Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Siamees

Siamees

De Siamese kat is een middelgroot ras met een lang, licht lichaam. De kat is sierlijk en elegant, maar toch gespierd. Het lichaam is goed uitgebalanceerd en atletisch, de benen slank en de poten klein en ovaal. De kop lijkt in vooraanzicht op een driehoek die in rechte lijnen taps toeloopt op een fijne snuit. De oren zijn groot en volgen de lijnen van de driehoek. De ogen zijn oosters van vorm en schuin naar de neus gericht. De staart is lang, taps toelopend en vrij van knikken. De korte, fijne en dichte vacht is bleek met donkerdere, intens gekleurde stukken op het maskergedeelte van de snuit, de oren, de poten en de staart. Deze kat komt voor in een breed scala aan kleuren. De oogkleur is altijd felblauw.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Siamese kat ligt in een rieten mand

Persoonlijkheid

De Siamese kat staat waarschijnlijk net zo bekend om zijn luidruchtige persoonlijkheid als om zijn klassieke uiterlijk. Het ras is meestal open, extrovert en kan extreem luidruchtig zijn. Siamese katten vragen aandacht en willen deel uitmaken van het gezin. Dit is geen ideale kat voor iemand die de hele dag op het werk zit, omdat de kat niet graag wordt achtergelaten. Twee siamezen in huis halen kan een oplossing zijn! Siamese katten zijn zeer intelligent en moeten vermaakt worden. Voorzie dus speelgoed en krabpalen. Ze kunnen trouwens ook leren om te apporteren.

Siamese kat ligt op een deken

Oorsprong

Land van herkomst: Thailand

De Siamese kat is een van de populairste rassen van stamboomkatten, en ook een van de meest herkenbare. De Siamese kat komt uit Thailand en bestaat al honderden jaren. Volgens de legende waren Siamese katten heilig en bewaakten ze boeddhistische tempels. De oorspronkelijke kleur van het Siamese kattenras was de klassieke zeehondenbruine vacht met een crèmekleurig lichaam, maar kwekers in het westen ontwikkelden meer kleuren door andere kattenrassen in het fokschema te introduceren. De oorspronkelijke Siamese kat had oogspleetjes en staartkuilen die nu als ernstige gebreken worden beschouwd.

Gezondheid

Siamese katten leven lang, sommige katten worden meer dan twintig jaar oud. Er zijn helaas ook een aantal aandoeningen verbonden aan het ras. Sommige lijnen kunnen vatbaar zijn voor bepaalde kankers, zoals lymfomen en bepaalde darmtumoren. Siamese katten lijken ook meer last te hebben van chronische hoest en meer te braken dan andere rassen. Sommige lijnen van de Siamese kat slikken vreemde, niet-eetbare voorwerpen in, zoals wollen kledingstukken, plastic en andere materialen. De reden daarvoor is niet bekend.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De Siamese kat heeft door zijn korte vacht niet veel verzorging nodig. De katten wassen zichzelf zorgvuldig en houden hun pels zo in goede staat. Al genieten ze natuurlijk wel van de aandacht die ze tijdens hun verzorging krijgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.