Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Perzische langhaar

Perzische langhaar

De Perzische langhaar is een middelgroot ras met een groot hoofd in verhouding tot zijn lichaam. De kop is rond en breed met kleine brede oren en een korte snuit. De ogen zijn groot en rond met een glanzende kleur. De poten zijn kort, dik en sterk met grote ronde poten en getufte tenen. De staart is kort en vol. De vacht is lang, dik en weelderig met een dichte, zachte ondervacht. De Perzische kat bestaat in diverse patronen en kleuren.

  • Rustige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Perzische langharige kat staat in de keuken

Persoonlijkheid

Perzische katten zijn kalm en aanhankelijk. Ze zijn zachtaardig en niet zo actief als sommige kortharige rassen. Over het algemeen vinden ze het niet erg om alleen te zijn en kunnen ze gerust als enige kat in huis door het leven. Ze vinden het leuk om rustig te relaxen.

Perzische langharige kat ligt op de vloer

Oorsprong

Land van herkomst: Turkije en Perzië

De eerste gedocumenteerde voorouders van de Perzische kat werden in de 17e eeuw geïmporteerd van Perzië naar Italië, en van Turkije naar Frankrijk. De katten uit Perzië hadden een grijze vacht, terwijl die uit Turkije wit waren. Deze vroege Perzische katten waren heel anders dan de katten die vandaag shows winnen: hun snuiten waren langer, hun oren groter en ze hadden een slankere vorm. Door de jaren heen heeft selectief fokken geleid tot het gedrongen lichaam en de platte snuit. De vacht is niet alleen lang, maar heeft ook een zeer dikke ondervacht die veel verzorging vereist, omdat de kat deze niet zelf klittenvrij kan houden.

Gezondheid

Hoewel van de Perzische kat verwacht mag worden dat hij ongeveer tien tot twaalf jaar leeft, is het een ras met een aantal gezondheidsproblemen. Omdat de vorm van de kop is verkort en de snuit is afgeplat, kunnen er kaakmisvormingen optreden die kunnen leiden tot tandheelkundige aandoeningen en mogelijke problemen met eten en drinken. Kleine neusgaten en een te lang zacht gehemelte kunnen ook leiden tot ernstige ademhalingsproblemen. Het is mogelijk dat de traankanalen hun natuurlijke pad niet volgen, waardoor de ogen voortdurend nat worden en ze de snuit bevochtigen. Diit kan leiden tot huiduitslag en zweren. De vlakke aard van de snuit vergroot ook de kans op oogziekten. Perzische katten kunnen een gen dragen dat leidt tot nierfalen door de ontwikkeling van cysten in de nier. Deze aandoening werd gevonden bij meer dan een derde van alle Perzische katten in de jaren '90, toen screeningtests beschikbaar werden. Met behulp van screening trachten fokkers nu het probleem uit te roeien: vraag de fokker altijd om de PKD-certificaten van de voorouders te tonen. Perzische katten lopen ook meer risico op verdikking van de hartwanden en schimmelinfecties zoals ringworm.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De Perzische kat heeft dagelijks verzorging nodig om zijn lange vacht vrij te houden van klitten en knopen. Als de vacht niet vrij van klitten blijft, moet de vacht helemaal afgeschoren worden om de vacht opnieuw te laten groeien. Besteed ook aandacht aan de ogen en het zitvlak. Die gebieden moeten dagelijks worden gereinigd, om vlekken te voorkomen. De ogen van de Perzische kat hebben de neiging om te lopen en de oog- en neushoeken moeten regelmatig gereinigd worden. De onderkant van de staart wordt snel vuil door uitwerpselen. Houd dit gebied zorgvuldig schoon om vlekken en klonters te vermijden. Verwijder regelmatig haren, zodat ze niet worden ingeslikt door de kat, want haarballen kunnen een probleem zijn voor deze katten. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.