Your Pet, Our Passion.
Kleine kitten zit met een hond in lang gras

Uw nieuwe kat introduceren bij uw andere huisdieren

leestijd: 7 min

Een nieuwe kitten thuis

Wanneer u een nieuwe kitten naar huis brengt, zet hem dan in een rustige ruimte die in het begin kan dienen als "schuilplaats". Vul de kattenbak met de vulling van de fokker en laat hem rond om heen ruiken en zijn slaapplaats ontdekken. Wanneer hij alle uithoeken heeft onderzocht, neemt u hem zachtjes in uw armen en kijkt u of hij wil rusten. Kittens moeten vaak slapen. De opwinding van de verplaatsing met de auto en een nieuwe omgeving is vermoeiend. Probeer dus te weerstaan aan de verleiding om onmiddellijk met hem te spelen. Probeer hem eten te geven wanneer het etenstijd is, maar wees niet verbaasd als hij niet eet. Katten eten immers niet wanneer ze gestrest zijn.

Als hij uitgerust en op zijn gemak is in zijn ruimte, is hij klaar om zijn nieuwe familie te ontmoeten. Vraag aan uw naasten om op de grond te gaan zitten en de kitten niet aan te raken als hij dichterbij komt. Pak hem niet op en ga niet tegenover hem zitten. Als de kitten zich verbergt, probeer hem dan met een speeltje of een snoepje te lokken. Moedig hem aan om sociaal te zijn maar forceer hem niet.

 • Leer jonge kinderen hem met zachtheid te aaien. Peuters geven gewoonlijk "tikken" maar dit kan de kitten pijn doen en bang maken.
 • Leer ze ook waar ze een kitten moeten strelen: op de bovenkant van de kop en op de rug. Hoewel het buikje van een kitten onweerstaanbaar is wanneer hij zich als spelend wentelt, is het zeer gevoelig waardoor hij soms hevig kan reageren wanneer hij op deze plaats wordt aangeraakt.
 • De kattenbak is geen zandbak. Laat jonge kinderen er dus niet in spelen!
 • Laat uw kitten met rust wanneer hij eet, zich wast of slaapt.
 • En trek nooit aan zijn staart.
 • Was altijd uw handen nadat u uw kitten of zijn kattenbak heeft aangeraakt.

 

De ontmoeting met andere katten

De meeste katten aanvaarden nieuwkomers, doch het hangt grotendeels af van hun persoonlijkheid. Laat uw kitten een paar dagen wennen aan zijn nieuwe omgeving alvorens hem voor te stellen aan de andere dieren in huis.

Wees voorzichtig en gebruik een ingesloten ruimte of een kattenkooi om de nieuwkomer te beschermen tegen elke overdondering van de huisdieren die het territorium al bewonen.

De katten die er al wonen, zullen ongetwijfeld veel kuren, arrogantie, gepruil en ontevredenheid tonen, maar wanneer ze beseffen dat de nieuwkomer echt wel blijft, zullen ze zich er gewoonlijk wel bij neerleggen om zich aan te passen.

 • Plaats uw nieuwe kat in een kattenkooi op de vloer in een goed gekozen veilige ruimte.
 • Nodig de kat die al bij u verblijft uit om de ruimte binnen te gaan. De twee katten zullen elkaar onderzoekend kunnen aankijken door de tralies van de kooi zonder elkaar pijn te doen.
 • Streel uw kat om hem gerust te stellen en hem te tonen dat u niemand voortrekt (maar in het algemeen zijn katten te druk bezig om de nieuwe kitten te besnuffelen om aandacht te hebben voor uw liefkozingen).
 • Maak u geen zorgen als uw kat blaast of een hoge rug opzet, dat is normaal. Probeer de aandacht van de kat die al bij u verbleef op iets anders te vestigen. Na verloop van tijd zal de spanning kalmeren. Laat de kat die al bij u verbleef na enkele minuten de ruimte weer verlaten.
 • Als het aan elkaar voorstellen een beetje beter verloopt, draai dan de rollen om en laat de kitten naar de andere kat komen om elkaar te ontmoeten. Als ze zich goed met elkaar gedragen, geef hen dan een complimentje en een snoepje.
 • Laat de volgende ontmoeting plaatsvinden in een andere ruimte. Gebruik alle kamers van de woning zodat ze doordrongen worden van de geur van de kitten. Draai elke keer de rollen om (de kat die wordt voorgesteld en de kat waar de andere wordt aan voorgesteld).
 • Herhaal deze sessies regelmatig tot de reactie van de katten afneemt.
 • Na verloop van tijd krijgen de katten er genoeg van en zullen ze eraan wennen om elkaar te zien en elkaars geur te ruiken. Wanneer de katten niet meer geïnteresseerd lijken om elkaar verder te ontmoeten, stel dan het moment van de maaltijd een uur uit zodat ze alle twee veel honger hebben, en geef ze hun eten in dezelfde ruimte en ver genoeg van elkaar.
 • Gewoonlijk wantrouwen de katten elkaar tot de kitten stoutmoedig wordt en de grenzen overschrijdt. De andere kat zal hem er misschien van langs geven zodat hij meer respect leert te tonen... tot de volgende onweerstaanbare poging. Maar in dit stadium gaan ze speels met elkaar om.
 • In een mum van tijd zullen ze elk hun leven lijden met af en toe misschien een kleine haal. Ofwel leren ze elkaar te negeren, ofwel worden ze de beste vrienden, nestelen ze zich tegen elkaar om te slapen en wassen ze elkaar.

