Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Langharige teckel

Langharige teckel

De langharige teckel (ook wel dachshund of dashond) is kort maar niet klein! Het is een middelgrote hond op korte pootjes, die ongeveer 35 cm hoog wordt en 9-12 kg weegt als hij volwassen is. Hij heeft een zachte, steile vacht die allerlei kleuren kan hebben (meer informatie vind je in de rasstandaard).

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Minimale kwijl
 • Moet om de dag verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Langharige teckel die zich in het park bevindt.

Persoonlijkheid

De langharige teckel is een levendige, stoutmoedige en dappere hond. Hij kan opstandig en onafhankelijk zijn, maar de langharige variant is vaak kalmer en gehoorzamer dan de andere twee varianten (kortharig en ruwharig). Hij heeft een goede neus en volgt graag sporen als hij buiten is, maar het is ook een geweldig dier voor in huis. Hij staat bekend als opgewekt en loyaal. De langharige teckel is gek op mensen en is een aanhankelijk en liefdevol gezelschapsdier.

Langharige teckel die bij de camera glimlacht.

Oorsprong

Land van herkomst: Duitsland

Teckels bestonden al in de 15e eeuw in Duitsland, maar ze zijn ook terug te vinden op nog oudere Egyptische en Mexicaanse kunstwerken. Het Duitse ras werd in 1879 geregistreerd en de fokkersvereniging in 1888. Prins Albert bracht teckels naar Groot-Brittannië en het werd een populair ras in de 19e eeuw in Engeland en Amerika. Tijdens de Eerste Wereldoorlog nam hun populariteit af vanwege hun Duitse afkomst. De vooroordelen zijn inmiddels aan de kant geschoven en de hond is wederom een favoriete gezinshond en jachthond geworden. Langharige teckels werden voornamelijk gebruikt om op dassen te jagen, maar ook op ander wild.

Gezondheid

De meest voorkomende gezondheidsproblemen van teckels hebben te maken met hun lichaamsvorm. Ze zijn gevoelig voor ruggenmergaandoeningen. Hartziektes komen ook relatief vaak voor bij dit ras, net als erfelijke oogafwijkingen. De ogen van fokhonden moeten daarom regelmatig worden getest.

Beweging

De langharige teckel heeft een uur beweging per dag nodig. Zorg ervoor dat hij heeft geleerd om naar je toe te komen als je hem roept voordat je hem los laat lopen. Als hij in de natuur is en een spoor volgt, komt zijn ware aard naar boven en doet hij niets liever dan konijnenholen onderzoeken en in de aarde wroeten!

Voeding

Het dieet van deze hond moet goed gebalanceerd zijn. Ook vers water maakt daar deel van uit. Het is belangrijk om regelmatig de fysieke conditie van je hond te controleren, zodat hij in goede vorm blijft. Geef hem minimaal twee keer per dag eten en houd je aan de richtlijnen voor zijn voeding. Het is heel erg belangrijk dat een teckel niet te zwaar wordt, want dat extra gewicht kan te veel druk leggen op de rug.

Verzonging

De zachte, steile vacht is langer op de borst, buik, staart en achterkant van de poten. Zorg dat je vooral deze gebieden minimaal drie keer per week goed verzorgd om klitten te voorkomen. Omdat hij zo kort is, wordt zijn vacht gemakkelijk vuil. Controleer dit als je weer thuis komt.

Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.