Your Pet, Our Passion.
Pluizige kat wordt gecontroleerd door een dierenarts.

Uw kat helpen herstellen van een operatie

leestijd: 2 min

Herstel na een operatie

Uw dierenarts zal voor de periode na de operatie van uw kat advies geven over de toestand van uw kat, data voor controle-onderzoeken en te nemen medicatie na de operatie. In het algemeen zijn katten 24 tot 48 uur na de verdoving, waarbij ze het grootste deel slapen, weer helemaal wakker. Geef uw kat voor deze periode een bed op een warme plaats die niet blootgesteld is aan tocht en waar hij niet gestoord wordt. Dit geldt vooral wanneer er jonge kinderen of andere dieren in huis zijn.

 

Voeding

Net als mensen kunnen katten last krijgen van misselijkheid wanneer ze wakker worden na de verdoving. Geef uw kat na de operatie een lichte avondmaaltijd van bv. gekookte ham of vis. Als dit niet mogelijk is, geef hem dan een vierde van zijn gebruikelijke voeding.

Beweging

Houd uw kat binnen zolang de draadjes niet zijn verwijderd. Zorg ervoor dat hij de trap niet op gaat, niet op de meubels springt of geen lichamelijke inspanningen doet.

Wondhechting

Controleer dagelijks de wondhechting en informeer uw dierenarts in geval van zwelling, afscheiding of aanhoudende bloeding. De draadjes worden meestal na een tiental dagen verwijderd. Deze termijn hangt af van het type operatie en de zone waar zich de hechting bevinden. Sommige hechtingen zijn verborgen onder de huid en zijn gemaakt van oplosbare draadjes.

 

Verbanden

Het is heel belangrijk de verbanden droog te houden. Anders zou de wond kunnen verergeren. Als uw kat buiten moet gaan, plaats dan, indien mogelijk, een plastic zakje rond het verband. Hiervoor zijn speciale zakjes verkrijgbaar die vervaardigd zijn uit duurzaam materiaal en die resistent zijn.

Ze zijn verkrijgbaar bij uw dierenarts. Laat de zak niet te lang aan de poot van uw kat, anders wordt het binnenin te vochtig waardoor delen van de huid kunnen afsterven. Verwijder het dus zodra uw kat weer naar huis komt.

Let op onaangename geuren, kleurveranderingen en zwellingen die kunnen optreden boven of onder de verbanden en ook op de plaats waar ze zijn vastgemaakt. Zorg er ook voor dat het dier niet lijdt. Het is heel belangrijk dat u naar de geplande afspraak gaat voor het controle-onderzoek bij de dierenarts. Raadpleeg hem eerder als u zich zorgen maakt over iets.

 

Plastic kraag

Een plastic kraag in de vorm van een trechter dient om uw kat te beletten aan zijn wonden te likken, eraan te bijten of te krabben. Zorg ervoor dat hij het voortdurend draagt, vooral 's nachts en wanneer hij alleen is. Een kat is moedig en zal zich snel aanpassen aan dit nieuwe "accessoire". Zorg er echter voor dat de kraag hem niet belet om te eten of te drinken. Als dit toch het geval is, verwijder het dan voor elke maaltijd en plaats het achteraf terug.