Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Kortharige teckel

Kortharige teckel

De kortharige teckel (ook wel dachshund of dashond) is kort maar niet klein! Het is een middelgrote hond op korte pootjes, die ongeveer 35 cm hoog wordt en 9-12 kg weegt als hij volwassen is. Hij heeft een zachte, steile vacht die allerlei kleuren kan hebben (meer informatie vind je in de rasstandaard).

 • Hond die geschikt is voor baasjes met een beetje ervaring
 • Enige training nodig
 • Gaat graag rustig wandelen
 • Gaat graag een uur per dag wandelen
 • Kleine hond
 • Minimale kwijl
 • Moet wekelijks verzorgd worden
 • Geen hypoallergeen ras nodig
 • Hond die veel blaft
 • Waakhond. Blaft en verwittigt.
 • Moet misschien getraind worden om met andere dieren samen te wonen.
 • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen.
Brown gladharige teckel op het gras

Persoonlijkheid

Deze hond kan erg onafhankelijk zijn en moet met vriendelijkheid en geduld consistent worden getraind. Vroege socialisatie is nodig om de teckel te laten wennen aan kinderen, onbekenden en andere dieren. Dit ras kan zich erg hechten aan zijn gezin en meestal één gezinslid in het bijzonder. Ze zijn vaak afstandelijk richting onbekenden.

Oorsprong

Teckels bestonden al in de 15e eeuw in Duitsland, maar ze zijn ook terug te vinden op nog oudere Egyptische en Mexicaanse kunstwerken. Overblijfselen van een vergelijkbare hond werden gevonden in een scheepswrak in Italië, in de eerste eeuw na Christus. Het Duitse ras werd in 1879 geregistreerd en de fokkersvereniging in 1888. Prins Albert bracht teckels naar Groot-Brittannië en het werd een populair ras in de 19e eeuw in Engeland en Amerika.

Gezondheid
De meest voorkomende gezondheidsproblemen van teckels hebben te maken met hun lichaamsvorm. Ze zijn gevoelig voor ruggenmergaandoeningen. Hartziektes komen ook relatief vaak voor bij dit ras, net als erfelijke oogafwijkingen. De ogen van fokhonden moeten daarom regelmatig worden getest.
Beweging

Deze hond heeft minimaal een half uur beweging nodig per dag. Zorg ervoor dat hij heeft geleerd om naar je toe te komen als je hem roept voordat je hem loslaat, want zijn jachtinstinct kan ervoor zorgen dat hij wegrent om een spoor te volgen. Houd er rekening mee dat teckels gefokt werden om te graven. Hij graaft gemakkelijk onder hekken door, dus zorg ervoor dat je tuin goed is afgezet.

Voeding

Kleine honden hebben een snelle stofwisseling, waardoor ze op hoog tempo energie verbranden, en ze hebben kleine maagjes. Daarom moeten ze dus veel kleine porties eten. Voer voor kleine rassen bevat de juiste essentiële voedingsstoffen en bestaat uit kleine brokjes. Dit stimuleert kauwen en verbetert de spijsvertering.

Verzorging
Kortharige teckels hebben weinig vachtverzorging nodig: verwijder een keer per week dode haren met een rubberen handschoen.
Omgang met kinderen

De meeste honden kunnen van nature goed opschieten met kinderen, maar het is toch belangrijk dat honden én kinderen leren hoe ze op een respectvolle manier met elkaar omgaan. Zorg ook dat er altijd een volwassene in de buurt is! Jonge kinderen en honden alleen laten is nooit een goed idee.