Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Burmese kat

Burmese kat

De burmees is middelgroot van formaat, met een ronde kop en een elegant maar goed gespierd lichaam. Het ras is niet zo groot en stevig als de Britse korthaar en ook niet zo slank en bevallig als Siamese katten. De ogen zijn groot en glanzend en kunnen elke gele tint hebben. De kleur lijkt vaak te veranderen naargelang de lichtinval. De staart is recht en eindigt in een ronde penseelpunt. De fijne, korte glanzende vacht is een typisch kenmerk van de Burmese kat en ligt dicht bij het lichaam. De burmees bestaat in 10 kleuren, maar in alle kleuren zijn de onderste delen lichter dan de rug, en verloopt de kleurschakering geleidelijk.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Middelmatig gebouwde kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Altijd buiten
  • Een echte gezinskat
Birmese kitten ligt op een kussen

Persoonlijkheid

De burmees is een uiterst vriendelijk en aanhankelijk wezen dat aandacht van mensen nodig heeft om gelukkig te zijn. De burmees is zeer veeleisend en volgt zijn baasjes rond het huis om aandacht te vragen. Ze kunnen zelfs het been van hun baasje beklimmen om opgepakt en geknuffeld te worden! Als zeer vocale katten begroeten ze hun baasjes, eisen wat ze willen en doen ze mee met allerlei activiteiten. Ze zijn trouw aan hun baasjes en staan bekend als de 'hondenkat', omdat ze vaak graag apporteren. Ze zijn heel intelligent en kunnen problemen oplossen, zoals deuren openen. Ze zijn vaak succesvolle ontsnappingskunstenaars!

Birmaanse kat staat op de bank

Oorsprong

Land van herkomst: Myanmar

Een donkerbruine kat, die qua vorm lijkt op de siamees, werd voor het eerst in de jaren '30 van het verre oosten naar Californië gebracht. Door selectief fokken werd een nieuw ras met een donkere vacht ontwikkeld: de burmees die we vandaag kennen. De burmees werd voor het eerst erkend als ras in de Verenigde Staten en kwam in de jaren '40 naar Europa. Inmiddels hebben fokprogramma's een reeks vachtkleuren ontwikkeld.

Gezondheid

Burmezen zijn redelijk gezond, maar sommige lijnen van het ras lijken vatbaar te zijn voor diabetes mellitus. Spierzwakte als gevolg van lage kaliumspiegels in het bloed wordt af en toe waargenomen bij jonge burmezen. Een paar burmezen hebben een ongebruikelijke aandoening ontwikkeld, het zogenaamde orofaciale pijnsyndroom. Deze aandoening veroorzaakt overdreven lik- en kauwbewegingen, en klauwen naar de muil, wat erg kwellend kan zijn voor de kat. Sommige lijnen van de burmees hebben ook ongewone eetgewoonten en eten wollen kledingstukken en andere oneetbare voorwerpen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

Burmezen hebben geen overmatige verzorging nodig, omdat ze goed voor zichzelf zorgen. Maar ze genieten wel van de aandacht van verzorging. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig

Omgang met kinderen

Dit ras kan meestal uitstekend opschieten met kinderen, maar elke kat heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid. Veel hangt ook af van training en eigen ervaringen. Als je een kat adopteert, raadpleeg dan de adoptieorganisatie voor meer details over het specifiek karakter van de kat.