Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Your Pet, Our Passion.
Oosterse korthaar

Oosterse korthaar

Oosterse kortharen zijn middelgroot van formaat, maar zijn zwaarder dan ze lijken. Het lichaam is vergelijkbaar met dat van een Siamese kat: een lange, slanke zweepvormige staart en lange, slanke poten. De kop heeft een driehoekige wigvorm, recht in profiel, met grote, breed opgezette oren. De vacht van de oosterse korthaar is erg kort en dicht. De textuur is fijn en glanzend. Oosterse korthaarkatten bestaan in een enorme verscheidenheid aan kleuren en patronen.

  • Actieve, leergierige kat
  • Sociale, afhankelijke kat
  • Zeer spraakzame kat
  • Elegante kat
  • Moet wekelijks verzorgd worden
  • Geen hypoallergeen ras
  • Beperkt buiten
  • Moet misschien getraind worden om met kinderen samen te wonen
Oriental Short Hair kat ligt op de bank

Persoonlijkheid

Net als siamezen zijn de oosterse kortharen intelligente, nieuwsgierige katten die hun aanwezigheid tonen. Ze praten graag en verwachten een antwoord. Ze willen deel uitmaken van de familie en genieten van spelletjes zoals propjes papier apporteren. Oosterse katten worden graag geëntertaind en houden er niet van om alleen achtergelaten te worden. Ben je de hele dag op je werk? Dan is het geen goed idee om een oosterse kat in huis te halen.

Oriental Short Hair kat kijkt naar iemand

Oorsprong

Land van herkomst: Verenigde Staten / Groot-Brittannië

De oosterse korthaar is eigenlijk een Siamese kat met een andere kleur van vacht en groene ogen (behalve in het geval van de 'Foreign White', die blauwe ogen heeft). De vorm en het temperament zijn precies hetzelfde als bij de Siamese kat. Het oosterse korthaar-ras ontstond door Siamese katten te kruisen met andere rassen, om zo verschillende kleuren te produceren. De zwarte' Siamese' kat bestond al lang, maar pas in de jaren '50 werden serieuze inspanningen geleverd om verschillende kleuren te kweken. De zwarte variant staat nu bekend als de zwarte oosterse kat. Het volgende oosterse ras was de havana, een chocoladekleurige 'Siamese' kat. Selectief kweken heeft sindsdien veel meer kleuren en vachtpatronen opgeleverd.

Gezondheid

Oosterse katten kunnen ruim tien jaar gezond leven. Hoewel de meeste oosterse kortharen een lang en gezond leven leiden, zijn er een aantal aandoeningen die vaker lijken voor te komen. Deze aandoeningen zijn vergelijkbaar met die van het Siamese kattenras, omdat beide rassen nauw verwant zijn.

Voeding

Elke kat is uniek en heeft zijn eigen voorkeuren en behoeften. Ook als het om eten gaat. Katten zijn natuurlijk wel altijd vleeseters, en elke kat moet 41 verschillende, specifieke voedingsstoffen uit zijn voeding halen. Hoeveel je kat van elke voedingsstof nodig heeft, hangt af van factoren als de leeftijd, de levensstijl en de algemene gezondheid van je kat: een groeiend, energiek katje heeft een ander evenwicht van voedingsstoffen nodig dan een oudere, minder actieve kat. Ook belangrijk is dat je je kat de juiste hoeveelheid eten geeft, om de 'ideale lichaamsconditie' te behouden, en dat je uitzoekt of je kat liever droge of natte voeding heeft.

Verzorging

De oosterse kat heeft door zijn korte vacht niet veel verzorging nodig. De katten wassen zichzelf zorgvuldig en houden hun pels zo in goede staat. Al genieten ze natuurlijk wel van de aandacht die ze tijdens hun verzorging krijgen. Zoals bij alle katten, moet de dierenarts ook dit ras regelmatig vaccineren en op parasieten controleren. Een jaarlijkse gezondheidscontrole is ook nodig.

Beste kattenrassen voor kinderen

Dit ras staat niet onmiddellijk bekend om zijn omgang met kinderen, maar alle katten zijn natuurlijk verschillend. Als dit ras de tijd krijgt om aan kinderen te wennen, dan kunnen ze er perfect mee samenleven.