Your Pet, Our Passion.
Kitten met een lichte vacht wordt vastegehouden door een vrouw

De voordelen van het adopteren van een volwassen kat

leestijd: 7 min

Een volwassen kat adopteren

Hoe onweerstaanbaar het snoetje van een kitten kan zijn, niet iedereen is opgewassen tegen zo'n verwoestende energiebom op vier poten. Elk jaar worden tienduizenden volwassen katten achtergelaten of afgestaan voor adoptie. Een volwassen kat adopteren bij een bekende vereniging of in een asiel kan een grote voldoening geven en biedt een huisdier een tweede kans om deel uit te maken van een warme thuis.

De voordelen van de herplaatsing van volwassen katten

  • Volwassen katten zijn gewoonlijk rustiger en meer ontspannen, en hebben vaste gewoonten en een vaste persoonlijkheid. In principe hebben ze hun teveel aan energie dat ze als kitten hadden al verbruikt en zijn ze klaar om zich te vestigen na natuurlijk enkele levensregels te hebben geleerd, in het bijzonder het gebruik van een kattenbak!

  Een bekende adoptievereniging zal ervoor zorgen dat uw kat een grondig medisch onderzoek ondergaat, dat hij wordt gesteriliseerd, gevaccineerd, behandeld tegen wormen, gechipt en dat hij alle nodige behandelingen krijgt voordat hij wordt herplaatst.

  Vaak is de geschiedenis van de kat bekend. Het asiel kan u een dier helpen kiezen dat bij uw thuis en levensstijl past. Het centrum weet ook of de kat zich goed gedraagt bij kinderen, andere katten of honden. In het algemeen willen adoptie-instanties net als u de goede keuze maken en zullen ze zich nooit proberen te ontdoen van een probleemdier.

  De belangrijkste verenigingen kunnen u ondersteuning en waardevol advies geven zolang uw kat leeft.

  Er zijn zoveel katten die klaar zijn om te worden geadopteerd. U bent bijna zeker een dier te vinden dat bij u past, of het nu een raskat is of een straatkat.

  Goed om weten

  Oudere katten die worden geadopteerd via een bekende organisatie zijn buitengewone huisdieren, maar er zijn een aantal dingen waaraan u moet denken:

  Wees eerlijk en volledig wanneer u uw levensstijl en uw woning beschrijft. Zo zal een kat die gewend is om buiten te leven moeite hebben om zich aan te passen aan een leven binnen.

  Oudere katten kunnen hun gewoonten hebben en het kan zijn dat u tijd nodig heeft om te wennen aan de levensstijl van een volwassen kat.

  • Soms is de hele geschiedenis van de kat niet bekend, zeker als hij werd achtergelaten. Zorg er dan voor dat uw kat een volledig medisch onderzoek heeft ondergaan vóór de adoptie. Vergeet niet dat een mishandelde kat ongetwijfeld een grote emotionele bagage zal hebben en dat u geduld zult moeten hebben om zijn vertrouwen te winnen.

  Als u al één of meerdere katten heeft, moet u weten dat het adopteren van een volwassen kat meer spanningen kan teweegbrengen dan de adoptie van een jongere kat.

  Als u een kat met een stamboom adopteert in een poezenpension of bij een fokker, vergeet dan niet dat hij gewend is aan het fokken en aan wedstrijden en dat hij een speciaal gedrag kan hebben ontwikkeld.

  Waar adopteren?

  Er zijn duizenden adoptie-instanties en nationale verenigingen die verbonden zijn met lokale pensions en asielen. Op het internet of in de telefoongids vindt u vele mogelijkheden. De grote instanties hebben zelfs liever dat u in de buurt woont en bieden geen nationale lijsten. U kunt uw keuze vergemakkelijken door het centrum te bezoeken, er de installaties en de algemene toestand te controleren van de katten die er worden verzorgd. Bovendien zult u ook informatie moeten geven over uw huis en uw levensstijl. Misschien kan er u zelfs worden gevraagd de dieren die u al onder uw hoede heeft mee te brengen zodat kan worden gecontroleerd of u een verantwoordelijke huisdiereneigenaar bent.