Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
British Shorthair

Britse korthaar

De Britse korthaar is een groter ras, dat ook wel als gedrongen wordt beschreven. Veel van de lijnen zijn rond: de snuit, de wangen, de oren, de ogen en de kop. De korte, brede neus zit boven een diepe, sterke kin. De diepe borstkas en korte, dikke staart zorgen voor een sterke en stevige kat. De vacht is kort en dicht, zonder pluizig te zijn, en bestaat in meer dan 100 kleur- en vachtpatronencombinaties.

  • Speelse, nieuwsgierige kat
  • Vriendelijk, maar zelfstanig
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Vrouw houdt haar huisdier vast - Brits korthaar

Persoonlijkheid

Sommige mensen beschouwen Britse korthaarkatten als de 'zachte reuzen' van de kattenwereld. Ze zijn liefdevol en aanhankelijk. Britse kortharen vragen niet voortdurend menselijke aandacht, en zijn stiller dan hun oosterse tegenhangers. Ze hebben ook niet de nieuwsgierige natuur die veel oosterse kattenrassen in de problemen brengt!

Brits korthaar kat doet een dutje op de bank

Oorsprong

Land van oorsprong: Groot-Brittannië

De Britse korthaar is een populair kattenras. Het ras bestaat al honderden jaren. Ze werden in grote aantallen geëxporteerd naar de Nieuwe Wereld, waar ze erg populair waren. De verscheidenheid aan kleuren en vachtpatronen die vandaag de dag beschikbaar zijn, is te danken aan de selectieve veredeling van de beste straatkatten in de negentiende eeuw, en aan kweekprogramma's die tot op vandaag uitgevoerd worden.

Gezondheid

Britse kortharen zijn over het algemeen een robuust ras, zonder veel problemen. Omdat ze in het verleden met Perzische katten werden gefokt, bestaat er een kleine kans dat ze een met Perzische katten geassocieerde nierziekte krijgen. Deze ziekte veroorzaakt cysten of gaten die zich geleidelijk ontwikkelen. Er bestaat wel een test. Vraag je fokker dus zeker naar de status van zijn katten. Goede fokkers zijn daarvan op de hoogte.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Een van de redenen dat de Britse korthaar zo populair werd in de vorige eeuw, was omdat er weinig verzorging voor nodig was. De vacht is kort en dicht en de kat kan er gemakkelijk zelf voor zorgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.