 

Een geslaagde geur

Dieren herkennen elkaar door hun geur. Wanneer u een kitten aan een kat of een hond voorstelt, probeer dan hun geuren te mengen. Streel ze om de beurt om hun geuren aan elkaar over te geven en wissel hun manden. Zo zullen ze de goede dingen (zoals gemakkelijk in een mand slapen) associëren met de geur van de andere.

 

Honden als maatjes

Zelfs als een hond niet erg geraakt lijkt te zijn wanneer hij een nieuwe kitten ziet, moet u toch zeer voorzichtig zijn bij de eerste ontmoeting. Door te uitbundig te spelen kan een kitten gekwetst geraken. Leer hen dus wederzijds respect te tonen.

 • Plaats de kitten in een kattenkooi en houd de hond aan de lijn voordat u hem de nieuwkomer laat onderzoeken. Als de hond te opgewonden is, de kooi probeert om te gooien of begint te blaffen, blijf dan kalm. Probeer de aandacht van de hond af te leiden. Vraag de hond op een rustige manier om te gaan zitten en geef hem een snoepje wanneer hij gaat zitten.
 • Herhaal dit gedurende enkele dagen en zet de kooi telkens op een andere plaats in het huis tot de aandacht voor elkaar afgenomen is. Geef uw hond steeds een beloning wanneer hij rustig met de kitten omgaat.
 • Nu is het tijd om een ontmoeting buiten de kooi voor te bereiden. Kies een ruimte waar uw kat naar een hoge plaats kan vluchten (bijvoorbeeld een grote krabpaal, een hogere vensterbank) zodat uw kat zich buiten het bereik van de hond kan houden. Zorg ervoor dat de deuren gesloten zijn.
 • Vraag iemand om te gaan zitten en de hond aan de lijn te houden voordat de kat binnenkomt. Het is belangrijk dat de kat niet kan ontsnappen want dat zou het voor de hond alleen maar spannender maken, zoals een achtervolgingsspel. Daarom moeten de deuren dus worden gesloten en moet de hond aan de lijn worden gehouden.
 • Houd de ontmoetingen kort. Na enkele ontmoetingen zullen ze ongetwijfeld geen aandacht meer hebben voor elkaar. Stel uw hond bij elke ontmoeting gerust en beloon hem wanneer hij rustig blijft. Als hij te opgewonden is, laat hem dan de ruimte verlaten en wacht tot de rust is teruggekeerd voordat u opnieuw begint. Geef hem een complimentje en kleine beloningen wanneer hij zich goed gedraagt.
 • Het kan zijn dat de kitten overmoedig is en het waagt om de hond te besnuffelen. Blijf rustig en trek niet onmiddellijk aan de lijn want uw hond zou zich kunnen opwinden. Houd gewoon de lijn vast om de situatie te kunnen controleren. Als uw hond de grenzen overschrijdt zal een haal van de kitten hem wel laten verstaan dat hij een eerbiedige afstand moet houden!
 • Wanneer ze niet meer door elkaars aanwezigheid worden gehinderd, kunt u de lijn uitdoen, maar zorg er altijd voor dat de kat naar een plaats kan springen om zich buiten het bereik van de hond te houden.
 • Beloon uw hond, net zoals in het begin van het proces, wanneer hij rustig blijft bij de kitten. Maar beloon ook de kat zodat hij de aanwezigheid van de hond associeert met iets goeds.
 • Met een beetje geduld en tijd zal er een evenwicht ontstaan tussen uw hond en kat, maar laat ze niet alleen zonder toezicht zolang u niet het volledige vertrouwen heeft in beide.
 • Als u uw hond ondanks uw inspanningen niet dichtbij uw kat kunt laten, zet ze dan apart en neem contact op met een dierengedragspecialist. Uw dierenarst kan u iemand aanbevelen.

 

Andere huisdieren

Neem geen risico met vogels, knaagdieren, kleine exotische dieren, enzovoort. Instinctief jagen katten op deze dieren en ze zullen hun oude gewoonte van enkele miljoenen jaren geleden niet veranderen. Gebruik uw gezond verstand en zet ze apart. Laat kleine dieren in hun kooien wanneer de kat vrij rondloopt!