Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
chat regardant par la fenêtre

Alles over huiskatten

leestijd: 7 min

Als je overweegt om je katn binnen te houden, lees dan deze gids om alles te weten te komen wat je moet weten.

In het Verenigd Koninkrijk is het vrij gebruikelijk om katten buiten vrij te laten rondlopen. Gelet op de toegenomen risico's van de buitenwereld kiezen echter steeds meer eigenaren van gezelschapsdieren voor de veiligheid van het binnenleven voor hun katn. Er zijn veel redenen voor het groeiende aantal binnenkatten, maar de algemene consensus is dat eigenaren katten binnen houden om ervoor te zorgen dat ze veilig zijn. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat zij in een drukke stad wonen met veel wegverkeer of omdat zij in een gebied wonen met buurkatten die niet met elkaar overweg kunnen.

Als je onlangs een nieuwe kitten of kathebt gekregen, vraag je je misschien af wat het beste is voor je nieuwste gezinslid. Lees verder voor meer informatie.

 

Hoe weet ik of mijn kat binnen of buiten wil zijn?

Het is belangrijk om rekening te houden met wat je kat wil. Een kat kan je meestal vrij goed vertellen of hij/zij een buiten- of binnenkat wil zijn. Oudere katten of katten met een handicap of een medisch probleem vinden de veiligheid van het binnenleven en het comfort dat daarbij hoort vaak veel prettiger. Daarnaast zijn er katten die echt heel bang zijn voor buiten, wat te wijten kan zijn aan agressieve territoriale katten in de buurt of harde geluiden.

Buitenkatten daarentegen zullen je waarschijnlijk consequent smeken om naar buiten te gaan - meestal door bijna constant te miauwen - en kunnen proberen weg te rennen telkens als zij de deur op een kiertje zien.

Als je eenmaal de keuze hebt gemaakt om ze buiten te laten of als huiskat te houden, is het belangrijk dat je je daaraan houdt. Katten die vroeger hebben mogen rondzwerven, passen zich vaak niet goed aan aan het leven binnenshuis en kunnen bepaalde gedragsproblemen ontwikkelen.

4 voordelen van binnenkatten

Als je voorkeur uitgaat naar de levensstijl van een huiskat, zijn er tal van voordelen. Een paar om te vermelden zijn:

 1. Houd ze uit de buurt van gevaar buiten.
  Dit is de belangrijkste reden waarom eigenaren ervoor kiezen om katten binnen te houden. Het buitenleven houdt voor onze katten een overvloed aan risico's in, zoals aangereden worden door auto's en het eten van mogelijk gevaarlijke stoffen die ze vinden, zoals tuinmest of giftige planten.
 2. Bescherm de lokale fauna.
  Als je ooit met een kat hebt geleefd die naar buiten gaat, zal het bezorgen van een dode vogel of muis je waarschijnlijk niet vreemd zijn. Binnenkatten kunnen niet op deze dieren jagen, daarom moet je je kat alternatieve manieren bieden om zijn/haar jachtinstinct te volgen en hem/haar bezig te houden.
 3. Voorkom territoriumoorlogen.
  Door de toename van de woningdichtheid en doordat veel mensen dicht bij elkaar wonen, worden katten gedwongen om hun territorium te delen met andere katten. Als territoriale wezens voorspelt dit niet veel goeds voor onze katten en er kunnen zich gevallen voordoen van vechtende katten. Door katten binnenshuis te houden, kunnen deze gevechten worden voorkomen en kan je kat zich veiliger voelen door de kat een eigen, afgezonderd territorium te bieden.
 4. Minder verwondingen en blootstelling.
  Een ander belangrijk voordeel is dat door het verminderde risico op gevechten met andere katten, je kat ook minder risico loopt om gewond te raken of in contact te komen met bepaalde ziekten of aandoeningen die tussen katten worden overgedragen, zoals kattenaids - afgekort tot FIV (felien immunodeficiëntievirus). Maar zelfs als je een huiskat hebt, moet je ervoor zorgen dat zijn/haar vaccinaties up-to-date zijn.

Potentiële risico's van het binnenshuis houden van katten

Hoewel er tal van voordelen zijn aan het houden van katten binnenshuis, zijn er ook een paar risico's die je in overweging moet nemen alvorens een keuze te maken:

 • Katten kunnen gedragsproblemen ontwikkelen en gestrest raken, omdat voor sommige katten het leven binnenshuis veel te saai is en zij niet de kans krijgen om te ontsnappen aan de stressfactoren in huis.
 • Huiskatten hebben minder mogelijkheden om te bewegen en zullen zelden zelf bewegen, wat tot overgewicht kan leiden.
 • Hoewel je kat veilig is voor giftige stoffen buitenshuis, zijn er in je huis genoeg dingen die giftig zijn voor katten,zoals huishoudelijke schoonmaakmiddelen en medicijnen.
 • Er zijn veel kamerplanten die giftig zijn voor katten, waaronder gewone planten zoals lelies, aloë vera en narcissen - zorg ervoor dat je voldoende onderzoek doet en verwijder alle planten of bloemen die je kat kunnen schaden.
 • Omdat jij de bron van vermaak en beweging wordt voor je binnenkat, kan hij/zij te afhankelijk van je worden en er niet van houden om te lang alleen gelaten te worden.
 • Als je meer dan één kat in huis hebt die beide binnenshuis worden gehouden, kan dit spanning en ruzie veroorzaken.

