Your Pet, Our Passion.
Amalia

Technisch communicatieverantwoordelijke en dierenarts @Purina

Amalia
Ingrediënten

Ingrediënten

Ga naar het onderdeel >

Hebben huisdieren granen nodig en zijn granen goed voor hen?

 

Honden zijn omnivoren. Dat betekent dat ze in hun volledige voedingsbehoefte kunnen voorzien door vlees of plantaardige ingrediënten te eten. Katten zijn obligate carnivoren. Dat betekent dat ze vlees in hun voeding nodig hebben, maar niet dat hun voeding alleen maar uit vlees mag bestaan. Zowel honden als katten kunnen granen eten. En het is niet alleen goed voor ze, ze vinden het ook lekker. Granen zoals maïs, tarwe en gerst zijn een uitstekende bron van essentiële en waardevolle voedingsstoffen. Ook zijn granen een van de beste manieren om huisdieren langdurig energie te geven, en ook vezels ter ondersteuning van de spijsvertering.

We zien onze honden en katten graag allemaal gezond, vrolijk en vol energie. Granen bevatten doorgaans 75% tot 85% koolhydraten en minder dan 2% suikers. Deze koolhydraten worden bovendien veel langzamer opgenomen dan enkelvoudige suikers. Zo krijgt je huisdier een geleidelijke toevoer van aanhoudende energie in plaats van slechts een kortstondige suikerpiek. Verder zijn granen een bron van vezels, wat bijdraagt aan goede darmbacteriën en een regelmatige stoelgang. Ze bevatten ook essentiële vetzuren, vitamine B, antioxidanten, eiwitten en spoormineralen die bijdragen aan een brede waaier gezondheidsvoordelen, waaronder gezonde ogen en een sterk afweersysteem.

Honden en katten die als huisdier worden gehouden, zijn bovendien uitstekend in staat om energie uit koolhydraten te halen als bron van brandstof voor hun lichaam. Huishonden staan inmiddels zelfs zo ver van wolven af dat zij andere genen hebben ontwikkeld om koolhydraten beter te verteren. Men denkt dat dit evolutieproces stamt uit de periode dat de mens zo'n 10.000 jaar geleden voor het eerst het land begon te bewerken, en dat dit de laatste stap vormt in het domesticatieproces dat 30.000 jaar duurde. Een ander interessant punt is dat, in tegenstelling tot wat men vaak denkt, echte granen- en glutenallergieën maar heel zelden voorkomen bij honden en katten.

Laat je huisdier dus gerust genieten van granen en van de vele voordelen ervan!