Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kortharige chihuahua

Kortharige chihuahua

De kortharige chihuahua is de allerkleinste hond. Hij heeft een appelvormige schedel en een zachte, fijne vacht die allerlei kleuren kan hebben, van reebruin tot zwart. Deze hond is klein maar fijn en heeft een schofthoogte van 15-23 cm en een gewicht van 1,8-2,7 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Basistraining nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een half uur per dag wandelen
 • Heel kleine hond (die je kan dragen)
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Gaat goed samen met andere dieren.
 • Een echte gezinshond
Drie Chihuahuas

Persoonlijkheid

De chihuahua heeft de neiging zich aan een of twee mensen te hechten, bij wie hij nieuwsgierig, levendig, intelligent en zeer aanhankelijk is. Als hij echter niet goed wordt gesocialiseerd op jonge leeftijd, zal hij niet vriendelijk zijn richting onbekenden en kan hij zenuwachtig blaffen en zelfs boos overkomen. Ze zijn roedeldieren die graag bij andere chihuahua's zijn.

Chihuahua slapen op iemands handen.

Oorsprong

Een kleine hond genaamd techichi maakte een belangrijk deel uit van de Tolteekse en Azteekse cultuur. Techichi's waren de honden van de rijken en ze werden samen met de doden gecremeerd om de zonden van de overledene op zich te nemen, zodat de overledene het hiernamaals kon betreden zonder de goden boos te maken. De honden zouden de overledenen ook door de onderwereld moeten leiden en kwade geesten moeten weren. Sommige mensen geloven dat de chihuahua een kruising is tussen de Techichi en een kleine, haarloze Aziatische hond. Chihuahua is een staat in Mexico en de moderne chihuahua werd vanuit deze staat voor het eerst naar Amerika geëxporteerd. Er bestaat ook een theorie dat het moderne ras ontwikkeld is uit de oeroude Techichi en kleine honden uit Mexico, Arizona en Texas.

Gezondheid

Net als bij andere kleine rassen, kunnen kortharige chihuahua's last hebben van losse knieschijven (luxating patellas) en luchtpijpproblemen. Door de vorm van hun kop zijn ze gevoelig voor een waterhoofd (hydrocephalus) en sommige oogaandoeningen.

Beweging

De chihuahua past zich aan aan de hoeveelheid beweging die je hem biedt, maar hou het binnen de perken. Als ze enthousiast aan het spelen zijn zitten ze boordevol energie, maar ze hoeven niet veel te lopen. Een half uur per dag is voldoende. Het wordt aanbevolen dat chihuahua's een harnas dragen in plaats van een riem, vanwege hun gevoelige luchtpijp.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging

De chihuahua heeft niet heel veel verzorging nodig. De zachte vacht kun je af en toe borstelen met een rubberen borstel/kam. Chihuahua's verharen, maar omdat ze klein zijn, gaat het om weinig haar. Het wordt ook aangeraden om zijn tanden dagelijks te poetsen, want ze zijn gevoelig voor tandsteen.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.