 

Binnenkatten blij houden

Als je de beslissing hebt genomen om een huiskat te nemen, moet je bepaalde voorbereidingen treffen in je huis om je kat veilig en gelukkig te houden.

Zorg voor een kattenbak

Je moet ervoor zorgen dat je een kattenbak van het juiste formaat hebt voor je binnenkat. Zet deze op een rustige plaats waar hij/zij zich veilig voelt en zorg ervoor dat deze altijd schoon wordt gehouden, want katten kunnen het gebruik van een vieze bak vermijden. Het kan ook zijn dat je een paar soorten kattenbakvulling moet uitproberen, om er zeker van te zijn dat je er een gebruikt die je kitten fijn vindt. In een huishouden met meerdere katten moet je ervoor zorgen dat je voor elke kat een kattenbak op verschillende plaatsen hebt, plus een extra bak om het verdedigen van de bak te voorkomen. Grootte, vorm en hoogte zijn belangrijk bij het kiezen van een kattenbak, omdat sommige katten moeite hebben met hoge of kleine kattenbakken.

Geef je kat de de ruimte om te ontdekken

Aangezien het gemiddelde huis niet zo weids is als het buitenleven, moet je ervoor zorgen dat je kat genoeg ruimte heeft om te verkennen. Zorg ervoor dat hij/zij toegang heeft tot meerdere kamers en zorg voor hoge zitplekken om het territorium uit te breiden.

Voldoende rustplaatsen

Aangezien je kat ongeveer 70% van zijn leven slapend doorbrengt,moet een kat voldoende rustplaatsen hebben. Katten geven de voorkeur aan bedden met zijkanten die hen te beschermen wanneer ze het kwetsbaarst zijn, dus koop een iglo-bed en plaats het, indien mogelijk, ook van de grond.

Geef je kat de kans om te krabben

Krabpalen van goede kwaliteit zijn essentieel voor alle katten, zeker als je een huiskat hebt. Katten gebruiken krabpalen om hun territorium af te bakenen, hun spieren te strekken en hun klauwen te scherpen - dit zijn allemaal natuurlijke gedragingen. Als je geen krabpalen plaatst, zal je kat zich in plaats daarvan op je meubels richten!

Train lichaam en geest

Omdat je kat zijn natuurlijke jachtinstincten niet zal kunnen botvieren en geen tijd zal kunnen doorbrengen met buitenspelen, zul jij de bron van lichaamsbeweging moeten zijn. Maak elke dag tijd vrij om je kat aan te moedigen om actief te gaan spelen en zijn jachtinstinct te stimuleren - speeltjes met veren zijn hiervoor het meest geschikt. Spelen met katten en kittens is ongelooflijk belangrijk, omdat het hen helpt mentaal gestimuleerd te blijven en endorfine aan te maken.

Geef je kat een kamer met uitzicht

Wanneer katten binnenshuis worden gehouden, zijn ze over het algemeen veel gelukkiger als ze kunnen zien wat er buiten gebeurt. Geef ze een krabpaal zodat ze op hogere vensterbanken kunnen springen. Als je een smalle vensterbank hebt, kun je een kattenhangmat kopen, zodat ze gemakkelijk naar buiten kunnen kijken. Zorg er altijd voor dat de ramen gesloten zijn of zorg voor een vangnet om te voorkomen dat je kat per ongeluk naar beneden valt - dit is vooral belangrijk voor ramen op de tweede verdieping, of als je in een appartement woont.

Creëer een kattentuin binnenshuis

Omdat je een huiskat hebt, wil dat nog niet zeggen dat hij alle geneugten van buiten moet missen. Creëer een tuin in je huis en plant verschillende katvriendelijke planten zoals: kattenkruid, kattengras en valeriaan. Omdat katten dol zijn op interactie met dit soort planten, plant je ze in grote plantenbakken en trays, zodat je kat optimaal kan profiteren van de binnenkattentuin.

Overweeg het gebruik van een automatische voerbak

Het gebruik van automatische voerautomaten kan zwaarlijvigheid helpen voorkomen, omdat je kat minder te eten krijgt en vaker gevoerd wordt en niet meer aan zijn baasje denkt als hij meer eten wil.

Gerelateerd: Hoe te voorkomen dat katten aan meubels krabben.