Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Bordercollie

Bordercollie

De bordercollie is een middelgrote, goedgebouwde hond. Zijn vacht kan kort of middellang zijn en is meestal zwart met wit, hoewel andere kleuren ook voorkomen in combinatie met wit (zoals bruin, blauw merle, rood en een driekleurig patroon). Volwassen mannetjes zijn ongeveer 53 cm hoog, vrouwtjes zijn iets kleiner. Deze honden wegen tussen de 14 en 20 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Uitgebreide training nodig
 • Gaat graag uitgebreid wandelen
 • Gaat graag meer dan twee uur per dag wandelen
 • Middlematige hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Bordercollie

Persoonlijkheid

De bordercollie staat altijd klaar om te werken. Hij is aandachtig, levendig en alert. Hij heeft een zeer hechte band met zijn baasje en familie, maar als hij niet voldoende kan bewegen is hij geen ideale hond voor gezinnen met erg jonge kinderen. Het zit in zijn natuur om alles wat beweegt te hoeden, waaronder ook kleine kinderen! Als hij niet fysiek en mentaal worden uitgedaagd gaat hij zich vervelen, waardoor hij gedragsproblemen of ongewenst gedrag gaat vertonen, want zijn hersenen zijn altijd actief.

Bordercollie

Oorsprong

Hoewel de bordercollie pas in 1915 zijn huidige naam kreeg, bestonden ze al in de 18e eeuw. Bordercollies werkten honderden jaren met herders in de het grensgebied tussen Schotland en Engeland en werden gefokt voor hun werkvermogen. Sommige border-fokkers vrezen dat de nadruk die wordt gelegd op hun uiterlijk en schoonheid het ras kan ruïneren en concentreren zich daarom voornamelijk op hun werkkwaliteiten. Er zijn vaak verschillen tussen showhonden en werkhonden.

Gezondheid

De bordercollie is een zeer robuust ras en heeft weinig last van gezondheidsproblemen. Hij kan echter last krijgen van erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt. Epilepsie komt ook relatief vaak voor bij dit ras.

Beweging

Omdat ze graag bezig zijn én graag hun baasje tevreden stellen, vinden bordercollies training fantastisch om te doen. Het is een geweldige manier om ze fysiek en mentaal in beweging te houden. Ze zijn een geschenk uit hemel bij gehoorzaamheids-, behendigheids- of flyball-trainingen. Als een bordercollie te weinig beweegt, kan dit leiden tot gedragsproblemen en wordt het lastig om met hem samen te leven. Een volwassen bordercollie heeft minimaal twee uur per dag nodig, en daarnaast mentale uitdaging.

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding.

Verzorging

Voor zowel de middellange als de korte variant geldt dat de bovenvacht dicht is en de ondervacht dik en zacht. Honden met een langharige vacht hebben manen bij de nek en schouders. De vacht is gemakkelijk te verzorgen: een paar keer per week borstelen voor de middellange vacht en een keer per week voor de korte vacht. Klitten moeten regelmatig worden verwijderd.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.