Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Ragdoll

Ragdoll

De ragdoll-kat is groot, krachtig en imposant met onderscheidende vlekken. De kat is uiterst ontspannen en rustig. De brede kop heeft een platte bovenkant en is breed tussen de oren. De diepblauwe ogen zijn groot. Het lichaam is lang en gespierd met een brede borstkas, korte hals en stevige benen. De poten zijn groot en rond, en de staart is lang en harig. De vacht van de ragdoll is zijdezacht, dicht en van gemiddelde tot lange lengte. Volwassen katten hebben een kraag en broekje. Er zijn drie verschillende vachtpatronen in dit ras, en elk patroon komt voor in vier kleuren. Er is ook een ragdoll met extra witte aftekeningen rond de pootjes.

  • Rustige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Stille kat
  • Grote, stoere kat
  • Moet dagelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Een echte gezinskat
Ragdoll-kat rust uit

Persoonlijkheid

De ragdoll-kat is misschien wel de meest relaxte huiskat. Deze katten zijn in principe snel tevreden en weinig veeleisend. Ze tolereren de meeste situaties. Ze hebben een uiterst zacht en ontspannen karakter en zijn trouwe, toegewijde huisdieren. Men zegt wel eens dat deze katten immuun zijn voor pijn, maar dit is volkomen onjuist! Hun ontspannen houding komt voort uit hun groot vertrouwen, niet uit een gebrek aan gevoel.

Ragdoll-kat ligt onder een deken in bed

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten

De eerste ragdollkittens werden geboren in Californië in de jaren '60. Ze zijn waarschijnlijk het resultaat van een paring tussen een witte Perzische kattin en een Burmese kater. Bij het oppakken wordt de kat zeer ontspannen en wordt hij even slap als een lapjespop. Vandaar dus de naam 'ragdoll'. Er wordt beweerd dat dit komt omdat de eerste kattin een ongeluk had tijdens het dragen van de kittens, maar het is genetisch onmogelijk dat de effecten van verwondingen door de kittens geërfd worden.

Gezondheid

Het ragdoll-kattenras wordt geassocieerd met hypertrofische cardiomyopathie, een erfelijke vorm van hartziekte die kan leiden tot hartfalen op jonge leeftijd. Vraag ernaar bij de fokker, als je overweegt om dit ras te kopen.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De ragdoll heeft regelmatige verzorging nodig, om zijn vacht in goede conditie te houden. Als de kat al als kitten goed wordt verzorgd, dan raakt het dier er snel aan gewoon en geniet hij zelfs van de aandacht. Dagelijkse verzorging voorkomt opeengehoopte knopen en klitten. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Omgang met kinderen

Dit ras kan meestal uitstekend opschieten met kinderen, maar elke kat heeft natuurlijk een andere persoonlijkheid. Veel hangt ook af van training en eigen ervaringen. Als je een kat adopteert, raadpleeg dan de adoptieorganisatie voor meer details over het specifiek karakter van de kat.