oorlogshond (krijgers van hun paarden of wagens slaan) en bij de wolvenjacht. In Ierland werd in 1786 de laatste wolf gedood en verloor de Ierse Wolfshond zijn populariteit. De situatie verslechterde met de Grote Hongersnood van de jaren 1840, maar het ras werd nieuw leven ingeblazen door een paar gepassioneerde fokkers.

De Ierse Wolfshond, die een kortere levensduur heeft dan de meeste rassen, is vooral vatbaar voor bepaalde hartziekten en een zeer agressieve vorm van botkanker. Erfelijke ziekten omvatten ook oog- en leveraandoeningen, maar dankzij systematische screening en gewetensvolle fokprogramma's zijn deze relatief zeldzaam geworden.

Hoewel enorm groot, is de Ierse Wolfshond actief en verrassend snel en wendbaar. Een gezonde volwassen hond heeft minimaal twee uur lichamelijke activiteit per dag nodig. Het is het beste om de fysieke activiteit tijdens de groei te beperken om mogelijke skeletschade te voorkomen.

Honden van grote rassen, met een gezonde eetlust, hebben andere voedingsbehoeften dan die van honden van kleine rassen, vooral wat betreft mineralen en vitamines, om het skelet en het gewrichtskraakbeen te beschermen. De Ierse Wolfshond is gevoelig voor maagdilatatie-torsie; Om het risico te beperken, geef hem lichte en frequente maaltijden.

De harde en ruwe vacht van de Ierse Wolfshond heeft relatief weinig onderhoud nodig; hij moet slechts ongeveer elke twee weken worden geborsteld.

Hoewel bekend is dat veel honden sociaal zijn met kinderen, moeten zowel honden als kinderen leren elkaar te begrijpen, elkaar te respecteren en elkaar geen pijn te doen. Honden en jonge kinderen mogen sowieso niet alleen gelaten worden en volwassenen moeten toezicht houden op al hun interacties.