Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Langharige collie

Langharige collie

De langharige collie is een middelgrote/grote hond met een waardige schoonheid en een lieve, expressieve uitstraling. Hij heeft een weelderige vacht in de kleuren zwart, zwart en wit, driekleurig of blauw merle, en hij heeft een lange snuit. Volwassen reuen hebben een schofthoogte van 56-61 cm en wegen 27-34 kg, volwassen teven zijn 51-56 cm hoog en wegen 23-30 kg.

 • Hond die geschikt is voor baasjes met ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag actief wandelen
 • Gaat graag een of twee uur per dag wandelen
 • Grote hond
 • Een beetje kwijl
 • Moet dagelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Kletsende en vocale hond
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Hond die hemel bekijkt

Persoonlijkheid

Langharige collies zijn van nature vriendelijk en zijn niet snel nerveus of agressief. Ze zijn blije honden die zich sterk hechten aan hun gezin. Ze zijn erg beschermend richting hun thuisomgeving, maar ze zullen gasten een warm welkom geven. Langharige collies leren snel en zijn in hun element als ze worden uitgedaagd tijdens een training.

Collie die zich in het bos bevindt

Oorsprong

Land van herkomst: Schotland

Er wordt aangenomen dat de langharige collie afstamt van honden die de Romeinse veroveraars in 50 voor Christus vergezelden én van Schotse honden. Hun naam is waarschijnlijk afkomstig van een bepaald soort zwart schaap, de colley, die in de Schotse Laaglanden wordt gehouden. Rond 1860 was de Engelse Koningin Victoria helemaal weg van deze honden toen ze haar Schotse landgoed in Balmoral bezocht. Ze nam er een aantal mee terug naar Windsor Castle. De langharige collie stond toen bekend als de scottish sheepdog en deed in de Birmingham Dog Society Show voor het eerst mee aan een hondenshow. Daarna werd het al snel een populaire hond.

Gezondheid

Net als andere hondenrassen kan de langharige collie last krijgen van verschillende erfelijke oogafwijkingen en heupdysplasie (een afwijking die kan leiden tot mobiliteitsproblemen). Het is belangrijk om naar de oogtesten en heupscores te kijken voordat er wordt gefokt.

Beweging

Verrassend genoeg hebben langharige collies weinig beweging nodig. Ze passen zich aan aan de gezinsomstandigheden. Het is echter goed om ze los te laten lopen, zodat ze de kans krijgen om te spelen en achter ballen aan te rennen. Een volwassen hond heeft een uur beweging per dag nodig en hij beweegt graag meer als hij de kans krijgt.

Voeding

Grote honden moeten een andere verhouding van vitamines en mineralen uit hun voeding halen dan kleine honden. Ze zijn ook vatbaarder voor een opgeblazen gevoel en maagproblemen. Je kan het risico daarop wel minimaliseren door vaker kleine maaltijden aan te bieden.

Verzorging

De weelderige dubbele vacht van de langharige collie moet elke week worden geborsteld om matten te voorkomen. De ondervacht is zacht en bontachtig en ligt dicht op de huid. De buitenvacht is daarentegen ruw en steil. Tijdens de rui is het aan te raden om dagelijks te borstelen. Regelmatig trimmen houdt de langere haren op de voorpoten en staart in toom.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.